Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký přehled vánočních trhů v Česku: Koupíte si někde svařák?

/
  • Vánoční trhy na českých a moravských náměstích, jak je ještě neznáme.
    6. prosince 2020 ● 06:30

    Předvánoční čas prakticky bez svařáku nebo punče, a hlavně bez pořádných vánočních trhů? Při pandemii koronaviru se to stalo krutou realitou! Při špacíru kolem vánočního stromku ve vašem městě vás, jak se zdá, proto spíš přepadne smutek. Navzdory tomu, že se rozvolnila bezpečnostní opatření…

    Své největší trhy zrušila Praha, mnohá krajská, ale i okresní města. „Proč nám berou vánoční atmosféru? Vždyť se vše děje venku,“ zlobí se Jiřina Palková z Frýdku-Místku, kde se radnice pokusila lidi uchlácholit alespoň vánočně vyzdobeným městským autobusem se dvěma čtyřicetimetrovými řetězy a svítící kometou.

     

    Jednou z výjimek je Jihlava. Jenže tradiční trhy jsou dost osekané: Kdo postaví svůj stánek s vánočním zbožím, o tom rozhodla losovačka! „Podle nařízení vlády smíme na náměstí postavit jen 17 stánků. Jenže zájemců bylo pětašedesát,“ řekl Blesku mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. Podle něj ještě před losováním některé stánkaře vyřadili.

     

    „Šlo o ty, kteří chtěli prodávat pouze gastronomii, tedy například bramboráky, klobásy nebo svařák. Losovalo se tedy z těch, kteří na trhu nabídnou pouze řemeslné výrobky a dárkové zboží,“ vysvětlil Daněk.

     

    Ruská kola všude?

     

    I ostatní krajská města trhy především zeštíhlila, a hlavně zrušila kulturní programy. Smutným paradoxem se zdá být to, že řada z nich zavádí novou atrakci – ruské kolo – která v našich končinách do vánočních svátků tak nějak nezapadá. Podívejte se, kde všude budou!

     

    Video: Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený

    Video
    Video se připravuje ...

    Vánoční strom na Staromáku v celé své kráse! Takhle vypadá rozsvícený Aleš Brunclík

  • 1.

    Praha

    Jen klasické trhy

     

    Své trhy na Staromáku, Václaváku a náměstí Republiky společnost Taiko úplně zrušila. Na trh si lidé ovšem dojdou třeba na náměstí Míru nebo na Andělu.

    „Pokračujeme ale v trzích, které tam již byly. Nejde o vánoční trhy,“ řekl mluvčí Prahy 5 Tomáš Kopečný s tím, že například svařák si tu lidé nedají. Na něj naopak mohou zajít na náměstí Jiřího z Poděbrad. „Svařák si tu zákaznící zakoupí, ale nesmí ho tu vypít,“ řekla Zuzana Křížková, mluvčí Prahy 3, podle které jde rovněž o běžné trhy, nikoliv vánoční. „Ale budeme se snažit, aby zde obchodníci prodávali i vánoční zboží,“ dodala.

    Vánoční trhy budou letos výrazně omezené.
    Autor: krajští zpravodajové

  • 2.

    Brno

    Obří kolo a málo stánků Druhé největší město České republiky zeštíhlilo trhy razantním způsobem. „Na Zelném trhu stálo loni 120 stánků, letos jich bude maximálně 25,“ uvedla mluvčí radnice Brna-středu Kateřina Dobešová. V nich lidé najdou zpravidla jen řemeslné stánky.

     

    Na jídlo či svařák musí zapomenout. Místo něj se ale povozí za stovku na ruském kole na Moravském náměstí. K vidění bude i proslulý Halouzkův betlém s figurkami v životní velikosti.

    Náměstí Svobody
    Autor: Markéta Malá

  • 3.

    Karlovy Vary

    Na kolonádě 14 stánků

     

    Vánoční trhy v lázeňském městě začínají v sobotu a stánky s občerstvením a vánočním zbožím budou stát na Mlýnské kolonádě. K té lze dojít příjemnou procházkou začínající u hotelu Thermal, před nímž stojí vánoční smrk nebo velké ruské kolo.

     

    „Celkem bude postaveno 14 stánků, kde bude možné si koupit tradiční vánoční občerstvení, ale jeho konzumace na místě bude zakázaná,“ řekla mluvčí magistrátu Helena Kyselá. Na doprovodný program zapomeňte.

    Vánoční trhy budou letos výrazně omezené.
    Autor: krajští zpravodajové

  • 4.

    Ústí nad Labem

    Už je otevřeno

     

    O vánoční atmosféru ve městě nejsou ochuzeni v Ústí nad Labem. Stánky jsou umístěny čtyři metry od sebe a jídlo je prodáváno pouze s sebou v přenosných obalech. Na místě nejsou žádné stoly ani lavicové sety. „Může se zde prodávat i alkohol, ale pít se zde nesmí,“ řekla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

    Vánoční trhy v Ústí nad Labem
    Autor: ČTK/Hájek Ondřej

     

  • 5.

    České Budějovice

    Vyhnali je z náměstí

     

    Tradiční vánoční trhy, které bývají na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích, se konat nebudou. Otevřeno tam má pouze několik prodejců s punčem. Náhradou jsou vánoční trhy v bývalých Žižkových kasárnách. Na nádvoří objektu, zvaného Žižkárna, se budou konat každou středu, pátek, sobotu a neděli.

    Vánoce v Českých Budějovicích
    Autor: ČTK/Pancer Václav

  • 6.

    Liberec

    Stánky i ruské kolo

     

    Už koncem listopadu bylo na Benešově náměstí u radnice postaveno 36 stánků. Před rozvolněním opatření jich však mohlo být v provozu pouze 13. Otevřené byly jen ty, které nabízely potraviny a vánoční dekorace. Lidé se povozí na 25 metrů vysokém ruském kole s 18 kabinkami.

    Vánoční trhy budou letos výrazně omezené.
    Autor: krajští zpravodajové

  • 7.

    Olomouc

    Třetina prodejců

     

    Kvůli koronaviru budou vánoční trhy na Hané v komornějším duchu. Obvyklých 150 stánků město zkrouhlo na 50 a budou od dneška rozmístěny na třech místech. „Zrušili jsme kulturní program i oblíbené kluziště. Zbylo nám alespoň osvědčené ruské kolo,“ řekl za pořadatele olomouckých vánočních trhů Pavel Vysloužil.

    Vánoční trhy v Olomouci
    Autor: ČTK/Peřina Luděk

  • 8.

    Ostrava

    Bez živé hudby, většina stánků neotevřela

     

    Poněkud smutné jsou letos tradiční vánoční trhy na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Stánků je málo a obvyklé atrakce jsou kvůli koronaviru zrušeny. Trhy budou chudší o pódium s mnoha vystupujícími umělci, vánoční kluziště pro vášnivé bruslaře a další doprovodný program. Nachystáno je 23 stánků, ale otevřeno je jen pár z nich.

    Vánoční trhy budou letos výrazně omezené.
    Autor: krajští zpravodajové

  • 9.

    Plzeň

    Betlém i troubení

     

    V Plzni bývalo v posledních letech na vánočních trzích asi 130 stánků, letos jich bude 85. Lidé nepřijdou o dřevěný betlém s figurami v životní velikosti či troubení ponocného. Svařák či punč v Plzni budou. „Veškeré teplé nápoje však budeme prodávat s sebou v kelímku s víčkem,“ řekl organizátor Jaroslav Strohschneider. Trhy odstartují v sobotu.

    Takové byly Adventní trhy v Plzni, letos budou jiné.
    Autor: ÚMO Plzeň 3

  • 10.

    Hradec Králové, Pardubice, Zlín

    ÚPLNĚ ZRUŠENO!

     

    Úplně zrušeny byly letos vánoční trhy v Hradci Králové, v Pardubicích a také ve Zlíně, který má však ještě naději. Rada města se prý rozhodne v příštích dnech, v jaké podobě by je mohli uskutečnit.

    Vánoce v Hradci Králové
    Autor: ČTK/Vostárek Josef
  • 11.

    GALERIE

    Fotogalerie
    35 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy