Začněme na severu

Tam, kde se vlévá do Vltavy potok Mastník, stávalo kdysi velké keltské oppidum, které patřilo k největším u nás. Dnes vás oppidem Hrazany provede naučná stezka, najdete tu také vyhlídku opata Zavorala s kamenným žulovým křížem. Pojmenovaná je po katolickém knězi, rodákovi z blízkého Neveklova.

Vyhlídka opata Zavorala
Autor: Milan Dlouhý

To nejlepší vás ale ještě čeká..

Z Hrazan se přes hluboké údolí dalšího z potoků – Musíku, který protéká stejnojmenným rybníkem – největším na Sedlčansku, dostanete k naučné stezce Drbákov-Albertovy skály. Tento okruh měří necelých 7 kilometrů. Rázem se ocitnete jakoby v jiné – horské krajině. Stezka vás vede po skalách, někdy i za pomoci řetězů, úzkými stezkami jako někde ve velehorách. Všudypřítomnou kulisou je potom řeka Vltava, která se tu vzdouvá ve vlnách Slapské přehrady.  Na této trase najdete hned 10 vyhlídek.  K nejznámějším patří Bartůňkova vyhlídka – pojmenovaná po zakladateli stezky Karlu Bartůňkovy, a Albertova vyhlídka, která nese jméno majitele nedalekého statku. Najdete tu ale i vyhlídku Bílá skála nebo Tisovou vyhlídku. Stezku začal budovat vlastníma rukama právě Karel Bartůněk – dělník v místním kamenolomu a velký milovník a znalec přírody. O její dokončení se zasloužil místní skaut a turista František Veselý přezdívaný Robin.

Drbákov
Autor: archiv

Nedaleko Albertových skal v obci Křepenice vás čeká ještě jeden zážitek

Stojí tu totiž tvrz Jakuba Krčína, slavného rybníkáře, která je většinu roku obklopena pasoucími se stády ovcí.

Přesuňme se teď o nějakých 12 km na jih k obci Kamýk nad Vltavou

Na vršku nad obcí se tyčí zříceniny královského hradu Vrškamýk. Hrad vznikl v období vlády nejmocnějších přemyslovských králů. Započaté dílo krále Václava I. dokončil jeho syn Přemysl Otakar II. Za jeho vlády byl hrad dokonce správním centrem celého kraje nalevo od Vltavy a sídlil zde královský úředník. Naposledy byl hrad obýván za Karla IV. Po vybudování honosnějšího Karlštejna panství připadlo pod něj a Vrškamýk byl opuštěn. Zub času z hradu dodnes zanechal část obvodových zdí. Díky projektu Kamýk nad Vltavou – výlet do středověku se tu dnes můžete bez zábran přenést o několik století zpátky. Historií hradu vás provedou informační panely. Právě z okolí hradu se můžete ochat pohledy na krajinu kolem Vltavy.

Z rozhledny Milada
Autor: Milan Dlouhý

Jen kousek odtud u Zduchovic se potom nachází jedna z nejkrásnějších vyhlídek vůbec – Solenická podkova Vltavy. Tady řeka skutečně čaruje a předvádí moc přírody v plné síle a kráse. Z nečekaného úhlu z druhé strany si ji můžete prohlédnout i z rozhledny Milada. Tu najdete na vrchu Krchov u osady Přední Chlum. A navštívit můžete také samotnou hráz Orlické přehrady.

Solenická podkova
Autor: Petr Mareš

Trasy a inspiraci ohledně Vltavských vyhlídek najdete na www.toulava.cz/vltavskevyhlidky