Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

10 tipů na výlet do přírody: Poznejte Zeměráj, zkamenělou svatbu i hrad z Ladových obrázků

/
  • Využijte krásné říjnové počasí  a vyrazte na výlet do přírody.
    1. října 2020 ● 16:59

    Karanténní omezení nepřejí návštěvám nejrůznějších organizovaných akcí či programům, které se konají pod střechou. Přesto můžete o víkendu vyrazit na výlet, ideálně do přírody, kde nemusíte mít roušku ani si hlídat židli. Vyzkoušejte některý z našich tipů, které jsme připravili ve spolupráci s agenturou CzechTourism a portálem kudyznudy.cz. Počasí 3. a 4. října  se má navíc vydařit. Bude slunečno, ale větrno. Daší tipy na výlety najdete i ZDE

  • 1.

    Zlenice jako od Lady

    V Ladově kraji kolem Senohrab nedaleko Prahy můžete zavítat na zříceninu hradu Zlenice, který malíř a spisovatel Josef Lada jeho siluetu několikrát použil jako kulisu při ve svých vodnických pohádkách. Hrad, zvaný také Hláska, je opuštěný od roku 1465! Před několika lety se parta místních nadšenců rozhodla dát jej dohromady. Nyní je zde například nový dřevěný most, který byl dokonce vyhlášen jako nejlepší tesařské dílo roku 2014.  Hrad Zlenice se nalézá nad řekou Sázavou asi 4 km po červené turistické značce ze zastávky vlaku Hvězdonice nebo Čtyřkoly. Od hradu se můžete vydat na procházku kouzelnou krajinou soutoku Sázavy a Mnichovického potoka.

    V Ladově kraji kolem Senohrab nedaleko Prahy můžete zavítat na zříceninu hradu Zlenice.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 2.

    Zeměráj nejen pro děti

    Ještě tuto sobotu 3. října můžete navštívit Zeměráj v Kovářově nedaleko Orlíku. Na ploše devíti hektarů se tu rozkládá oživený archeopark vesnice raného středověku, archeologické naleziště, bludiště, dětskou herní vesničku, spoustu hřišť různého zaměření a mnoho dalšího. Areál po sobotě zavře brány a otevře je zase až na jaře.

    Ještě tuto sobotu můžete navštívti Zeměráj.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 3.

    Zkamenělá svatba

    Slíbil věrnost, ale zamiloval se do jiné dívky. Zhrzená vodní žínka proto Jana Svatoše v den jeho svatby včetně všech hostů proměnila ve skály. Zkamenělý svatební průvod neboli Svatošské skály – můžete vidět nedaleko Lokte. Skály zaujímají rozlohu zhruba dvou hektarů, kolem nich je nádherná kopcovitá krajina a vede tu naučná stezka Doubí – Svatošské skály.

    Zkamenělý svatební průvod neboli Svatošské skály – můžete vidět nedaleko Lokte.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 4.

    Hasištejn je nejstarší

    Ve středověku se ocitnete při návštěvě Hasištejna, nejstaršího hradu v severozápadních Čechách. Gotický hrad ze 14. století leží v obci Místo na Chomutovsku. Dominanta hradu je dvaadvacet metrů vysoká věž. Za hezkého počasí je z ní vidět daleko do krajiny, stejně tak z ochozů. Je rodištěm a bylo sídlem významného aristokrata a humanisty Bohuslava Hasištejnského z Lobkovic. Pamětní desku zde má i J. W. Goethe. Hasištejn doprovází i řada legend.

    Ve středověku se ocitnete při návštěvě Hasištejna, nejstaršího hradu v severozápadních Čechách.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 5.

    Za lovci mamutů

    V blízkosti vesničky Kozlov u České Třebové se nachází Pravěká osada Křivolík. Jde o muzeum v živé přírodě, které je zároveň experimentálně archeologickým centrem. Seznámíte se zde s dlouhým vývojem lidských dějin od kultury lovců mamutů až po příchod Slovanů na naše území. Atmosféru místa doplňují také živá zvířata.

    V blízkosti vesničky Kozlov u České Třebové se nachází Pravěká osada Křivolík.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 6.

    Svaté schody

    Nejdelší poutní schodiště v Česku měřící 112 metrů vede na vrch Homole u Orlických hor. Celkem 153 svatých schodů, jak se kamennému skvostu z roku 1767 také říká, vede ke Kostelu Panny Marie Bolestné, který nabízí výhled do krajiny. Kdysi po nich poutníci prý vystoupali po kolenou a na každém schodu se modlili a hledali duševní klid. Celý barokní areál se teprve předloni stal národní kulturní památkou.

    Nejdelší poutní schodiště v Česku měřící 112 metrů vede na vrch Homole u Orlických hor.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 7.

    Včelí stezkou

    Včelí naučná stezka ve Smrčné na Jihlavsku je určena především rodičům s dětmi. Na sedmi zastaveních celkem 3,5 kilometru dlouhé procházky je včelka Amélie seznámí se životem včel. Vychází se z parkoviště V Horách, mezi obcemi Bílý Kámen a Větrný Jeníkov. Cesta vede přes hráz Černého rybníka do Hostince Pod Jasanem ve Smrčné.

    Včelí naučná stezka ve Smrčné na Jihlavsku je určena především rodičům s dětmi.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 8.

    Ochutnejte vodu ze Zlacké studánky

    Vypravte se na Salaš na Uherskohradišťsku. Obec s pěknými okolními lesy, je vzdálena šest kilometrů od Velehradu. Když se dáte hned na začátku na křižovatce vpravo, po kilometru přijdete ke Zlacké studánce. Je sice před rekonstrukcí, ale dobrá voda z ní teče stále. Navíc je opředena pověstí. V místě se setkal místní řemeslník s černokněžníkem. Ten vytrhl lískový keř a otevřely se dveře do podzemí, plného zlata. Muž si vzal jen džbán. Druhý den se tam vrátil a našel tam studánku s čistou vodou. V okolí ja navíc řada turistických tras i rozhledna.

    Vypravte se na Salaš na Uherskohradišťsku ke Zlacké studánce.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 9.

    Jeskyně Pekárna v Mariánském údolí

    Mariánské údolí patří mezi nejkrásnější lokality Brna. Je obklopeno hustými lesy, které obepínají pět vodních nádrží. Kolem rybníků vedou po obou stranách upravené cesty, které jsou vhodné k pěší turistice i jízdám na kole. V roce 2009 tu byla zbudována vozíčkářská trasa v délce 8 km, která prochází kolem všech vodních nádrží, a stala se první trasou tohoto typu v Česku. Další zajímavostí je zřícenina Horákovského hradu, jehož pozůstatky jsou mezi rybníky Pod Hrádkem a Muchova bouda. Největším lákadlem jsou ale jeskyně. Nejznámější je Pekárna s mohutným tunelovitým vstupním portálem. V jejím nitru jsou významné rytiny, díky kterým se jedná o významnou archeologickou lokalitu, jež je chráněna jako kulturní památka České republiky.

    Mariánské údolí patří mezi nejkrásnější lokality Brna.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 10.

    Výhledy z Ondřejníku

    Jestli jste ještě nebyli na vrcholu Ondřejníku (890 m n. m.) v Beskydech, není nad čím přemýšlet. Ty výhledy, které se vám odtud naskytnou, jsou nádherné. Navíc okolní krajina zabarvená začínajícím podzimem je těžká romantika. Nejznámější turistická trasa vede od vlakového nádraží ve Frýdlantu nad Ostravicí po modré turistické značce, která měří 3 km. Cestou narazíte i na kapličku sv. Antonína Paduánského, děti se mohou těšit na malou lanovku, hřiště, kolotoč na louce a pasoucí se kozy u chaty Ondřejník.

    Z vrcholu Ondřejník v Beskydech jsou krásné výhledy.
    Autor: Czechtourism, archiv Blesku, archiv pořadatelů

  • 11.

    Vystoupejte na rozhledny

    Vystoupejte na rozhlednu   Ideální průvodce s tipy na výlety je bedekr Blesku s tipy na nejlepší výlety po Česku. Letos v něm najdete pozvánky na 111 nejkrásnějších rozhleden od Aše až po Beskydy. Součástí bedekru jsou navíc slevové kupony na nejrůznější atrakce a vstupy do památek, galerií, muzeí... V průvodci, který má 132 stránek, najdete informace o otevíracích dobách, cenách vstupenek, spoustu nádherných snímků včetně leteckých a dalších informací, které vám usnadní plánování výlet. Koupíte ho na stáncích za 69 Kč nebo ZDE

    Česko jako na dlani! Průvodce po nejkrásnějších rozhlednách právě v prodeji.
    Autor: Blesk

    Fotogalerie
    14 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy