S více než sto metrů vysokou věží je chrám svatého Bartoloměje  v Plzni vidět již z velké dálky. Není divu, vždyť je nejvyšší v ČR. K jejímu ochozu ve výšce 62 metrů vede 301 schodů a za pěkného počasí je vidět až poměrně vzdálenou Šumavu. Součástí katedrály jsou Šternberská kaple z první poloviny 16. století, která sloužila jako rodinná hrobka, a socha Panny Marie pocházející z druhé poloviny 14. století, takzvaná Plzeňská Madona. Najdete ji ve výklenku na hlavním oltáři. Je jednou z nejvzácnějších gotických památek v ČR.

Chcete vidět největší žulový kalich v Evropě?

Historické centrum Domažlic se stalo městskou památkovou rezervací. Na náměstí Míru, na němž stojí jeden dům hezčí než druhý, spatříte kostel Narození Panny Marie, k němuž přiléhá dominanta celých Domažlic, městská věž. Na konci náměstí nepřehlédnete dolní bránu, jež je tamní nejznámější svatbou svého druhu. Z původního Chodského hradu založeného Přemyslem Otakarem II. se zachovala jenom věž a část opevnění. Nyní se zde nachází Muzeum Chodska s etnografickými sbírkami. Za vidění stojí Národní památník Domažlice, největší husitský žulový kalich v Evropě s naučnou stezkou a originální sochařskou galerií pod širým nebem. Byl postaven na vrchu Baldov a připomíná zdejší husitské vítězství nad křižáky v bitvě u Domažlic 14. srpna 1431.

Opomenout byste neměli také návštěvu Horšovského Týna (je též památkovou rezervací), jehož náměstí Republiky si nezadá s krásami Domažlic. Zdobí ho mimo jiné kostel svatého Petra a Pavla, z jehož 38 metrů vysoké věže je daleký výhled do okolní krajiny. Komplex hradu a zámku Horšovský Týn se může pochlubit dochovanou raně gotickou kaplí či rozsáhlým zámeckým parkem.

Oblíbenými turistickými cíly jsou majestátný Kašperk, nejvýše položený hrad v Čechách, a Švihov, nejkrásnější vodní hrad u nás, který si zahrál mimo jiné macešin statek v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Místy natáčení vás provede Popelčina pohádková stezka. Románsko-gotický hrad Zbiroh má také své nej. A ne jedno. Je zřejmě nejstarším šlechtickým sídlem v ČR. Původní hradní části vévodí nejstarší samostatně stojící hlásná věž na našem území, nachází se zde vůbec nejhlubší studna v Evropě a jedna z nejstarších hradních kaplí v Česku.

Mumifikovaná těla v bráně Šumavy

Pošumavské Klatovy založil král Přemysl Otakar II. okolo roku 1260. Dominantou města, které bývá nazýváno branou Šumavy, je Černá věž se zvonem jménem Bartoloměj Ondřej, lidově zvaný Vondra (3915 kg, průměr 195 cm). Jméno Černá získala po ničivém požáru roku 1758, po němž byla obalena sazemi. Další významnou památkou města je barokní jezuitský kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a svatého Ignáce, jehož stavba proběhla podle klasických jezuitských konceptů. Má půdorys latinského kříže a kopuli nad křížením ramen. Pod kostelem se lze ponořit do klatovských katakomb určených k pohřbívání nejen jezuitů. Díky důmyslnému větracímu systému se dodnes uchovalo na tři desítky mumifikovaných těl. V Klatovech mají i Bílou věž, renesanční zvonici.

Zřícenina hradu Rábí je nejrozsáhlejší v Čechách

Jihovýchodně od Klatov stojí státní hrad Velhartice. Na náměstí s kašnou se skví gotický kostel Narození Panny Marie. Nedaleko od Velhartic najdete hřbitov s gotickým kostelem svaté Maří Magdalény. K němu se váže podobná pověst, jakou ztvárnil Karel Jaromír Erben v básni Svatební košile. I hřbitov je opředen legendami, mimo jiné na něm prý své obřady prováděli satanisté. Ve Velharticích zaujme i několik starých roubených domů.

Významnou památkou Plzeňského kraje je zřícenina hradu Rábí, nejrozsáhlejší v Čechách. V hradním sále je umístěna expozice středověkých kachlů. Dále můžete vidět tři modely hradu, sklepení s hladomornou a audiovizí o dobývání hradu husity. Lákadlem jsou též 26 metrů vysoká věž jihofrancouzského typu, vězeňské kobky, střelnice s lukostřelci nebo podzemí kostela Nejsvětější Trojice upravené na výstavní prostory.

Fotogalerie
38 fotografií