Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ve Francii se vrací roušky i venku. A v obchodech, restauracích i úřadech je nošení povinné

Autor: ČTK - 
22. července 2020
18:10

V některých francouzských městech je nově povinné nosit kvůli šíření koronaviru roušku i pod širým nebem. Pravidla od středy zpřísnili například v La Rochelle či některých bretaňských letoviscích, informoval list Le Parisien. Už od pondělí po celé Francii platí povinnost zakrývat si ústa a nos v obchodech, restauracích, bankách, na úřadech či v uzavřených tržnicích.

Do počátku tohoto týdne museli lidé ve Francii roušku nosit jen v prostředcích hromadné dopravy a v těch veřejných prostorech, kde není možné dodržovat patřičné rozestupy, například v kinech, muzeích či kostelech a mešitách.

Pondělní rozšíření povinnosti na obchody, restaurace a další uzavřené prostory ale některým městům nestačilo, a rozhodla se proto nařídit nošení roušek i v ulicích.

Turisté v nebezpečí?

V západofrancouzském městě La Rochelle si musí lidé ústa a nos ode dneška (středy) zakrývat v určitých ulicích historického centra. Podle starosty města Jeana-Françoise Fountainea je cílem opatření zabránit šíření koronaviru v době, kdy do města opět přijíždí turisté.

Také v centrech některých bretaňských letovisek, například měst Concarneau a Saint-Brieuc, je nově povinné nosit roušku i pod širým nebem. V druhém z měst si budou muset lidé nos a ústa zakrývat i na hřištích, v parcích a v přístavu. Výjimku dostali jen sportovci a lidé s postižením.

Podle aktuálních údajů ministerstva zdravotnictví se ve Francii, která má zhruba 68 milionů obyvatel, koronavirem od počátku epidemie nakazilo přes 177 000 lidí. S covidem-19 v zemi zemřelo 30 165 lidí.

Evka4 ( 22. července 2020 18:28 )

No prosím. A tady budou *** stávkovat proti místním opatřením. To snad není možné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa