K moři ano, k rybníku ne

Na zahraniční dovolenou se dnes bez uzavřeného cestovního pojištění vydá jen minimum Čechů. Oproti tomu se ale pouze minimum českých občanů pojistí na dovolenou strávenou v tuzemsku. A právě to se může především v letošní sezoně, kdy v Česku zůstává většina rodin i jednotlivců, ukázat jako chyba.

Pojištění na tuzemskou dovolenou stejně jako na tu zahraniční by mělo být uzavřeno s ohledem na cílovou destinaci, druh rekreace, způsob dopravy, na plánované sportovní aktivity a také složení posádky. Podstatné je také to, jestli cestuje autem, vlakem, na kole, s dětmi, či bez dětí. Pokud stráví rodina například dovolenou na kolech, pak odborníci jednoznačně doporučují uzavřít pojištění cykloasistence.

Autor: Shutterstock

Zvažte, co přesně potřebujete

Cestovní pojištění, které zahrnuje krytí základních rizik, jako jsou úraz, škoda na zdraví a majetku, porucha vozidla či kola, začíná na zhruba 25 korunách za osobu na den. Otázka pro cestovatele zůstává, co všechno do tuzemského pojištění vlastně zahrnout, aby něco nechybělo nebo naopak nepřebývalo.

Tip: Jak se zorientovat v nabídce cestovního pojištění? Poraďte se. 

Součástí tuzemského cestovního pojištění by mělo být i pojištění odpovědnosti a úrazové pojištění. Pojištění odpovědnosti kryje škody na zdraví a majetku způsobené jiné osobě či osobám. A podle odborníků se přitom netýká pouze dětí nebo mladistvých. Pojistit na škody by se dle nich měli všichni členové rodiny, včetně těch zvířecích.