1. okruh: Reprezentační sály (základní)

Reprezentační sály nabízejí knížecí interiéry prvního patra, součástí prohlídky je Trůnní sál, Carský pokoj, velkolepý Sněmovní sál a instalované pokoje takzvaného letního bytu. Ve druhém patře dále navštívíte Manský sál s mimořádnou malířskou výzdobou, historickou knihovnu olomouckých biskupů a arcibiskupů a kabinety prezentující nejvýznamnější sbírky – hudební kabinet s rukopisy Mozarta, Beethovena či Vejvanovského a v neposlední řadě mimořádnou kolekci originálů mincí a medailí v numismatickém kabinetu.

Délka: 90 minut

Vstupné: Dospělí: 170 Kč; snížené: 120 Kč; rodinné vstupné: 450 Kč.

2. okruh: Květná zahrada

Kroměřížská Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Jde o přechod od pozdně renesančních italských zahrad k zahradám barokně klasicistním francouzského typu, jako je například ta ve Versailles. Dnes patří Květná zahrada mezi nejvýznamnější zahradní památky, její půvab můžete obdivovat v každém ročním období.

Délka: cca 60 minut (pobyt neomezený)

Vstupné (bez průvodce): Dospělí: 90 Kč; snížené: 60 Kč; rodinné vstupné: 230 Kč. S průvodcem 140 Kč/100 Kč/370 Kč.

3. okruh: Zámecká obrazárna

Zámecká obrazárna kroměřížského zámku představuje druhou nejvýznamnější galerii v České republice, ve sbírce středoevropské malby 15.–18. století návštěvník zhlédne 85 originálů (Tizian, van Dyck, L. Cranach st.). Přístupná samostatně, na objednávku s průvodcem. Doba prohlídky cca 60 minut.

Délka: cca 60 minut (pobyt neomezený)

Vstupné (bez průvodce): Dospělí: 90 Kč; snížené: 60 Kč; rodinné vstupné: 230 Kč.

4. okruh: Sala terrena

Sala terrena se nachází pod východním křídlem zámku jako jedinečné propojení rezidence s Podzámeckou zahradou. Zachovala si svůj původní vzhled z období konce 17. století.

Délka: 30 minut

Vstupné: Dospělí: 90 Kč; snížené: 60 Kč; rodinné vstupné: 230 Kč.

5. okruh: Trasa »VIA UNESCO« (Reprezentační sály + Zámecká věž + Květná zahrada)

Zažijete Kroměříž v plné kráse. Rezidenci olomouckých arcibiskupů si prohlédnete nejen zevnitř, ale zároveň i z ptačí perspektivy ochozu 86 metrů vysoké zámecké věže. Poté, co projdete městskou památkovou rezervací, vstoupíte do barokní Květné zahrady-unikátu světového zahradního umění.

Vstupné: Dospělí: 220 Kč, rodinné vstupné: 580 Kč. Děti do 6 let a ZTP zdarma. 

6. okruh: Trasa »VIA RESIDENTIA«  (Reprezentační  sály + Zámecká obrazárna)

 

Získáte ucelený obraz o jedinečnosti kroměřížské rezidence olomouckých biskupů a arcibiskupů. Navštívíte reprezentační sály včetně Carského pokoje i Sněmovního sálu a následně si prohlédnete druhou (po pražské Národní galerii) nejvýznamnější obrazovou sbírku v České republice s díly Tiziana, Lucase Cranacha, Antonise van Dycka.                                  

Vstupné: Dospělí: 180 Kč, rodinné vstupné: 480 Kč. Děti do 6 let a ZTP zdarma. 

 

7. okruh: Trasa »VIA ARTIS« (Zámecká obrazárna + Zámecká věž + Květná zahrada)

Prohlédněte si originální kolekci starých mistrů v zámecké obrazárně a dopřejte si exkluzivní zážitky při návštěvě výstav, kurátorských prohlídek nebo některého z koncertů. Kochejte se nádherným pohledem na Kroměříž ze zámecké věže a užijte si dokonalou krásu Libosadu...

Vstupné: Dospělí: 140 Kč, rodinné vstupné: 370 Kč. Děti do 6 let a ZTP zdarma. 

 

8. okruh: Trasa »VIA ARCADIA« (Sala terrena + Podzámecký vláček+ Rotunda)

Vydejte se na cestu ve stínu antických mýtů. Staňte se svědky mystéria proměn Sala terreny v zámku, projeďte vláčkem romantická místa Podzámecké zahrady. Křivky, které před vámi vykreslí Foucaultovo kyvadlo v Rotundě Květné zahrady, se vám pak stanou nezapomenutelnou zkušeností s pohybem naší planety Země.

Vstupné: Dospělí: 280 Kč, rodinné vstupné: 750 Kč. Děti do 6 let a ZTP zdarma.

Zámecká věž

Zámecká věž nabízí jedinečný pohled na historické jádro Kroměříže i široké okolí z 84 metrů vysoké dominanty zámku. Její patra skrývají nejstarší fáze vývoje zámeckého komplexu, v sezoně bývá prohlídka obohacena o tematické výstavy. Je přístupná samostatně, bez průvodce, výstup trvá cca 30 minut (206 schodů).

Vstupné: Dospělí: 80 Kč; snížené: 60 Kč; rodinné vstupné: 220 Kč.

Podzámecká zahrada

Podzámecká zahrada byla založena po roce 1509 a během několika století byla přebudovávána do forem po sobě jdoucích historických stylů. V roce 1850 se rozrostla v duchu anglické krajinářské tradice do impozantní rozlohy 64 hektarů.

Vstupné: Bez průvodce zdarma, průvodce pouze na objednání. 

Internet: www.zamek-kromeriz.cz; telefon: 608 199 470

ZPĚT NA HLAVNÍ ČLÁNEK: ZÁMEK KROMĚŘÍŽ