Uherské Hradiště - jedno z nejstarších sídel u nás

Na řece Moravě vznikla již v pravěku řada obydlených oblastí. Jednou z nejstarších z nich je Uherské Hradiště. Počátky tohoto sídla se datují až do pravěku. Na území dnešního města se nachází řada archeologických nalezišť. Díky strategické poloze zde koncem prvního tisíciletí vznikla pevnost, ze které se později stalo město. I proto je jednou z nejzachovalejších a nejzajímavějších památek právě gotické opevnění města. Dále ve městě můžete navštívit budovu staré radnice, jezuitský klášter, či františkánský klášter. Můžete se také podívat do bývalé synagogy, která dnes slouží jako okresní knihovna. A rozhodně se při cestě zastavte také u sochy Panny Marie na Mariánském náměstí.

Oficiální web města Uherské Hradiště, zde!

Uherský Brod - nejen zbrojovka

Historie Uherského Brodu sahá až do středověku, přesněji do 12. století. Původně se sídlo nazývalo pouze Brod, lidé zde překračovali řeku Olšavu. Městem se Brod stal až ve 13. století. I díky své poloze se jednalo o prosperující město. Sídlo sehrálo významnou roli v husitských válkách. Při svých cestách za památkami můžete navštívit Panský dům. Dříve byla tato stavba sídlem Jana z Kunovic, dnes se v budově nachází galerie, obřadní síň a vinárna. Můžete se také podívat na farní kostel Neposkvrněného početí Panny Marie, dominikánský klášter nebo chrám Mistra Jana Husa. I v Uherském Brodě najdete zbytky historického opevnění města.

Informační portál obce Uherský Brod 

Kroměříž - důležitý obchodní uzel

Brody byly v historii velmi vyhledávané a osidlované. I Kroměříž vznikla ve středověku kolem brodu přes řeku Moravu. První zmínky o Kroměříži pochází ze 12. století, status města ale toto sídlo získalo až o století později. V minulosti tudy vedly důležité obchodní stezky. V okolí se navíc velmi dařilo zemědělcům. Město tedy prosperovalo, což dokazuje i Arcibiskupský zámek Kroměříž. Na místě této honosné barokní stavby stál původně gotický hrad. Sídlo je přístupné prostřednictvím několika prohlídkových tras. Rozhodně se nezapomeňte na chvíli zastavit v nádherné zámecké zahradě. Při cestách po památkách Kroměříže rozhodně navštivte městské opevnění, které patří mezi nejzachovalejší v oblasti. Krásné je také Velké náměstí, kterému dominuje věž městské radnice. Na náměstí se nachází také sloup se sochou Panny Marie. Dále můžete objevit kostel Jana Křtitele, u kterého se nachází socha Jana Nepomuckého. Jednou z nejstarších náboženských staveb Kroměříže je římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie. A svůj výlet můžete zakončit třeba u měšťanského pivovaru.

 Více informací o městě Kroměříž naleznete zde! 

Tipy na dovolenou ve Zlínském kraji

Další související odkazy

Zámek Lešná 

Slovácké slavnosti se nesly v duchu tradice: Návštěvníci mohli vidět i přes 100 let starý kroj!

Hrad Buchlov 

Nejkrásnější hrady a zámky Česka: Jihomoravský a Zlínský kraj 

Pandí dvojčata ztrácejí ostych. Ve zlínské zoo už je mohou vidět návštěvníci