V nádherném místě v Polabí poblíž Pardubic pobíhá na pět stovek koní. Původní koňskou oboru z roku 1563 povýšil na císařský dvorní hřebčín Rudolf II. 24. dubna 1579. Od roku 1918 se o něj stará stát. Ten už od roku 2007 usiloval o zápis na seznam UNESCO a letos se konečně unikátní český hřebčín dočkal!

Jeho největším pokladem je stádo 250 starokladrubských běloušů, vyšlechtěných speciálně pro tažení kočárů na císařských a královských dvorech. V dnešní době je zapřahají především v Dánsku a Švédsku.

Po rekonstrukci, díky níž areál hřebčína získal zpět svůj klasicistní vzhled, se návštěvníkům otevřely nové prohlídkové okruhy. Můžete navštívit stáje, zámek, lesovnu či kočárovnu, kde jsou k vidění kočáry císaře Ferdinanda I. Dobrotivého i prezidenta Masaryka. Jako na dlani pak spatříte krajinu kladrubského Polabí z bývalé vodárenské věže přestavěné na rozhlednu.

Tip: Kromě prohlídek se tu pořádají i velké slavnosti.

Proč to tu má rád režisér František Filip? „Kladrubský hřebčín mi krásně zahrál v seriálech Dobrá Voda a Cirkus Humberto. A jsem ze srdce rád, že se dostal i na seznam UNESCO.“

Jeďte připraveni

  • Do Kladrub jezdí autobusy od nádraží z Přelouče.
  • V létě jsou prohlídky denně 10 až 16 h (120/80 Kč).
  • Ubytování nabízí např. penzion Kolesa (od 150 Kč).

Kde se dobře najíte:

  • Rekonstrukcí prošel i Císařský hostinec, kde si můžete dát třeba řízek s bramborovým salátem.

Co je seznam UNESCO?

Jde o nejrůznější kulturní a přírodní památky po celém světě, které byly pro svou unikátnost vybrány organizací UNESCO a přijaty na seznam světového dědictví. Na něm se nacházejí nejrůznější budovy, hory, jezera, národní parky i celá města. Podle Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví z roku 1972 jsou smluvní státy, na jejichž území se dané památky nacházejí, zavázány jejich ochranou.

 

Fotogalerie
6 fotografií