Práce na dokonalé kopii jihomoravského architektonického skvostu trvaly sedm měsíců a podíleli se na nich vězni z káznice v Horním Slavkově na Sokolovsku. „Jejich mistr musel zajet do Lednice, zámek zaměřil a rozkreslil na jednotlivé díly, prostě musel vymyslet kompozici modelu,“ řekl šéf parku Tomáš Slifka (37).

Vězňům pak pět měsíců trvalo, než model zámku zhotovili. Ten je vyrobený ze speciálního odolného plastu. Aby nepopraskal, má pružnou kovovou kostru. Jednotlivé díly se pak převezly do modelárny v parku miniatur. „Tady se odmastily, opískovaly a čtyřikrát se natřely barvou, nalepila se okna, doplnily detaily, jako sochy a reliéfy, než se sestavily dohromady. To trvalo další dva měsíce,“ dodal Slifka.

Nejnáročnější práce

Těmi byly detaily staveb jako sochy, reliéfy a erby. „Nejtěžší bylo vyrobit sochy Panenky Marie a dvou apoštolů, které jsou umístěné na zámecké kapli. Časově nejnáročnější pak bylo namalovat erby nad jeden ze vchodů do zámku. To mi trvalo jeden měsíc,“ svěřila se modelářka Jana Koubová (46).

Největší z nejmenších

Model zámku Lednice je v měřítku 1:25 a je v parku miniatur největší. Je dlouhý 8,5 m a široký 5 m. Zaujímá plochu 47 metrů čtverečních. Na druhé místo tak odsunul model zámku Hluboká, který v parku postavili vloni. Ten má rozměry 5,5 x 3,5 m. Cena modelu lednického zámku se pohybuje v řádech statisíců korun.

Království zmenšenin

Je to šestihektarový Miniaturpark Boheminium v Mariánských Lázních, kde je přes sedmdesát modelů našich nejvýznamnějších a nejznámějších staveb. Všechny zmenšeniny jsou v měřítku 1:25. Areál je jediným svého druhu v Česku a čtvrtým největším v Evropě.

VIDEO: V parku Boheminium je k vidění i již zbořený řetězový most u modelu hradu Loket.