Práce na dokonalé kopii jihočeského architektonického skvostu trvaly více než 10 měsíců. „Měli jsme přesné nákresy s rozměry, k tomu asi 400 fotografií detailů zámku. Aby byla věrně odpovídající barva, došlo i na škrábání drobných vzorků omítky,“ popsal šéf parku Boheminium Tomáš Slifka.

Model je vyrobený ze speciálního odolného plastu. Aby nepopraskal, má pružnou kovovou kostru. Použité barvy jsou velmi trvanlivé, osvědčily se i v automobilovém průmyslu. Celé dílo je ještě opatřené ochranným nátěrem.

Práce vězňů

S výrobou pomáhali i vězni z Horního Slavkova. „Modelařině se u nás věnuje pět odsouzených, na tomto modelu pracovali asi půl roku,“ řekl zástupce ředitele věznice Roman Vácha. Hluboká se s rozměry 5,5 x 3,5 metru stala v Boheminiu největším exponátem.

Království zmenšenin

V šestihektarovém parku na okraji Mariánských Lázní najdou návštěvníci přes sedm desítek našich památek a významných staveb. Všechny zmenšené v měřítku 1:25. Areál je jediným svého druhu u nás a čtvrtým největším v Evropě.

Nejmenší zmenšenina

Nejmenším modelem v Boheminiu je expozice Slováckého skanzenu ve Strážnici a jižní Moravě. Znázorňuje vinné sklepy z Vrbic, Blatnice a Prušánek, a to včetně historického vinařského lisu.

Nejnákladnější model

Nejdražším exponátem v celém parku je deset let starý model naší asi nejznámější památky, hradu Karlštejn. „Výroba tehdy trvala dva a půl roku a cena se pohybovala v řádu milionů,“ řekl Slifka. 

Fotogalerie
15 fotografií