Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Bulharsko: Zlatý poklad jihovýchodu Češi objevili první a stále jim má co nabídnout

/
  • Bulharsko je Čechům blízké jak jen to jde. Přitom nabízí výběr všeho, po čem v čase odpočinku toužíme.
    15. srpna 2020 ● 15:33

    Říká se, že ‚všude dobře, doma nejlépe‘. Aniž byste tohle pravidlo porušili, můžete si užít dovolenou v Bulharsku. Je nám totiž blízké jak jen to jde. Přitom nabízí výběr všeho, po čem v čase odpočinku toužíme.

    Jihovýchodní evropský stát se dá bezesporu označit jako jeden z nejčastějších dovolenkových cílů tuzemských turistů již po řadu let. Byli jsme zvyklí objevovat bulharské pláže za normalizace a nevzdáváme se ho ani nyní. Důvodů je spousta. A těm, kdo zatím nenavštívili některé z měst či pláží země, jejíž historie se začala psát už roku 681, nelze než říct: vyrazte! A budete mile překvapeni. „Například do Varny, která se mimo jiné pyšní tím, že zde byl roku 1972 nalezen takzvaný Varnský zlatý poklad, nejstarší na světě, s hodnotou zhruba čtyři miliony korun,“ prozradila Blesku mluvčí cestovní kanceláře Čedok Eva Němečková. Unikát náhodou našel tehdy dvaadvacetiletý Raycho Marinov při výkopových pracích. První odhalené kousky zlatých předmětů sebral do krabice od bot a vzal si je domů. Nakonec však nález místním archeologům oznámil a senzace byla tu!

    6497172:full:true:true

    Nás ale především zajímá současnost. Vydáme se tedy Varnou a zamíříme i na tolik populární pláže. Po cestě zaujme katedrála Uspenie Bogorodično (Nanebevzetí Matky Boží), druhý největší pravoslavný chrám Bulharska. Stavba s výraznými zlatými kupolemi září do daleka. Co rozhodně nesmíme minout, jsou místní vinotéky. „Varna v sobě spojuje tradice přímořského města i živost moderního velkoměsta, kde se například v letních měsících odehrává mnoho festivalů,“ popsala Němečková.

  • 1.

    Bulharsko vinařské i romantické

    V nabídce vinařů najdete bílá, červená i růžová vína, kromě nich také originální archivní kousky ze všech vinařských oblastí Bulharska.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Stačí však vědět kudy z rušných ulic ven a rázem jste v jiném čase a světě. Ve světě vín tak lahodných, že zachutnají i těm, kdo se v nich vůbec nevyznají. Třeba vinotéka Darzalas je místem, které nejvíce připomíná moravské sklípky, vše je ovšem místní originál. Vinařská rodina také dům postavila už roku 1897. V nabídce vinařů najdete bílá, červená i růžová vína, kromě nich také originální archivní kousky ze všech vinařských oblastí Bulharska. Vinaři také poradí, jak víno správně ochutnávat... „Nejprve očima, kdy už z barvy lze poznat stáří vína. Pak je na řadě nos, jímž dokážeme rozeznat dokonce až čtyři tisíce aspektů vína, zatímco jazykem jen čtyři,“ prozradil Blesku provozovatel vinotéky. „Při prvním doušku nespěchejte a víno vychutnávejte. Pokud vám víno zachutná, zůstaňte. Po pár skleničkách dojde i na další smysly,“ dodal s úsměvem. Naladí-li vás ochutnávka na romantiku, ještě na chvilku odložte plážové radovánky a vydejte se do letního Paláce královny Marie s botanickou zahradou v Balčiku.

    Park a zahradu královny Marie s třemi tisíci rostlin z celého světa vytvořili tehdejší italští a švýcarští zahradníci a architekti.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Palác a jeho zahrady vás dokonale uhranou, jako byste vstoupili do pohádek Tisíce a jedné noci. I tady ale možná pocítíte cosi domovského. Aby ne, místní zákoutí posloužila mnohokrát českým filmařům. Vznikaly tu scény z legendární Morgiany (1972) režiséra Juraje Herze v dvojroli s Ivou Janžurovou. Také romantická Legenda o lásce (1956) nebo novější Lotrando a Zubejda (1997). „Pohádka se tu prolnula s realitou,“ popsala Němečková. „Když Balčik navštívila mladá rumunská královna Marie Alexandrine Victoria z Edinburghu, do místních přírodních krás se zamilovala natolik, že si tu nechala vybudovat letní rezidenci s názvem Tiché hnízdo.“

    Park a zahradu královny Marie s třemi tisíci rostlin z celého světa vytvořili tehdejší italští a švýcarští zahradníci a architekti.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Co je skutečně dechberoucí, je propojení architektonických stylů, kdy Orientální palác s minaretem a královnin kamenný trůn doplňují prvky thrácké i křesťanské kultury. Park a zahradu s třemi tisíci rostlin z celého světa vytvořili tehdejší italští a švýcarští zahradníci a architekti, dominantní je dnes unikátní kaktusová zahrada. Najdete tu ale i růžovou zahradu nebo kamenné lázně, kde se prý Marie koupala v mléce, díky čemuž byla nevýslovně krásná. Královna místo skutečně milovala a přála si, aby po její smrti právě zde bylo pohřbeno její srdce, to se také stalo. A samozřejmě, i tady najdete vinařský svatostánek, kde se můžete opájet (a opíjet) vínem, v němž je ukryto slunce i bulharská vášeň.

  • 2.

    Bulharsko nedotčené

    Džípem projedete kolem lánů slunečnic, levandule a růží, lesy i potoky a řekami. A také polí plných zeleniny, která patří ke zdejším gurmánským požitkům.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Už chcete pláže? Ještě okamžik. Máme další důkaz, že ve Varně se budete cítit jako doma. Přitom vyrazíme džípem na safari! Kdo by však čekal vozy obklopené divou zvěří, mýlil by se. I bez ní je ale jízda s Jeep Safari Varna zážitek. I když jsme moderní lidé, nebo možná právě proto, tady se ponoříme do krás, jaké dokáže vykouzlit jen nedotčená příroda, podobná té naší, než ji poznamenaly řepková pole. „Bulharsko neoplývá průmyslovou výrobou,“ uvedl manažer Čedoku Vasil Rafailov. „Místo hal a továren je tu proto zachována původní příroda ve své rozmanitosti.“

    Všestranní průvodci vás nejen odvezou, ale také vám na ohni připraví vynikající piknikové menu, zazpívají (hitem je Škoda lásky) a rozveselí neutuchající energií.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Džípem projedete kolem lánů slunečnic, levandule a růží, lesy i potoky a řekami. A také polí plných zeleniny, která patří ke zdejším gurmánským požitkům – tak plná a ryzí chuť „obyčejných“ plodin vás překvapí. Není nad místní šopský salát (v barvách bulharské vlajky). Během cesty ochutnáte med z divokých květin s názvem Viagra (účinky na potenci ověřte sami). Všestranní průvodci vás nejen odvezou, ale také vám na ohni připraví vynikající piknikové menu, zazpívají (hitem je Škoda lásky) a rozveselí neutuchající energií. Rozjařeni tak konečně můžeme k moři!

  • 3.

    Bulharsko prosluněné

    Písek místních pláží je jemný, čistý a láká do vln Černého moře, které je po celé léto „tak akorát“. Osvěží, ale nestudí. O zábavu na plážích a v okolí hotelů není nouze.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Ne náhodou se oblast nazývá Zlaté Písky. Přímořské letovisko na severním bulharském černomořském pobřeží leží nedaleko stejnojmenného národního parku a skutečně září. Písek místních pláží je jemný, čistý a láká do vln Černého moře, které je po celé léto „tak akorát“. Osvěží, ale nestudí. O zábavu na plážích a v okolí hotelů není nouze, ať už si potrpíte na sport, dovolenkovou relaxaci, dobré pití, jídlo nebo party do pozdních hodin. Ve Varně to žije! Zkrátka ale nepřijdete ani během dovolené s rodinou a jejími nejmenšími členy. Ty potěší místní atrakce, bazény (když jsou mořské vlny větší) nebo třeba desítky příchutí zmrzlin prodávaných ne na kopečky, ale na váhu.

    Let v oblacích na parasailingu vyzkoušel i redaktor Blesku. Bulharské pláže tak mohl zkontrolovat naráz.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Kolik pláží tu vlastně najdete? „K tomu je třeba pořádný nadhled,“ spiklenecky radí Němečková a během okamžiku redaktory Blesku přivádí k jedné z mořských adrenalinových záležitostí – parasailingu, tedy létání na padáku taženém motorovým člunem. Zážitek je to nepopsatelný. Během chvíle jste desítky metrů nad hladinou moře a z výšky, kde vám konkurují už jen rackové, obdivujete nekončící obzor moře a bezpočet pláží Zlatých Písků. Pokud nemáte adrenalinu dost, rozhodně vás jím napumpuje další vzdušná jízda, zip line. Skluz pomocí kladky po ocelovém laně nad roklí nedaleko Topola Skies Resort and Aquapark je čerstvě v provozu a nabízí jízdu nad špičkami stromů v délce 450 metrů rychlostí 80 km/h. To budete chtít zapít!

  • 4.

    Bulharsko pivní i s vůní růží

    Čím se totiž zvlaží český turista nejčastěji? Přece pivem, třeba místní Zagorkou.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    A jsme u další české stopy. Čím se totiž zvlaží český turista nejčastěji? Přece pivem, třeba místní Zagorkou. „Pochutná si na jakémkoli. Naprostou většinu místních pivovarů totiž zakládali Češi nebo v nich alespoň čeští sládci vařili,“ řekl Rafailov. Co dalšího naše národy spojuje? „Češi byli vůbec první turisté, kteří kdy do Bulharska zamířili. Stovky a tisíce Čechů se tu také zabydleli, třeba v druhé polovině 19. století pomáhali budovat moderní tvář země,“ odhalila Němečková. Češi a Čechoslováci v Bulharsku dosahovali významných postavení. Například politik Konstantin Jireček (†63) na přelomu 70. a 80. let 19. století spoluorganizoval správu a školství v nově vzniklém Bulharsku. Mezi lety 1881 až 1882 tu působil coby ministr osvěty a v roce 1884 se stal ředitelem Národní knihovny v Sofii.

     

    Podívejte se bulharskou Varnu z ptačí perspektivy:

     

    Než se dostaneme k populárním nákupům, víte, co Češi z Bulharska nejčastěji vozili jako suvenýr? Ano, ony známé růžové vůně. Vždyť také Bulharsko produkuje až 85 % světového růžového oleje. K výrobě jediného gramu oleje je přitom třeba tisíce růžových květů! Ty tam jsou však časy oněch „těžkých“ vůní, které spíše vadily, než čichu lahodily. „Zvláště ženy dnes mají široký výběr mezi kosmetickými produkty od krémů po šampóny a decentní parfémy, vždy ale využívající nejlepší růžové oleje,“ upřesnila Němečková. A nejen ženy pak upadají v úžas, co všechno se dá v Bulharsku nakoupit.

  • 5.

    Bulharsko úsporné

    O zábavu na plážích a v okolí hotelů není nouze, ať už si potrpíte na sport, dovolenkovou relaxaci, dobré pití, jídlo nebo party do pozdních hodin.
    Autor: Blesk – Tonda Tran

    Příjemné jsou hlavně ceny. Přestože téměř všude zaplatíte i eury, lepší je vybavit se místní měnou. Jeden bulharský lev (BGN) vyjde zhruba na 14 českých korun, s levy oproti euru ušetříte. Zejména na místních tržištích, která lemují pláže v sousedství barů a kaváren. Přetékají zbožím světoznámých značek, i když samozřejmě nejde o originály. Kabelky, opasky, trička, šaty, mikiny, obuv, hračky... jsou ale překvapivě kvalitní. Ceny jsou tu oproti českým i poloviční nebo srovnatelné. Třeba kompletní oběd v restauraci včetně polévky, hlavního jídla s přílohou a salátem pořídíte zhruba za 190 korun.

    Půllitr piva už ale za 20 korun, menu v restauracích rychlého občerstvení vyjde na 100 korun, stejnou částku zaplatíte za kilo sýra. Celodenní vstupné do aquaparku je zhruba za 330 korun. Bulharsko zkrátka umožňuje luxus za zlomek ceny. Bohaté je však především na zážitky a desítky možností, jak si dovolenou užít i opakovaně. Až se vás potom někdo zeptá „co ti Češi na tom Bulharsku mají?“, vy už budete vědět.

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy