Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tunisko se otevírá, Češi cestovkám „trhají ruce“. Pozor na průjem a rozestup na plážích

Autor: Nikola Forejtová - 
15. srpna 2020
05:30

Léto se blíží ke konci, ale dovolených v cizině jsme si letos zatím příliš neužili. Češi využili volno k cestám po ČR a Evropské unii. Případně vyrazili do zemí, kde nebylo zapotřebí se prokazovat negativním testem nebo kde nebylo nutné absolvovat karanténu. Nyní se pro poklidnější dovolenou otevřelo Čechům Tunisko, a jak zmiňují cestovní kanceláře, našinci zájezdy kupují ve velkém. Blesk Zprávy vyrazily do této severoafrické země prvním letem. A přináší první doporučení na cestu. 

Tunisko se otevírá i Čechům. Staronově můžete do této severoafrické země vycestovat i bez nutnosti předložit negativní test na onemocnění covid-19, které způsobuje nový koronavirus. První letadla sem vyrazila už v sobotu 15. srpna.

„O Tunisko je ze strany klientů značný zájem od okamžiku, kdy bylo zařazeno mezi povolené země k cestování. Je to destinace, která má svoji věrnou klientelu, což se okamžitě projevilo. První let 15. 8. byl tedy úplně naplněný a místa rychle mizí i v následujících termínech,“ uvedl v anketě napříč CK Blesk Zprávám mluvčí CK Fischer Jan Bezděk. 

Obdobně pak mluví i Blue Style. „Od spuštění jeho prodeje v letošní sezóně evidujeme ze strany klientů velký zájem. Ve srovnání s jinými destinacemi, které aktuálně máme v nabídce, jako je Řecko a Bulharsko, je zájem ze strany klientů o Tunisko srovnatelný, ne-li dokonce větší,“ uvádí mluvčí Jana Ondrejechová. Podle ní nyní Tunisko Čechům zčásti nahrazuje jiné oblíbené destinace, jako je Egypt, kam je cestování nyní složitější a cestovky jej prozatím nenabízí. 

Dovolenou v egyptských letoviscích zatím mohou trávit jen místní turisté. Dovolenou v egyptských letoviscích zatím mohou trávit jen místní turisté. | Reuters

Právě v Egyptě, ale také v asijském Turecku, by si Češi přáli strávit dovolenou. Blesku to prozradil mluvčí Exim Tours Petr Kostka, který se při tom opíral o informace z dotazníků. 

Dovolená v jiném kabátě: Speciální formuláře i poloprázdné hotely

Tunisko nepatří u Čechů k nejoblíbenějším destinacím. V TOP 5 kraluje Chorvatsko, Řecko a Egypt. Zájem se ale již před pandemií zvyšoval a letošní rok by mohl být pro zemi zlomový - i proto, že se mezi prvními státy mimo EU otevřelo turistům a nemá tak přísné podmínky pro vycestování. 

Přesto nebude dovolená taková, jakou si pamatujete. Cestovatelé pocítí několik změn. „Je jednoznačně doporučeno, aby lidé dodržovali hygienické standardy i na dovolené. O ostatní se starají hoteliéři a dopravci (...). Hotelové zařízení může mít obsazenost na 50 %, v restauraci musíte dodržovat 2,5metrovou vzdálenost, z bufetu je jídlo servírováno kuchařem a je určena vzdálenost jednoho metru mezi lehátky u bazénu a na pláži,“ vypočetl pro Blesk Zprávy Kostka. 

Rozdíl pocítíte i po čichu. Od příletu až po odlet se budete setkávat s dezinfekcí na každém kroku. Na letišti vám vydezinfikují kufr a stojany s ničitelem bakterií budete potkávat v hotelu, u bazénu, na plážích i v obchodech. 

Blesk Zprávy vyrazily do Tuniska prvním letem taktéž, aby na vlastní kůži vyzkoušely, jaké další změny pandemie pro dovolenkáře připravila. Není to ale prozatím nic, co by zkazilo dojmy z dovolené. Nutností je při odbavení disponovat speciálním formulářem, kde vyjma osobních a kontaktních údajů požadují tuniské úřady také informace o pobytu, požadují tuniský kontakt a také informaci, zdali jste byli pozitivně testováni na koronavirus. Nutností je i mít roušku do letadla. Tu si smíte sundat při jídle.

Vyjma formulářů a protokolu, který následně musíte vyplnit v letadle, platí nadále i dosavadní podmínky pro cestu do Tuniska - tedy nutnost mít pas, který je platný i tři měsíce po příletu ze země. Zárukou bezpečí je i mít uzavřené zdravotní cestovatelské pojištění. Co se týče peněz, tak Tunisko je poseté bankomaty, které vydávají tuniský dinár. Platit se ale dá i eurem a dolarem. 

Pozor na vodu z kohoutku a průjem

V Tunisku, stejně tak i v jiných severoafrických zemích, není voda z kohoutku pro Evropana pitnou. „Jde o vodu s vysokým obsahem minerálů a solí, na který náš organismus není zvyklý. Doporučujeme konzumovat balenou pitnou vodu. Na čištění zubů můžete používat vodu z vodovodu,“ radí agentura Invia. Dodává ale, že se dovolenkář nemusí bát ledu či zmrzliny, kterou mu dají na hotelu. 

Překvapit vás může místní stravování, na které náš žaludek nemusí být zcela zvyklý. Obvyklé jsou tak v těchto destinacích jisté stravovací obtíže. Doporučuje se tak vedle běžných léků na bolest hlavy, alergie a chronická onemocnění přibrat i lék na zažívání. „Tuniské lékárny jsou ale stejně dobře vybavené jako u nás, nemusíte se tak bát, že byste si potřebné léky nenakoupili,“ dodává k tomuto Invia. 

Video  Překvapený Prymula řekl, odkud si Češi vozí nákazu. Z dovolené ani tak ne. Varuje ale před Tureckem a a Egyptem. (21. 7. 2020)  - Blesk Zprávy, Sabina Dračková
Video se připravuje ...

jetuslunicko ( 15. srpna 2020 13:44 )

Také letos jsme pouze doma. Jinak ohledně Tuniska, vždy to bylo pro mě přesvědčení, tam určitě NE!! Když už, tak Řecko nikdy nezklamalo. Minulý rok shoda okolností a jeli jsme poprvé do Tunisu a to s velkými obavami, kdyby ta cena nebyla tak úžasná, a kamarádky doporučení tak přesvědčující, nikdy bychom do této destinace nejeli. Obavy z bezpečnosti i zdravotních potíží to bylo to hlavní. Když jsme se vraceli dnes mohu říci, že to byla jedna z nejhezčích dovolených, tak teplé, čisté moře, úslužná obsluha v hotelu, v rerstauraci. Jiná kultura, ale pokud je člověk slušný, vstřícný a nehledá negativy na každém kroku, a udělá si dovolenou příjemnou, dnes již mohu říci, rádi se do Tuniska znovu vrátíme. Chorvati jsou bohužel již v dnešní době rozežraní a neví co si za služby říci, moře je sice průzračné, ale pro nás studenější. V Čechách je nádherně, máme krásnou zemi. Jediné co k dokonalosti nám schází, je možná právě to moře.

krapotkin ( 15. srpna 2020 12:41 )

A já pořád, kde se berou uprdlíci. Oni to jsou bílí tůůůůristi a vracejí se domů jako opálení na gumových člunech protože už nemají na letenky. Proto po nich nikdo nestřílí a jsou v Itálii vítaní.

aha-aha ( 15. srpna 2020 09:35 )

Leží v severní Africe. No ale uprdění a ustrašení Čecháčkové znají jen nejbližší Chorvatsko a hlavně nemusejí letadlem, že?

sekebo ( 15. srpna 2020 09:14 )

Neznám větší nudu a ztrátu času, než se stát součástí hejna, opékajícího se týden na pláži.

sassanka5522 ( 15. srpna 2020 08:14 )

prepáčte ,ale len debil počas pandémie cestuje kade tade,,,,a to nehovoriac o " užívaní si a relaxovaní " , keď musím dodržiavať prísne hygienické pravidlá, behať s rúškom,dodržiavať odstup..väčšina reštaurácií a barov v časovom obmedzení....čo to je za dovolenku ???..ďakujem,nemám záujem,,ani keby mi zaplatila cestovka Dubaj...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa