Průjem je řídká až vodnatá stolice, jež nás pronásleduje častěji než než 3-5krát denně. Může být infekční, vyvolaný viry, bakteriemi, či parazity. Příznaky průjmu jsou křečovité bolesti břicha, nevolnost, zvracení, často také zvýšená teplota. Neinfekční průjem může způsobit otrava potravinami, může propuknout po užívání antibiotik, po radio- a chemoterapii, avšak též v důsledku stresu, napětí či špatných stravovacích návyků nebo při chorobných stavech, jako je celiakie, intolerance laktózy, Crohnova choroba.

Dietní opatření

Léčba průjmu spočívá v náhradě ztracených tekutin a ve vhodné dietě. Pacientům se podává nebublinková minerálka, slabý černý čaj, oslazený glukózou, a rehydratační roztoky. Tekutiny se podávají studené, po malých množství a pomalu (lžička a 15 minut). Nepodávat stravu se doporučuje pouze během prvních 4-12 hodin. Poté se začíná jíst, protože živiny jsou potřebné pro obnovu poškozených buněk střeva. Dieta je bezmléčná a beztuková (suchar, rýže, vařená mrkev, starší pečivo, banán, strouhané jablko, zeleninový vývar). Je-li průjmem postižené dítě kojené, měla by ho matka kojit i nadále, pouze častěji a v menších dávkách. Pokud je dítě na umělé mléčné výživě, je třeba toto mléko nahradit mlékem bezlaktózovým (k dostání v lékárně).

Autor: inPharm

 
Jak si dokážeme pomoci

Například černé uhlí můžeme podávat dětem od 3 let života, nevýhodou je však jeho nepříjemná chuť. Existují i další přípravky, ale jsou téměř vždy zatíženy nežádoucími účinky. V každém případě pro udržení a obnovu střevní mikroflóry jsou vhodná probiotika, vitaminy skupiny B a vitamin K. Velkým přírodním pomocníkem jsou také borůvky, kdy již naše babičky věděly, že průjem spolehlivě zastaví pár sušených borůvek.

Probiotika u dětí i dospělých = šetrná a účinná volba

Z hlediska bezpečnosti je podávání probiotik, na rozdíl od ostatních možností, velmi bezpečné, jelikož probiotika sama tvoří součást vlastní střevní mikroflóry zdravých jedinců. Zásadní význam při používání probiotik u dětí má jejich optimální forma, která by do tří let věku dítěte měla být tekutá, chuťově přijatelná, praktická pro rodiče a dětmi oblíbená. Dosud se výrobci probiotik potýkali s problémem, jak omezit vliv vlhkosti na stabilitu probiotik, která ve vlhkém prostředí hynou a ztrácejí svůj regenerační efekt na střevní sliznici. Tento fakt odporuje používání vodných roztoků a kapek.

Konečně ideální forma pro děti i pro dospělé

V posledních letech byla vyvinuta exkluzivní forma, která řeší výše zmíněný problém – probiotika jsou uložena samostatně v uzávěru  lahvičky a do tekutého prostředí v lahvičce jsou přenesena až bezprostředně před užitím. Tím se řeší zásadní problém životaschopnosti probiotik, přičemž tato forma je dostupná v lékárnách v doplňku stravy Enterina. Lahvička obsahuje ve víčku probiotický kmen Bacillus coagulans, sušený extrakt z borůvek, vitaminy B a K. V samotné lahvičce je koncentrovaná šťáva z borůvek a prebiotika – živiny pro bakterie mléčného kvašení. Borůvky jsou osvědčeným lidovým prostředkem. Dnes už víme, že díky tříslovinám, organickým kyselinám, vitaminům, minerálům a dalším látkám dokážou vázat a odvádět z organismu škodlivé látky a též mírnit zánět a dráždivost střevní sliznice. Navíc dodávají přípravku příjemnou chuť, kterou mají rády děti i dospělí. B vitaminy s vitaminem K regenerují střevní sliznici, snižují únavu a vyčerpání, přispívají k normálnímu energetickému metabolismu.

Jak se užívá

Účinné látky z víčka se vysypou do lahvičky s tekutinou pootočením víčka ve směru hodinových ručiček až do krajní polohy. Potom je nutné lahvičku protřepat, otevřít a vypít. Uvedený způsob balení umožňuje uchovávat přípravek při pokojové teplotě. Enterina je vhodná pro děti už od 6. měsíce života i pro dospělé. Užívá se pouze 1krát denně. Dá se užívat preventivně k udržení fyziologického stavu střevní sliznice, pokud se chystáme na dovolenou do destinací, kde lze předpokládat možnou nákazu. V takovém případě se užívá každý druhý den obsah jedné lahvičky.

Článek byl zpracován odbornou redakcí Edukafarm.