„Bez ohledu na to, kam s rodinou vyrážíme, vždycky mám pohromadě doklady a správné dokumenty. Někdy se pod vlivem těšení může zdát zdlouhavé či dokonce zbytečné vše připravit, ale už se mi několikrát osvědčilo, že je lepší mít vše tzv. pro strýčka Příhodu, než si poté drbat hlavu,“ vypráví Mgr. Hana Botová, právník z D.A.S. pojišťovny právní ochrany. Bez kterých dokladů raději nevytahovat paty z domu?

Osobní cestovní doklady jsou samozřejmostí. Šofér vozidla přitom zodpovídá nejen za to, že jeho vlastní doklady budou v pořádku, ale také za doklady všech ostatních pasažérů. K cestování po zemích Evropské unie vám postačí cestovní pas nebo občanský průkaz. „Když měl můj občanský průkaz odstřižený roh kvůli změně údajů, raději jsem s sebou vezla pas. Zahraniční policie by totiž mohla průkaz považovat za neplatný,“ upozorňuje Mgr. Botová. Cestovní doklady musí být platné po celou dobu pobytu v zahraničí.

Autor: Shutterstock

Když vyrážíte na rodinnou dovolenou, myslete i na cestovní pas nebo občanský průkaz pro každé dítě. Pokud vezete děti, které nejsou vašimi potomky, sežeňte si písemný souhlas rodičů nebo zákonného zástupce s cestou, přeložený do jazyka cílové země. „Občas přibereme na dovolenou i synova nejlepšího kamaráda. Když jednou šlápl na ježka a potřeboval ošetřit, písemný souhlas rodičů vše dost urychlil,“ vzpomíná Mgr. Botová.

Před cestou si také zkontrolujte platnost řidičského průkazu, technického průkazu od vozidla a zelené karty. Evropský průkaz pojištění vám zaručí nezbytné lékařské ošetření a případné doplňkové pojištění léčebných výloh v zahraničí větší péči. Poznamenejte si číslo na asistenční službu!

Nepospíchejte, odpočinek vám neuteče

Je jasné, že už se nemůžete dočkat, až budete na místě. Ale buďte opatrní. Jízda s těžkou nohou se vám prodraží. V zahraničí se i obyčejná pokuta za rychlost může vyšplhat i na stovky EUR a vůbec se neberou ohledy na to, jestli jste místní nebo cizinec. „Na základě záznamu dálniční kamery lze pomocí SPZ dohledat v rámci evropského systému spolupráce EUCARIS majitele vozidla. Zejména po průjezdu Německem, Rakouskem, Itálií, Maďarskem, Francií, Belgií anebo Portugalskem pak na vás může doma čekat nepříjemná zásilka,“ vyjmenovává Mgr. Botová. V dopise je přestupek obvykle jasně specifikován, včetně data a času a dokonce případně i fotografie. Dopis bude pravděpodobně v češtině, tudíž se nelze vymlouvat na nezaplacení pokuty kvůli neporozumění obsahu.

Autor: archiv

Ignorace vás může připravit o vozidlo

Univerzální recept, jak se zachovat při obdržení informačního dopisu o spáchaném přestupku, neexistuje. Vhodné je jakýkoli postup konzultovat s právníkem. Pokud se totiž rozhodnete dopis ignorovat a pokutu neuhradit, může vám být při příští policejní kontrole zabaveno vozidlo a budete nuceni pokutu uhradit na místě. A nemusí se jednat jen o pokuty za rychlost – kamera dokáže odhalit i telefonování za jízdy, nepoužití bezpečnostního pásu nebo nedodržení bezpečné vzdálenosti.

„Jednou do nás v Itálii naboural místní řidič. Nikomu se naštěstí nic nestalo, ale byl to obrovský zmatek, protože nikdo z naší rodiny nemluví italsky a ani viník nehody, ani policie zase příliš neovládali angličtinu,“ svěřuje se Mgr. Botová a dodává „ V takové situaci se hodí mít v telefonu uložené číslo na Vaši asistenční službu a rovněž mít na telefonu právníka.“ Dneska je samozřejmostí, že klasické pojišťovny v rámci asistenčních služeb poradí, kde je nejbližší servis a v případě potřeby zajistí opravu vozidla či náhradní dopravu pro vás. To ale někdy nestačí. Pokud se dostanete do křížku s místní policií, oceníte možnost rychlé porady s právníkem na telefonu. Nonstop právní poradenství nabízí D.A.S. pojišťovna právní ochrany. Stačí zavolat z místa nehody na tísňovou linku zřízenou přesně pro tyto případy a právník vám poradí, jak dál postupovat, jak vypovídat a neuškodit si v případném přestupkovém či trestním řízení.

10 tipů pro přežití evropské dovolené

  1. Ztracený doklad oznamte u nejbližšího zastupitelského úřadu ČR. Vystaví vám náhradní za účelem návratu do ČR.
  2. Dokument „Záznam o dopravní nehodě“ vozte v autě nejen v češtině, ale i v angličtině a ideálně v jazyce místa pobytu.
  3. Písemný souhlas vlastníka s použitím vozidla, pokud cestujete půjčeným vozem, taktéž přeložte do příslušných jazyků.
  4. Auto z autopůjčovny při přebírání řádně zkontrolujte, aby vám nemohly být připsány vady, které jste nezpůsobili.
  5. Respektujte množstevní limity na převoz alkoholu a cigaret.
  6. V Rakousku musí být vaše auto v bezvadném technickém stavu, jinak vám hrozí pokuta, zabavení technického průkazu i registračních značek.
  7. Do centra Paříže můžete v pracovní dny mezi 8 a 20 hodinou jen s francouzskou emisní známkou. Koupíte ji přes internet, stojí 3,70 EUR a má neomezenou platnost.
  8. V Itálii můžete v kanystru převážet max. 10 litrů pohonných hmot, větší množství znamená pokuty.
  9. V Německu se nesmíte vzdálit od místa nehody, aniž byste poškozenému sdělili své kontaktní údaje a detaily ohledně povinného ručení.
  10. Chorvatsku je zakázán dovoz a držení drog a omamných látek. Argument „osobní spotřeby“ nehraje roli.