Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Tipy na výlety: Chorvatsko jak ho neznáme!

/
  • Přinášíme vám novinky pro letošní sezonu a tipy na výlety i zážitky pro znalce.
    6. června 2016 ● 05:30

    Milujeme Chorvatsko! Na tamním pobřeží tráví dovolenou každoročně okolo 800 tisíc Čechů. V nejvyhledávanější destinaci našich turistů je totiž stále co objevovat. Přinášíme vám novinky pro letošní sezonu a tipy na výlety i zážitky pro znalce.

  • 1.

    1. Nové akvaparky na Istrii

    Aquacolors Poreč, ohromný aquapark, který zaujme děti i dospělé.
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    U vesnice Brtonigla, 9 km severovýchodně od letoviska Novigrad, se dokončuje velký akvapark Istralandia, s plánovaným otevřením v polovině června 2014. Bude se rozkládat na 8 hektarech plochy. Plně v provozu je již akvapark v resortu Solaris u Šibeniku. Na konci srpna se otevře i Aquapark Aquacolors u Poreče.

  • 2.

    2. Za vínem na Hvar

    Vinice na Hvaru spadají k moři tak prudce, že jdou obdělávat většinou jen ručně a vinaři se k nim dostanou tunelem nebo od moře.
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Vinice na Hvaru spadají k moři tak prudce, že jdou obdělávat většinou jen ručně a vinaři se k nim dostanou tunelem nebo od moře. Proto jsou místní vína tak vzácná a jedinečná. Kupříkladu ohnivě rudé, těžké víno Plavac, místní bílá odrůda Maraština nebo bílé víno Pošip z Paklených ostrovů proti městu Hvar. Vyhledávaná je i bílá bogdanuša, která se dříve pila jen o církevních slavnostech. Světovou zvláštností je pak prastará odrůda Drnekuša.

  • 3.

    3. Za klidem na ostrov Vis

    Jestli máte již dost rušných letovisek, vyrazte na neprávem opomíjený ostrov Vis.
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Jestli máte již dost rušných letovisek, vyrazte na neprávem opomíjený ostrov Vis. Zhruba po dvouapůlhodinovém přejezdu trajektem ze Splitu se vám otevře jedinečný ostrov rybářů a vína. Právě místní proslulá bílá odrůda Vugava je opravdovou specialitou. Ostrov je rájem i pro milovníky aktivního pohybu: potápění, turistiky a lodních výletů.

  • 4.

    4. Nejlepší sýr světa

    Nejlepší sýr světa podle Chorvatů.
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Na Pagu si gurmáni přijdou na své. Sýr Gligora z ostrova Pag získalv roce 2013 ocenění za nejlepší sýr světa. Speciální mix kozího a kravského mléka a oliv se jmenuje Paški sir iz maslinove komine.

  • 5.

    5. Nejkrásnější ostrov světa

    Prestižní německý časopis Hörzu zařadil Korčulu mezi nejkrásnější ostrovy světa.
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Prestižní německý časopis Hörzu zařadil Korčulu mezi nejkrásnější ostrovy světa. Korčula se tak ocitla po boku světově proslulých ostrovů Bora Bora, Havajských ostrovů, Malediv a Seychel. Časopis ocenil místní přírodu, zdejší příjemné pláže, i pamětihodnosti.

  • 6.

    6. Hra o trůny v Dubrovníku

    Chorvatské přístavní letovisko Dubrovník je na seznamu UNESCO, ale i v hledáčku milovníků fantasy
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Chorvatské přístavní letovisko Dubrovník je na seznamu UNESCO, ale i v hledáčku milovníků fantasy. Natáčel se zde totiž populární americký fantasy seriál Hra o trůny (Game of Thrones). Při nové komentované prohlídce s průvodcem si můžete vychutnat romantické scenérie na pobřeží a nahlédnout do míst, kde úkladně vraždil mladý král Joff rey.

  • 7.

    7. Klub seniorů na Makarské

    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Klub českých seniorů působí na chorvatském Jadranu. V Promajně, Makarské a Baško Polje. Součástí týdenních pobytů v klubu budou hry, pohybové aktivity a společenský život pod vedením českých animátorů a dohledem zdravotníků. „Co je pro Makarskou riviéru unikátní, je možnost procházek po břehu s přímým účinkem mediteranského klimatu, tzn. jódu, silic, soli a čistého mořského vzduchu,“ říká Libor Šugárek, ředitel CK Vítkovice tours.

  • 8.

    8. Do kraje úhořů

    Delta řeky Neretvy je neobyčejně zvláštní bažinaté území, protkané desítkami říčních ramen, kanálů a jezírek. Ty dnes obývají úhoři, kteří patří k tomu nejlepšímu, co nabízí chorvatská gastronomie.
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Delta řeky Neretvy je neobyčejně zvláštní bažinaté území, protkané desítkami říčních ramen, kanálů a jezírek. Ty dnes obývají úhoři, kteří patří k tomu nejlepšímu, co nabízí chorvatská gastronomie. Kromě jídla sem láká i historie. Obyvatelé delty v minulosti prosluli jako obávaní piráti. Milovníci historie nesmí minout městečko Vid, kde najdou ultramoderní archeologické muzeum plné soch z dob starověkého Říma, kdy zde stálo druhé největší město Dalmácie, Narona.

  • 9.

    9. Dubrovníkem na segwayi

    Elektrické dvoukolé vozítko segway je zábava, která se neomrzí.
    Autor: Foto: CK Vítkovice tours,scom

    Elektrické dvoukolé vozítko segway je zábava, která se neomrzí. V Dubrovníku na nich nově organizují projížďky městem s průvodcem. Jedinou chybou je vysoká cena – 250 kun za osobu (905 Kč).

     

     

    Fotogalerie
    13 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy