Valentino Bisoglio byl americký charakterní herec známý především pro svou práci v televizi, jíž věnoval přes padesát let svého života, a ztvárnil za tu dobu nespočet filmových i televizních rolí. Mezi ty nejznámější patří například role kuchaře – seržanta Sala Pernelliho v úspěšném seriálu M.A.S.H., filmoví diváci si ho zase mohou pamatovat ze slavného hudebního filmu Horečka sobotní noci. Tam ztvárnil vznětlivého otce hlavního hrdiny v podání Johna Travolty (67). Jeho poslední rolí byl part Murfa v seriálu Rodina Sopránů v roce 2002, poté odešel, jak se říká, do hereckého důchodu, aby poslední roky svého života prožil čistě se svými nejbližšími.

Bisoglio se sice narodil 7. května 1926 v New Yorku, jeho rodiče, jimž vděčí za exotický vzhled, však byli italskými migranty. Za velkou louži odcestovali s vidinou lepšího života, a pokud se nevyplnila jim, tak jejich synovi rozhodně ano. Nejprve začínal hrát v divadle, objevil se v řadě inscenací a s hrami Williama Shakespeara vystupoval v Park Theatre v New Yorku. Záhy se ale uplatnil i v televizi, kde zprvu získával jenom role gangsterů, později se jeho herecké portfolio rozšířilo i o role méně kontroverzní a ne tak snadno škatulkovatelné. Objevil se v komedii Honba za diamanty či v krimi Šéf je mrtvý, zazářil v Kojakovi či ve Starskym a Hutchovi.

VIDEO: Michaela Doubravová (dnes Tomešová) v muzikálu Horečka sobotní noci

Video
Video se připravuje ...

Michaela Doubravová, Horečka sobotní noci Adam Balažovič

Herec zemřel 18. října obklopen milující rodinou ve svém horském domě v Los Olivos v americké Kalifornii. Podle deníku Variety o smutné události informovala jeho manželka Bonnie B. Ray Bisogliová, s níž byl ženatý více než 25 let. Příčina jeho skonu nebyla sice odhalena, vzhledem k tomu, že se však dožil 95 let, dá se spekulovat, že důvodem jeho skonu bylo stáří. Kromě manželky po sobě herec zanechal na tomto světě tři syny: Josepha Valentina Bisoglia, Caseyho DeFranca a Scotta Chapmana, jenž je u armády a má hodnost seržanta.

Fotogalerie
11 fotografií