V jedné z pražských nemocnic v neděli dopoledne ve věku 91 let zemřela emeritní členka Národního divadla (ND) v Praze Blanka Bohdanová. V ND si nositelka ceny Thálie a držitelka dvou cen Františka Filipovského za dabing v průběhu 50 let zahrála přes 80 rolí. 

O jejím skonu informoval mluvčí ND Tomáš Staněk. „Poslední rozloučení se na přání zesnulé uskuteční v kruhu rodinném,“ sdělil také. 

Bohdanová se narodila 4. března 1930. Na divadelním jevišti se pohybovala od svých pěti let. Počátkem 50. let minulého století absolvovala brněnskou JAMU a první angažmá získala v Pardubicích. Pak hrála v Městských divadlech pražských a později v Divadle E. F. Buriana. V roce 1966 přijala nabídku Národního divadla, ve kterém působila neuvěřitelných 44 let a ztvárnila na jeho prknech více než 80 rolí. Zaslouženě za svou oddanost divadlu získala v roce 2015 Thálii za celoživotní činoherní mistrovství.

Před kamerou se Blanka poprvé objevila v 50. letech. Prvním filmem byl Občan Brych, následovaný uznávaným dramatem Romeo, Julie a tma. Roli získala i ve snímku Čest a sláva, Velká samota nebo Pouta. Bohdanovou na začátku její kariéry režiséři často obsazovali do rolí psychologicky a emočně velmi komplikovaných postav.

Video: Tanečník Vlastimil Harapes: Jak snáší nošení roušek?

Video
Video se připravuje ...

Tanečník Vlastimil Harapes: Jak snáší nošení roušek? Hana Hoschlová, Lukáš Červený

V roce 1969 absolvovala Bohdanová studijní pobyt ve Velké Británii, což byl jeden z důvodů výrazného omezení její filmařské činnosti v době normalizace, kdy se před kamerou objevila maximálně jednou za dva roky, navíc v nijak výrazných rolích, mimo jiné se mihla v seriálu Třicet případů majora Zemana. V 80. letech se Bohdanová objevila v komedii Křtiny či tehdy populárních seriálech My všichni školou povinní a Třetí patro.

Film a divadlo nebyly jejími jedinými vášněmi. Blanka milovala tvoření na plátně. Intenzivně se věnovala olejomalbě a grafice. Své obrazy zaplňovala fantaskními květinami, rybami, jablky a ptáky. Zachycovala na nich především své sny, pocity, nálady a metafory a naplňovala svou touhu po velkých prostorách, volnosti i svobodě. Na kontě měla mnoho úspěšných tuzemských i zahraničních výstav.

VIDEO: Giovanna Roklová na narozeninách Janečka: Mám co dělat, abych nebrečela

Video
Video se připravuje ...

Giovanna Roklová na narozeninách Janečka: Mám co dělat, abych nebrečela Hana Hoschlová, Lukáš Červený

Fotogalerie
52 fotografií