Už jsou to čtyři roky, co dvojice architektů Vít Máslo a David R. Chisholm z ateliéru CMC Architects dokončili v krásné obci nedaleko lázeňského města výstavbu rekreačního objektu, z něhož se stal nakonec plnohodnotný rodinný dům. „Trávili jsme tam většinu času během pandemie. Manželka tam byla stále, já jsem občas jezdil do Prahy,“ svěřil už před časem na Frekvenci 1 Bartoška. „Na Andělce jsme šťastní, je to tam oáza klidu,“ pochvaloval si.

Andělský dům

Od samého počátku bylo snahou architektů, aby víkendové sídlo zvané Engel House neboli »Andělský dům« dobře zapadl do romantické krajiny. Leží totiž pod masivní skálou se středověkou zříceninou gotického hradu Andělská Hora. „Návrh domu vycházel z tradičního tvarosloví vesnického domu, ke kterému patří sedlová střecha a klasický dřevěný štít,“ prozradili jeho tvůrci. „Zároveň dům musel splňovat požadavky a funkce moderního domu, a to jak pro komfort letní, tak i zimní rekreace,“ upřesnili znění zadání, jež od slavného herce a šéfa festivalu dostali.

Tři ložnice

Celý dům je koncipován jako dřevostavba. Dřevo se objevuje nejen na fasádě, ale také v interiéru. „Materiály fasády jsou zvoleny tak, aby přirozeně stárly, časem tmavly a dobře zapadly do okolní přírody,“ popisují architekti. Zatímco zvenčí je dům nenápadný, interiér je pojat až honosně.

Hlavní obytná část je otevřena přes dvě podlaží a propojena s kuchyní. V přístavku je hlavní ložnice, pracovna, koupelna a prádelna. V prvním patře jsou tři ložnice, dvě koupelny, šatna, studovna a jedna víceúčelová místnost propojená jednou chodbou. Obytná plocha činí celkem 346 m2. Na zahradě o velikosti přes 2 160 m2 nechybí terasa s bazénem. Pozemek je ideálně orientován na jih a nabízí skvostný výhled do romantické krajiny.

Sklízí nominace a ceny

Design Bartoškovy »andělské« chalupy je velmi oceňován i mezi odborníky na architekturu a design. Dům byl nominován na národní Design Awards 2019 v kategorii soukromých vil, Česká komora architektů jej v roce 2018 také zařadila mezi 33 projektů aspirujících na Českou cena za architekturu. V dubnu 2019 zase sklidil cenu BIG SEE 2019 za design.

Vytápěný dům i bazén

Andělská Hora leží v poměrně vysoké nadmořské výšce přes 600 metrů nad mořem, architekti tudíž museli počítat i s drsnějším podnebím. Dům je proto vytápěn tepelným čerpadlem, stejně jako venkovní 10metrový bazén.

Video: Zbožňovaný míří do kin: Co říká Jiří Bartoška o nové roli?

Video
Video se připravuje ...

Zbožňovaný míří do kin: Co říká Jiří Bartoška o nové roli? Bioscop

Fotogalerie
42 fotografií