Vytrvalost se fandovi indiánek vyplatila. U chorvatského Zadaru vypátral 58 let staré filmové městečko Roswell, v němž Vinnetou (Pierre Brice, †86) a Old Shatterhand (Lex Barker, †54) svedli souboj předtím, než se stali bratry.

Divoký západ už dávno nepřipomíná. „Všechny ty domy i se saloonem jsou pryč. Nezbylo z nich nic. Místo po městečku připomíná spíše pohádku O šípkové Růžence, protože zarostlo pichlavým křovím. Najít je ale lze podle okolních kopců,“ prozradil Aha! Machálek.

Filmové lokace v Chorvatsku, i ty, kde se točily další díly o náčelníkovi Apačů a jeho bílém bratru, zná jako málokdo. Dokonce po nich provádí turisty. „Rozdíly jsou kvůli času, který uběhl, obrovské. Vždy pořídím snímek z filmu a lokalitu pak na místě určuji s využitím map a okolního terénu,“ odtajnil chlapík, který objevil i odbočku, z níž ve snímku Vinnetou (1963) sjela lokomotiva a řítila se na Roswell.

„Později jsme dokonce našli kamennou zídku, za kterou se skrývali železničáři. Co tam zůstalo stále stejné, je načervenalá půda, kterou můžete vidět i ve filmu. Místo má stále svoje jedinečné kouzlo,“ dodal brněnský fanda indiánek.

Víte, že filmů o Vinnetouovi s Pierrem Bricem v hlavní roli se v letech 1963 – 1968 natočilo v Chorvatsku celkem 11?

Jak ho našel?

Filmaři umístili městečko z Divokého západu nedaleko skutečné železniční tratě mezi Zadarem a Kninem. „Vyhledali jsme na internetu trať a oblast, kde se nejvíce přiblížila silnici. A určili tak místo, kde stával Roswell. Řídili jsme se pomocí srovnávacích fotografií a krajiny. Pomohl horizont, který nás zcela zřetelně vedl, a skutečně jsme našli místo, kde stála železniční stanice,“ řekl Machálek.

Roswell hraje ve filmu Vinnetou klíčovou roli. Odehrává se v něm stěžejní bitva, při níž Old Shatterhand křičí na náčelníka Apačů: „Jsem Váš přítel, Vinnetou!“ Chvilku poté ho náčelník zraní nožem na krku. Scéna je pak klíčem k pozdějšímu pokrevnímu bratrství obou hrdinů.

legendárního Roswellu si přivezl pan Machálek dvě mističky tamní typické rudé hlíny. Vysypal ji v amfiteátru boskovického westernového městečka. Dokonale tak propojil legendární filmovou fikci s ryzí skutečností. Indiánská dobrodružství prožívá v létě takřka denně – v boskovickém westernovém městečku hraje v představení Vinnetou statečného šéfa železničních dělníků Mr. Jonese.

VIDEO: Rozloučení s náčelníkem Apačů

Video
Video se připravuje ...

Rozloučení s náčelníkem Apačů David Turek, Jan Jedlička

Fotogalerie
40 fotografií