Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Přehledně o Chorvatsku: Kam Češi jezdí, co si mají přichystat a proč tu loni méně umírali

Autor: Nikola Forejtová - 
31. května 2021
05:00

Chorvatsko brzy upraví podmínky pro české dovolenkáře. Blesk Zprávy byly u samotných jednání a ptaly se klíčových lidí, jak to nyní vlastně bude. Zjistily také, kam nejčastěji Češi míří a kolik jich do Chorvatska vyjelo v minulém roce. Tato oblíbená dovolenková destinace se na nás pilně chystá, otevírá i více konzulárních oddělení pro Čechy, kde nám budou pomáhat řešit vzniklé problémy - ať už covidové, nebo třeba dokladové. Tamní velvyslanec prozradil i pár zajímavostí o smutných statistikách. 

V loňském roce nebyla hlavní sezóna, tedy od cca konce dubna do září, tak nabitá, jak byli Chorvaté zvyklí. Ubylo jiných i českých turistů. Podle 1. tajemníka a vedoucí konzulárního oddělení v Chorvatsku Pavla Duchoně v roce 2020 dorazilo zhruba půl milionu Čechů, jak prozradil Blesk Zprávám. Nezřídka sem ale zamíří i 700-900 tisíc „našinců“. 

Ovšem už letos se přes koronavirovou krizi objevují první „vlaštovky“. Edita, na kterou narazila novinářská delegace, dorazila na několikadenní pobyt do Chorvatska s manželem a synem. „Jezdím sem už 20 let, jsme tu strašně spokojení,“ prozradila Blesk Zprávám. 

Nově bez testu po očkování, na hranicích ale ani nyní nečekáte

Edita se ubytovala v čtyřhvězdičkovém kempu Baška beach. Sem míří každým rokem tisíce Čechů. Podle Duchoně ale nejvíce jezdí především do Splitu a na Makarskou. „Kromě tohoto epicentra jezdí celkově podél pobřeží Jadranu,“ dodal s tím, že cenově jsou si tyto destinace podobné. „Výjimkou je Dubrovník, který je dražší a většinou se tam lidé dopravují letecky,“ podotkl pro Blesk Zprávy. 

Letos se pak očekává trošku silnější rok, než tomu bylo loni. A to i díky novým podmínkám, které dojednal v Chorvatsku ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). V rámci několika dalších dnů by měl začít platit volný vstup do země bez testu, pouze s certifikátem po aplikaci první dávky očkování, která byla vpíchnutá minimálně před 22 dny. 

Podle Edity je ale i nyní cestování do Chorvatska poměrně jednoduché. „Naskenovali nám pasy a zkontrolovali antigenní test. Zdržení asi na 20 minut,“ řekla Češka. Dodává, že vyjma hranic pak test již nikde nekontrolovali. 

Pláže u Baška beach Pláže u Baška beach | Blesk - Nikola Forejtová

Nutno dodat, že Chorvatsko je prozatím v české cestovatelské mapě „červené“. Po návratu z této země je tak nutné podstoupit PCR test pět dnů po návratu. Nutné je také vyplnit příjezdový formulář. A to i kdybyste cestovali individuálně nebo veřejnou dopravou. 

Doklady do 24 hodin a okamžité hledání ztraceného dítěte

Krásnou a poklidnou dovolenou může nicméně pokazit mnoho závažných i drobných problémů. Kvůli tomu pracovníci z Česka poskytují svým krajanům pomoc v chorvatských konzulátech. Celkem budou letos pro Čechy otevřeny tři. A tedy v Záhřebu, ve Splitu a v Rijece. „Na všechna tato tři místa se mohou čeští občané obrátit v případě, že jim bude potřeba pomoc (…)  Budeme mít k dispozici i naši nouzovou linku, na kterou je možné volat 24 hodin denně ve vyloženě těžkých složitých situacích,“ řekl médiím vedoucí diplomatické mise Slavomír Goga, který dodal, že loni nebylo otevřeno konzulátství ve Splitu. Letos ale chce být Chorvatsko připraveno na příliv turistů.

Podle Pavla Duchoně se nejčastěji řeší ztracené, ukradené nebo prošlé doklady, jak řekl během prohlídky konzulátu v Rijece. „Jsme schopni ještě tentýž den vydat náhradní doklad. A těch případů je minimálně stovka za sezónu,“ doplňuje.

Konzulát také okamžitě řeší případné ztracení dítěte. Upozorňuje, že chorvatská policie většinou tyto případy řeší až ve chvíli, kdy je osoba ztracená 24 hodin. „My ji zapojujeme okamžitě,“ uvádí.

Dodává, že se letos počítá - jako i v minulých letech - se zapojením české policie při hlídání bezproblémové letní sezóny. Na pomoc přijedou i sbory ze Slovenska, Albánie, Itálie, Německa a Bosny. Konzulát vysvětluje, že je to výrazná pomoc, především kvůli možné jazykové bariéře. 

Do konzulárního oddělení v Rijece zamířil s delegací novinářů i český ministr zahraničích věcí Jakub Kulhánek (ČSSD).

Konzulát poradí, kam na test i do izolace. A lákají na Drozda

Důvodem k otevření více konzulárních oddělení je i to, že pomalu ustupuje pandemie covidu-19. Chorvatsko tak očekává posílení turistického ruchu, který loni zažil poměrně velký útlum. Přesto jsou ale konzuláti a jiní experti připraveni řešit případné problémy spojené s onemocněním. 

Jak uvádí Duchoň, věci týkající se covidu totiž rovněž může řešit konzulát. Můžete sem například zavolat kvůli podmínkám cestování. „Speciální covid linky nebudeme mít, ale samozřejmě se na nás mohou Češi obrátit s jakoukoliv těžkou situací. Covid je považován za těžkou situaci,“ doplňuje jej Goga.

Zatímco konzulát a velvyslanectví v Záhřebu je otevřeno celoročně, ten ve Splitu se pro Čechy otevře od 1. července a uzavře se 30. srpna. RIjeca otevře již 15. června a uzavře se o tři měsíce později. 

Konzulát v Rijece, kde se byl podívat i ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek Konzulát v Rijece, kde se byl podívat i ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek | Blesk - Nikola Forejtová

Vedle konzulátu ale doporučují zaměstnanci a také ministr Kulhánek, aby se Češi před cestou registrovali do systému Drozd. Drozd je projekt, který má ulehčit cestovatelům průběh pobytu v zahraničí. Obsahuje různorodé informace, od možných nebezpečích v podobě požáru až po to, kde je v současnosti neprůjezdný zahraniční přechod. 

Češi méně umírali

Duchoň prozradil i několik zajímavostí. Loni podle něj dramaticky klesl počet Čechů, kteří během své dovolené v Chorvatsku zemřeli. „Jednoznačně se to dá přikládat k tomu, že loni nejezdilo tolik lidí důchodového věku. Drtivá většina úmrtí v Chorvatsku jsou senioři a lidi, kteří přijedou a po náročné cestě v kombinaci třeba s nefunkční klimatizací a alkoholem dostanou hned na začátku pobytu infarkt nebo mozkovou mrtvici,“ zmiňuje.

Na dotaz Blesk Zpráv, jaké jsou další typické nehody, podotkl, že smutným statistikám vévodily vždy infarkty, dobrou zprávou ale je, že dramaticky klesl počet dopravních nehod. A to i díky nové dálnici. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa