Námět čtvrté části oblíbené kriminálky vzešel z několika případů úmrtí Čechů v zahraničí. „Spolupracovali jsme se soudním lékařem, který čerpal ze svých reálných případů,“ řekl pro deník Aha! producent Martin Froyda. Jde o kombinaci různých kauz, případ Kramný tak nebyl jedinou inspirací tvůrčího týmu. Podobností mezi dílem seriálu a zločinem, jenž se stal roku 2013, ale pár je.

Zatímco Kramný na dovolené v Egyptě zavraždil manželku a dcerku, seriálový Ostravan Pavel Zábrodský hraný Pavlem Lagnerem (53) na hotelovém pokoji v Tunisku najde „jen“ mrtvou ženu. Vyšetřovatelé ale i v tomto případě zjistí, že šlo o vraždu. Českým kriminalistům pomáhá na místě manžel šéfky ostravské mord party a bývalý kriminalista Bolek v podání zarostlého Bořka Slezáčka (52).

„Největší podobností seriálu se skutečným případem je asi to vlažné oznámení o úmrtí manželky, na které bylo tak často u Kramného poukazováno,“ popsal Aha! Martin Froyda. Pro mnohé bylo důkazem Kramného chladnokrevnosti, že po nalezení manželky a dcerky nejprve zavolal matce a poté na pojišťovnu.

Jak moc je díl seriálu inspirovaný případem Kramný, se mohou diváci přesvědčit v pondělí od 20:10 na ČT1.

Jak to bylo doopravdy?

Šlo o případ, který svého času pozorně sledoval snad každý Čech. Zájem filmařů byl proto jen otázkou času. Petr Kramný (41) v roce 2013 na dovolené v Egyptě „našel“ svou manželku Moniku (†36) a dcerku Klárku (†8) mrtvé na hotelovém pokoji. Za jejich vraždu dostal 28 let vězení. Dodnes ale zůstávají pochybnosti. „Vzal jsem Klárku za ruku, v tu chvíli jsem zjistil, že je úplně ledová,“ vyprávěl Kramný.

Kramný veřejnosti předváděl divoké emoce, plakal a hroutil se. Když ale mluvil o zesnulých, chladně zmiňoval „manželku a dceru“, nejmenoval je. První trhlinu dostala Kramného verze 3. srpna, kdy egyptští lékaři zveřejnili, že Klárka s Monikou neleželi na posteli, jak Kramný tvrdil, ale na zemi.

Při pitvě obětí pak odhalili rozleptané žaludky. Zatímco těla zamířila do Karviné, kde se 14. srpna uskutečnil pohřeb, Kramný musel v Egyptě zůstat až do konce října. Tamní kriminalisté ho měli za vraha.

Když byl konečně propuštěn a dostal se domů, na velké truchlení to nevypadalo, místo toho byl k vidění s novými přítelkyněmi. Zábava skončila 18. února 2014, kdy Kramného obvinili z dvojnásobné vraždy. Následně putoval do vazební věznice.

V březnu pak policisté informovali, že Kramný manželku s dcerou zabil elektřinou. Obviněný pak policisty obvinil, že ho bijí. Krajský soud v Ostravě na základě nepřímých důkazů po 192 dnech jednání, 7. ledna 2016, rozhodl o trestu 28 let vězení.

Verdikt pak potvrdil i Vrchní soud v Olomouci a Nejvyšší soud. Kramný se pořád snaží o obnovu řízení. Jeho spis se skládá z 26 svazků a obsahuje 7737 listů popsaných detaily činu, jehož důvody dosud nejsou jasně objasněny.

Fotogalerie
41 fotografií