Seriál Simpsonovi patří mezi nejdéle běžící seriály v historii televize, který neztrácí na popularitě. Teď by však pár desítek diváků mohl ztratit. Tvůrci legendárního seriálu rozhodli, že stáhnou jednu z oblíbených postav Apu Nahasapeemapetilona, který ve Springfieldu vedl obchod a to už od roku 1989.

V poslední době se však postavička stala předmětem vášnivých diskuzí. Podle některých je zatížena rasistickými stereotypy, jiní zas tvrdí, že to není vůbec pravda a tvůrci nemají důvod, aby indický obchodník nadobro opustil Springfield. O kontroverzní postavičce byl dokonce natočen dokument Problém s Apu, který je počinem komika Hariho Kondabolu.

„Samozřejmě, že je vtipný, ale to neznamená, že tohle znázornění je přesné, správné nebo spravedlivé,“ řekl Hari pro BBC. „Ale vede to do zákeřností rasismu… protože si toho ani nevšimnete, i když je to přímo před vámi. Stává se to natolik normálním, že o tom ani nepřemýšlíte,“ uvedl a dodal, že postava Apu je zatížena mnohými stereotypy. „Apu odráží, jak nás Američané vidí: podlézavý, vychytralý, přihlouplý,“ vyjmenovává Hari.

Dalšími sterotypy jsou, že si musel vzít ženu, kterou mu našli rodiče, vychovává s ní osm dětí a ve Státech si zřídil obchod, což je přesně to, co si Američané o Indech myslí. Ovšem rozhodně nechce, aby tvůrci indického obchodníka zabili nebo nějak jinak odstranili ze seriálu, místo toho by ho prý měli odprostit od všech stereotypů.

Tvůrci to však vidí s postavičkou jinak. Filmový producent Adi Shankar, který se proslavil v roce 2011 filmem Mezi Vlky, řekl, že osud Apu je zpečetěn. „Chystají se postavu Apu úplně vysadit,“ řekl pro IndieWire. „Nehodlají dělat kolem toho nějaký velký povyk nebo tak něco, ale úplně ho vysadí, aby se vyhnuli kontroverzím,“ dodal. Ještě před dvaceti lety přitom za Apu dostal Hank Azaria, který postavu namluvil, cenu Emmy. V současné době se však dostává do debat i to, proč indického obchodníka, dabuje běloch.

Fotogalerie
37 fotografií