Vůbec jako první se na červeném koberci objevil Jiří Bartoška s manželkou a hned za ním herec Jaromír Hanzlík, který obdržel Křišťálový globus za Mimořádný umělecký přínos. Stejnou cenu si pak odnesl právě Levinson a mladý Pattinson, známý ze ságy Stmívání či filmu Harry Potter a Ohnivý pohár, dostal Cenu prezidenta festivalu.

"Děkuji Jiřímu a Kryštofovi, že mě pozvali na tento festival," řekl Pattinson v děkovné řeči na adresu Bartošky a výkonného ředitele festivalu Kryštofa Muchy. "Nejsem žádný řečník, tak jsem si napsal řeč. Promiňte. Chtěl bych moc poděkovat, že můžu být na tomto festivalu, slyšel jsem od filmařů, že je to skvělé místo nejen pro filmy, ale také pro mejdany," řekl s tím, že cenu si rozhodně nechá a nebude se ji pokoušet prodat. Odkazoval tím na novou festivalovou znělku, ve které hraje loňský host Casey Affeck, a ve které se svou cenu snaží prodat.

Na Bartošku pěl chválu i Levinson. "Jsem velmi potěšený, že tu můžu být se svou manželkou a dětmi, skutečně jsem si tu užili. A hrozně chci poděkovat tomuto skvělému pánovi, zkusím říct jeho jméno v češtině - Jiří Bartoška," zvolal Levinson, režisér filmů Dobré ráno, Vietname, Spáči, Vrtěti psem či oscarového Rain Mana.

Kamarádovu, s nímž si zahrál třeba v Sanitce, děkoval i Jaromír Hanzlík. "Jirko, děkuju moc za tuhle krásnou cenu, poslal jsi mě tím do společnosti báječných lidí a úžasných kumštýřů, čehož si hrozně vážím. Ale kromě tebe bych chtěl poděkovat divákům, pro které to dělám. Děkuji za vaši přízeň," řekl po dlouhém potlesku diváků ve stoje.

V sále nechyběla ani umělecká poradkyně festivalu Eva Zaoralová, která je po operaci páteře, a řada dalších umělců - třeba Miroslav Donutil, Zuzana Stivínová, Gabriela Osvaldová a další.

Moderátor Marek Eben uvedl také střihový medailonek umělců, kteří nás za poslední rok opustili. Z českých hvězd se vzpomínalo na Miloše Formana, Květu Fialovou, Vladimíra Brabce, Gabrielu Vránovou, Juraje Herze, Petra Šabacha, Jana Třísku, Emmu Černou, Jiřího Datla Novotného či Vlastimila Bedrnu a Mariana Labudu.

VÍTĚZOVÉ MFF KV 2018

Velká cena – Křišťálový glóbus (25 000 USD)

Finanční odměna patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu. 

„Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“ / „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”

Režie: Radu Jude

Rumunsko, Česká republika, Francie, Bulharsko, Německo, 2018

 

Zvláštní cena poroty (15 000 USD)
Finanční odměna patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

Cesta do Florianópolisu / Sueño Florianópolis

Režie: Ana Katz

Argentina, Brazílie, Francie, 2018

Cena za režii

Olmo Omerzu za režii filmu Všechno bude / Všechno bude
Česká republika, Slovinsko, Polsko, Slovensko, 2018

Cena za ženský herecký výkon

Mercedes Morán za roli ve filmu Cesta do Florianópolisu / Sueño Florianópolis

Režie: Ana Katz

Argentina, Brazílie, Francie, 2018

Cena za mužský herecký výkon

Moshe Folkenflik za roli ve filmu Geula / Geula
Režie: Joseph Madmony, Boaz Yehonatan Yacov
Izrael, 2018

Zvláštní uznání

Skokan / Podbrosy
Režie: Ivan I. Tverdovskiy
Rusko, Litva, Irsko, Francie, 2018

Zvláštní uznání

íběh lásky / Zgodovina ljubezni

Režie: Sonja Prosenc

Slovinsko, Itálie, Norsko, 2018

Fotogalerie
50 fotografií