Fotograf, který více než 20 let asistoval u natáčení filmů jako Oznamuje se láskám vašim, Bohouš či Discopříběh, vydal knihu Příběhy filmových fotografií.

„Přijde mi trochu nespravedlivé, že jsem Jirkovi zařizoval vše skoro třicet let,“ posteskl si Schmiedberger. „Pomáhal jsem mu s pořadem Nikdo není dokonalý, domlouval vystoupení, vozil ho, uspořádal rozloučení s poslední manželkou Haničkou a prostě vždy mu byl po ruce,“ připomněl Krampolův manažer. „A když jsem já nyní poprvé potřeboval, aby Jirka udělal něco pro mne, když byl členem barrandovské herecké skupiny a mohl o tom vyprávět, tak to už nešlo…“ konstatoval stejně věcně jako smutně.

Přijde mu to od osudu nespravedlivé, nicméně rozhodnutí doktorů chápe a nakonec je rád, že Krampol snad konečně dostal rozum. Dokázal se předtím i třikrát do měsíce dostat na kapačky. Jen co vyšel z nemocnice, vyrazil do společnosti a vracel se do špitálu znovu někým nakažen!

Už to nebylo únosné. „Doteď lékaře neposlouchal, až se už opravdu naštvali a dali mu nůž na krk,“ prozradil Miloš na křtu. Sám Krampol přitom říká stále to samé: „Nic mi není!“

Otec Miloše Schmiedbergera byl náměstek ředitele Filmového studia Barrandov, maminka herečka malých rolí.

Kanyza jako Redford

Historie jedné krásné fotky Jana Kanyzy (76) je poněkud pohnutá. V 70. letech se dohodli českoslovenští a mongolští mocipáni, že naváží kulturní vztahy. Režisér Ivo Toman (†70) odjel v roce 1977 se štábem a herci do Mongolska točit film Ve znamení Tyrkysové hory.

„Museli jsme jet osmdesát kilometrů na koních! Bylo to utrpení…“ vzpomíná fotograf. „Když jsme konečně dojeli, zjistili jsme, že tam nejsou postavené jurty a nic není připravené. Honza Kanyza beze slova slezl z koně a zapálil si doutník. A bez přípravy vznikl nádherný snímek, kde vypadá jak Redford,“ usmívá se Miloš.

Dnes je Kanyza už trojnásobný dědeček, dcera Bára má dva syny a holčičku. Jenže žije s rodinou ve Spojených státech v Severní Karolíně. Létání je ovšem pro herce náročné, protože je silný kuřák. Hodiny bez nikotinu ho ničí. „Letos na svátky přijedou oni sem,“ raduje se herec.

Rodí se Modrava

Nepřišel ani režisér Jaroslav Soukup (77), o jehož práci na Barrandově Miloš v publikaci také píše. Zůstal na své chalupě na Šumavě, protože už prý pilně pracuje na scénáři k filmu Policie Modrava. Soukup po úspěchu čtvrté řady rezolutně odmítl další seriál, ale připustil celovečerní snímek. A slovo, jak vidno, drží! Policie Modrava se těší obrovské divácké přízni, i jeho reprízy, které právě běží na Nově, sleduje až půldruhého milionu lidí. „Věřím, že budu dělat opět hudbu, jako u všech Jardových filmů,“ doufá skladatel Zdeněk Barták (69), jeden z kmotrů výpravné knihy.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Krampol: Štve mě, jak ze mě všichni dělají chcípáka. Šárka Stejskal, Elmer Carvalho

Fotogalerie
57 fotografií