Prezident filmového festivalu je s Karlem Heřmánkem (74), který s manželkou Hankou (58) založil Divadlo Bez zábradlí jako jedno z prvních soukromých po revoluci v Česku, spjat takřka pupeční šňůrou.

V kultovní komedii Milana Kundery (92) Jakub a jeho pán excelovali už v roce 1975 v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a v roce 2005 se v ní po 30 letech opět objevili v Divadle Bez zábradlí.

Melancholická komedie je Kunderovou poctou velkému spisovateli Denisi Diderotovi a jeho románu Jakub Fatalista. „Jakub Fatalista! Začali jsme ho hrát v Ústí nad Labem a pak jsme ho přetáhli do Divadla Bez zábradlí. A hráli bychom ho asi dodneška, kdybych já nedostal toho »raka«, který mě připravil o dech a nohy,“ započal svou videogratulaci Bartoška, jenž před sedmi lety onemocněl rakovinou mízních uzlin v mezihrudí.

Tehdy si také, to se psal rok 2014, ve hře Jakub a jeho pán zahrál naposledy. „Vím, že někdo si dělá tabulku, kolikrát se to hrálo. Já ta čísla nemám, ale mám pocit, a ten pocit je geniální a nahradí všechna ta čísla,“ vzpomínal dál v gratulaci herec, který absolvoval chemoterapie a pak ozařování, kvůli němuž měl problém s hlasivkami. Rakovinu sice porazil, nicméně v něm zhoubná nemoc neblahé stopy zanechala už provždy.

A co Barťák popřál divadlu, které Heřmánkovi předali svým synům? „Mladým klukům Heřmánkovejm přeju, aby se jim dařilo, protože 30 let je poměrně hodně, to je skoro třetina existence českého státu. Tak aby měli pěkný hry a aby měli hlavně diváky. I když to nemám rád, tak říkám: Zlomte vaz!“

VIDEO: Jiří Bartoška poprvé řekl, proč nehraje s Heřmánkem! Rakovina ho připravila o dech.

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška poprvé řekl, proč nehraje s Heřmánkem! Rakovina ho připravila o dech. Divadlo Bez Zábradlí

Fotogalerie
37 fotografií