Do domu na pražských Vinohradech blízko náměstí Jiřího z Poděbrad se jeho předkové nastěhovali už v roce 1909. Jeho mamince tehdy bylo pět let. Rodina v něm přežila obě války i ruskou okupaci. Až před šesti lety nastalo peklo. Dům koupila italská společnost. Nájmy zvedla hned dvakrát.

„Kde bych vzal takové peníze,“ posteskl si herec nad částkou 27 600 korun. Přes právníka podal odvolání a kauza se vlekla celé roky. Starosti, kde složí hlavu, ještě víc podlomily jeho už tak chatrné zdraví. Kepka trpěl na nemocné srdce a noci, kdy jen bloumal po bytě a snažil se zapomenout na černé scénáře, mu nepřidaly. Přidružily se problémy s dýcháním a herec viditelně chřadl.

„Už jen tak polehávám,“ svěřil se loni deníku Aha!, když ani nemohl dorazit na pohřeb své švagrové Gabriely Vránové (†78) alias Aničky z Chalupářů do Divadla na Vinohradech, na jehož prknech sám prožil dlouhých 44 let.

Ve středu pak Kepka ve svém milovaném bytečku vydechl naposledy. Předtím se ještě zaradoval z návštěvy svého bratra Jiřího (81) a také synovce, herce, režiséra a fotografa Ondřeje Kepky (49) známého jako Honzíka z Arabely.

Mistr malých rolí

Na jevišti Divadla na Vinohradech Jaroslav Kepka ztvárnil stovky postav, např. Havíře v Čapkově Loupežníkovi. Ve filmu a televizi se sice objevoval jen v menších, avšak o to výraznějších rolích, jako byl kapesní zlodějíček Ferda Vosátko z Třiceti případů majora Zemana, profesor Buchálek z televizního románu Konec velkých prázdnin či lékárník z filmu Konec básníků v Čechách.

Větší příležitost mu dal režisér Zdeněk Zelenka (64) v Hubačově adaptaci románu Arrowsmith a pohádce Rumplcimprcampr. V roce 2003 obdržel Cenu Františka Filipovského za celoživotní mistrovství v dabingu.

VIDEO: Ředitel všech herců Ondřej Kepka: Jednu herečku jsem nemohl zastavit!

Video
Video se připravuje ...

Ředitel všech herců Ondřej Kepka: Jednu herečku jsem nemohl zastavit! Hana Höschlová, Jan Jedlička

Fotogalerie
36 fotografií