Smutnou zprávu o úmrtí herce známého především z titulní postavy pohádky Rumplcimprcampr Zdeňka Zelenky (64) z roku 1997 potvrdil Kepkův synovec a ředitel Herecké asociace Ondřej Kepka (49). Podle všeho se umělci stala osudná nemoc, s níž už dlouho bojoval. „Byl nesmírně precizní, pečlivý, dokonalý v přípravě, dokonalý v úvaze, intelektuál, který měl ovšem i obrovské množství citu,“ zavzpomínal na strýce pro Radiožurnál Ondřej Kepka. Další informace o jeho smrti zatím nejsou známé. 

Ovšem už v červnu 2018 si Jaroslav stěžoval na chatrné zdraví. Tehdy totiž zemřela jeho švagrová Gabriela Vránová a on si zoufal, že nemůže dorazit ani na poslední rozloučení s ní. „Jsem těžce nemocný, upoutaný na lůžko,“ potvrdil tehdy pro deník Aha! Kepka s tím, že už stůně zhruba půl roku. „Přestal jsem chodit, potřebuji péči," dodal. Podepsaly se prý na něm především problémy s bytem, které ho trápily. V roce 2013 totiž nemovitost na Vinohradech koupila italská společnost a napálila herci nájem 27 600 korun.

Fakt, že tehdy nemohl na pohřeb, ho jistě velmi mrzel, vždyť to byl právě on, kdo Vránovou se svým bratrem, matematikem Jiřím, kdysi seznámil. Kepka totiž působil drahná léta na prknech Divadla na Vinohradech, kde se při zpracování hry Bílé noci Fjodora Michajloviče Dostojevského mimo jiné setkal právě i s Gabrielou Vránovou. Ta byla na Silvestra osamocená, a tak ji vzal ke své rodině, kde poznala muže, do něhož se posléze zamilovala a v roce 1968 se za něj provdala. Po svatbě se jim narodil syn Ondřej, který se vydal v jejích šlépějích a proslavil se rolí Honzíka v pohádkovém seriálu Arabela.

Kepkova kariéra byla bohatá i před kamerou. Kromě zmíněné pohádky ztvárnil i řadu dalších filmových i televizních rolí, například si zahrál policistu v Kdo chce zabít Jessii?, objevil se též ve snímcích Konec básníků v Čechách, Rumburak, Nesmrtelná teta či Ukradený kaktus a seriálech Dobrodružství kriminalistiky či Hospoda.

Výraznou roli profesora Buchálka pak dostal v seriálu Konec velkých prázdnin. Kromě toho také hojně působil v dabingu (Nadaboval například postavu Lucius v kinodabingu snímku Planeta opic, šaška v podání Johna Hurta z filmu Král Lear či zajíce březňáka v pohádce Alenka v říši divů). Za celoživotní mistrovství v této disciplíně ostatně v roce 2003 získal cenu Františka Filipovského

VIDEO: Ředitel všech herců Ondřej Kepka: Jednu herečku jsem nemohl zastavit!

Video
Video se připravuje ...

Ředitel všech herců Ondřej Kepka: Jednu herečku jsem nemohl zastavit! Hana Höschlová, Jan Jedlička

 

Fotogalerie
20 fotografií