Posypová sůl vs. inertní zimní posyp

Posypová sůl nemusí být vždy nejvhodnějším řešením. Nesmí se třeba používat v blízkosti vodních zdrojů, v parcích, lázeňských územích, CHKO apod. „Posolené“ chodníky a silnice také nemají v oblibě majitelé psů a koček, kterým díky účinkům soli často praskají tlapky. Sůl nesvědčí ani obuvi a podvozkům aut. Účinnost soli navíc při větších mrazech klesá a kolem -7°C přestává být efektivní.

Sůl se proto často kombinuje nebo zcela nahrazuje inertními posypy. I tady je ale důležité pečlivě vybírat. Klasický posypový štěrk je relativně těžký, náročný na skladování a při jarním úklidu zvyšuje riziko ucpání kanalizace. Existuje ale i takový posyp, který je lehký, účinný, zdravotně nezávadný a po zimě se snadno uklízí. V obchodech ho najdete pod názvem Zimní posyp Liapor (dříve Ekogrit). Vzniká drcením zcela přírodního lehkého keramického kameniva a má spoustu výhod.

Ekologický zimní posyp

Zimní posyp Liapor se pyšní známkou „Ekologicky šetrný výrobek“ a lze jej použít na všech typech komunikací včetně míst, kde není povoleno používat chemické posypy. Je určen nejen pro správce komunikací, ale také domácnostem, motoristům a všem zákazníkům, kteří ekologii chápou jako morální zodpovědnost k životnímu prostředí a snaží se k přírodě chovat šetrně i v zimním období.

Zimní posyp Liapor je až 3,5x vydatnější, než konkurenčních posypy (10 l stačí až na 200m2).
Autor: Lias Vintířov

Hlavní výhody Zimního posypu Liapor

  1. Zachovává si vysokou účinnost i při velmi nízkých teplotách.
  2. Je až 3,5x vydatnější než konkurenčních posypy (10 l stačí až na 200m2).
  3. Snižuje náklady na zimní údržbu i následný jarní úklid.
  4. Neucpává a nevydírá kanalizační systémy. Zametený zbytkový materiál lze nanést na záhony a zelené plochy, kde tento přírodní porézní materiál kypří půdu a zlepšuje provzdušňování kořenových systémů rostlin.
  5. Je zdravotně nezávadný.
  6. Je recyklovatelný.
  7. Pokud ošetřené plochy roztají v poledním slunci, vzlíná na povrch. Při opětovném mrazu zůstává na povrchu a není potřeba jej dosypávat.
  8. Nepoškozuje ošetřované plochy jako běžné štěrky.
  9. Při skladování pod širým nebem nemá sklon k vytváření zmrzlých hrudek ani v delším časovém období.
  10. Vhodný pro ruční i strojový posyp.

Balení a dodávky posypu Liapor

Pro domácnosti a motoristy je dodáván v praktickém balení 10 l a 50 l, které najdete v široké obchodní síti nebo on-line na obchod.liapor.cz.

Pro velkoodběratele nabízí výrobce Lias Vintířov balení po 1000 l nebo volně ložený materiál, který lze dodat v objemu až 50 m3 just in time. Kromě Zimního posypu Liapor nabízí Lias Vintířova také dodávky kvalitní posypové soli. Pro více informací navštivte web www.zimniposyp.cz.