Vystudovaný biolog Jan Hodač dlouhé roky fotil svůdné akty žen, ale v posledních letech vyměnil focení žen za vůni lesů a drobné dámy a pány v kloboučcích a bez nich. Nyní stojí za projektem CzechFungi, na jehož instagramový profil umisťuje krásné fotografie nejrůznějších hub. Kvůli nim od zimy do podzimu brázdí české lesy, v nichž fotí a plní svůj košík. Mnohé z hub pak přiveze šéfkuchařům do restaurací. Čerství smrži stojí i tisíce korun!

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Jak se hledají houby za tisíce? pdc, bp, Jedlička, Železný

Aby vzácné houby našel, využívá informace z geologických map, aby věděl, jaké je kde půdní podloží, zároveň sleduje srážky s teplotami a v neposlední řadě vyráží do terénu, kde pozoruje, jaké rostliny a dřeviny se v krajině nachází. „Při covidu jsem si uvědomil, že některé houby rostou přesně na začátku jara – v březnu, v dubnu, kdy je takové sychravé období,“ vysvětluje zkušený fotograf. Smrže lze najít v listnatých i jehličnatých lesích, v lužních lesích, na loukách, v křovinách, na skládkách dřeva, rumištích, v parcích, zahradách i v loňské mulčovací kůře. 

A jak zvláštně vypadající houba chutná? „Je to jako lanýž, protože jeho chuť nelze k ničemu připodobnit. Člověk ho musí ochutnat,“ myslí si Hodač a případným nálezcům smržů radí, že je dobré je uvařit v tmavé, kořeněnější omáčce. Zatímco příbuznou smržů – jak jí říká „princeznu“ – kačenku českou doporučuje podávat ve světlé omáčce s cibulí a smetanou.

Letošní sezona

Pro houby, které měl na stole během rozhovoru, vyrazil dokonce až do Krušných hor. Ani tam jich podle něj není tolik, kolik slibuje mapa pravděpodobnosti růstu Českého hydrometeorologického ústavu. Houby očekává v lesích přibližně od 16. září. Proč? „Teď se čeká jakoby pro běžné houbaře na druhou vlnu. Nefunguje to tak, že zaprší a vyroste hnedka houba. Chvilku jim to trvá, protože si musí vytvořit podhoubí,“ naráží Jan Hodač na poslední srpnové týdny, kdy byl dostatek srážek. 

Během jarní sezony bylo podle fotografa dostatečné vlhko, a tak nasbíral i kačenky nebo smrže. V létě naopak tolik nepršelo, a proto přibližně před 3 týdny nacházel spíše teplomilné hřiby. Na houby z celé houbařské sezony ze všech koutů České republiky se můžete přijet podívat od 29. 9. do 1. 10. do Obřadní síně Prahy 13, kde je bude vystavovat Česká mykologická společnost.

Jaký vliv má oteplování na výskyt hub v Česku, co říkal nizozemský fotograf z National Geographic na místní houbařskou kulturu a jak se nám daří chránit vzácné houby, prozradil Jan Hodač v Blesk Podcast:

Fotogalerie
76 fotografií