Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podcast: První Barbie byly arogantní a našpulené. Sběratel Tesař má 7 tisíc panenek!

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
16. srpna 2023
05:00

Kadeřník a sběratel Marek Tesař vlastní až 7 tisíc panenek Barbie v nevyčíslitelné hodnotě. Za počátek jeho vášně může částečně i deník Blesk! Jaké má nejcennější kousky, co říká na filmovou Barbie a jak se panenka proměňovala, prozradil Tesař v Blesk Podcastu.

Po pádu komunistického režimu se i do Československa postupně dostávaly předměty ze Západu. Proto nejedno dítě, když v devadesátých letech vidělo reklamu na ikonickou Barbie se sloganem „Ta pravá od Mattela“, hodiny přemlouvalo rodiče nebo psalo Ježíškovi, že si ji přeje. Jenže panenka byla drahá a rodiče proto zvažovali, jestli ji zakoupit nebo najít levnější alternativu. Mezi okouzlená dítka patřil i Marek Tesař.

Video  Blesk Podcast: První Barbie byly arogantní a našpulené. Sběratel Tesař má 7 tisíc panenek!  - pdc, bp, Červený, Chebotareva
Video se připravuje ...

„V roce 91 nebylo normální, aby si kluci hráli s panenkami, tak jsem si to trošičku probojoval. Mamka k tomu hodně přispěla a táta se později poddal. Moji první panenku jsme koupili tenkrát na burze, myslím v Mostě. Měl jsem z ní velikou radost a večer jsme u ní s mámou seděli a koukali jsme na ni, jak je ten produkt vůbec možné vyrobit,“ vzpomínal s láskou sběratel.

Blesk mu pomohl

Jeho cesta k vlastní kolekci byla ještě spletitá. V 19 letech se přestěhoval do Prahy a první den ve velkém městě si koupil v obchodním domě na Národní třídě Barbie k 45. výročí od vzniku prvního modelu. O čtyři roky později Markovi padl do ruky deník Blesk, v němž byla pozvánka na výstavu panenek Barbie v Krnově. Vydal se tam a expozice mu změnila život.

„Bylo to exkluzivní,“ říkal s úsměvem host podcastu a vyprávěl dál: „Byla tam obrovská vila a panenky byly úplně všude. Byly na zdech, na schodech. Přišlo mi to neuvěřitelný a byl jsem z toho uchvácený.“ Marek byl natolik nadšený, že kontaktoval vystavovatelku, a dokonce za ní přijel na pozvání do Německa. Od té chvíle začal Barbie sbírat.

Mezi světově nejcennější kousky patří německá panenka Bild Lilli, což byla reklamní hračka pro dospělé časopisu Bild, která se prodávala mezi lety 1955 až 1964. Americká podnikatelka Ruth Handler koupila pro svoji dceru 3 kusy a byla překvapená, jak moc si s panenkami dcera hrála. Nápad převzala, a tak se v roce 1959 zrodily první „barbíny“, jež se v USA ihned staly hitem. V roce 1961 k nim přibyl i Ken, o nějž ale mezi sběrateli není takový zájem.

Šťastná ztráta

Zpočátku jezdil Marek Tesař pro cenné kousky do Německa na trhy, kde lidé prodávali hračky svých dětí, a mezi nimi narazil i na extrémně cennou Lilli. Našpulená blonďatá panenka se nyní prodává od 65 tisíc do 369 tisíc korun dle toho, v jakém je stavu. „Do té doby jsem ji viděl asi čtyřikrát a teď poprvé jsem ji mohl koupit, ale stála 1 200 eur (pozn. red. cca 29 tisíc korun), což bylo tehdy strašně moc a já měl u sebe jen 1150 eur. Byla se mnou i kamarádka, která byla ochotná mi půjčit,“ líčil vypjatou situaci. Velký nákup si chtěl pořádně promyslet, a proto předchůdkyni Barbie dal zpět na stůl. „Ve chvíli, kdy jsem ji položil, tak ji chytla jiná sběratelka a odnesla ji,“ smutně dodal.

Marek Tesař vlastní až 7 tisíc panenek Barbie. Marek Tesař vlastní až 7 tisíc panenek Barbie. | Blesk:Renata Matějková

Neštěstí se to ale pro Marka proměnilo v pořádnou kliku. Za zády mu totiž stál jiný český sběratel všemožných hraček, který celou situaci viděl. Dali se spolu do řeči a muž mu doporučil americkou sběratelku, od níž Marek Tesař nakonec odkoupil celou vývojovou řadu Barbie. Do konce 70. let měly panenky ještě našpulený, arogantní výraz a teprve díky Barbie herečky Farrah Fawcett dostaly svůj americký zářivý úsměv. Co se týče ostatních proměn, tak v roce 1961 dostaly různou barvu vlasů, později pravé řasy, ohebné klouby a v roce 1966 byly vybavené otočným pasem.

„Má u něj zezadu napsáno letopočet 1966 a lidé si často myslí, že je to panenka z toho roku, a proto je vzácná,“ varuje sběratel. Barbie ještě zažila mnoho dalších změn a jako limitované edice vyšly podoby nejrůznějších světových osobností. Jako vůbec první byla v roce 1967 modelka Twiggy, následovaly Audrey Hepburn, královna Alžběta II. a nejcennější ze všech je panenka módního návrháře Karla Lagerfelda z roku 2014, která má nyní hodnotu až 400 tisíc korun. Rychle se podle Marka Tesaře zaprášilo i po „barbínách“ hlavních protagonistů nového filmu Barbie od Grety Gerwig - Margot Robbie a Ryanu Goslingovi. Posuďte v galerii, jak se povedly.

Jak Barbie svedla Marka Tesaře dohromady s partnerem, jak ikonické hračky restauruje a co plánuje se svou obří kolekcí, prozradil sběratel a kadeřník v Blesk Podcastu:

skaara ( 30. srpna 2023 13:36 )

Taky mám jednu historickou Barbie - taky "našpulenou a krátkovlasou" a za těch 370 000 bych ji panu sběrateli možná prodala.

y1xcvbnm ( 16. srpna 2023 07:53 )

no, souhlasím s vámi že to nebude chlap jak má být ale mně spíš by zajímalo , kde na to bere peníze , není to levná záležitost a není ještě tak starý

Zobrazit celou diskusi