Anička, Péťa, Sofinka, Klárka i Tomáš nebo Samuel s Nelinkou spolu s dalšími stovkami dětí dostaly díky Blesku příležitost, poděkovat těm, kteří se během posledního roku tak skvěle starali o jejich rodiče, sourozence i babičky, dědy a další blízké.

Stačilo vzít do ruky pastelky, fixy nebo třeba vodovky a namalovat nebo nakreslit obrázek určený českým zdravotníkům. Více jak 1300 kreseb pak Blesk rozvezl po republice a předal těm, kterým byly určené. Plejádu děkovných návštěv uzavřela ta poslední – v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Slzy na krajíčku

Obrázky převzal personál z rukou jedenáctileté Aničky Chvátalové z Ústí nad Labem, která, jako zástupkyně dětí, měla možnost podívat se do očí hrdinům této doby, kteří nekonečně dlouhé měsíce, den co den zachraňují lidské životy, starají se o nakažené a hledají cesty, jak jim ulehčit v těžkých chvílích života.

„Zasáhlo mě to. Mně onemocněli babička s dědou a také teta a vím, že koronavirus umí být pořádně zákeřný. Je hezké, že se tahle akce pořádá, ti lidé si to moc zaslouží,“ rozpovídala se dívka. Výkresy udělaly svým novým majitelům neskutečnou radost. „Jsem velmi dojatá, opravdu jsem musela zadržovat slzy. Moc si vážíme toho, jak na nás děti v této době myslí,“ svěřila se zdravotní sestra kardiochirurgie Barbora Veselá (32).

Její slova potvrdila také hlavní sestra celé nemocnice Markéta Svobodová, které rozzářil úsměv obrázek, na kterém se sama poznala. „Máme za sebou velmi těžké období a nejraději bychom na to docela rádi zapomněli. Takže to poděkování od dětí vnímáme jako takovou tečku za tím nejhorším, alespoň v to doufáme. Moc jim všem děkujeme,“ shrnula chvějícím se hlasem žena.

Nejtěžší rok

Sama také přiblížila, co všechno uplynulý rok nemocnici vzal, ale co nového se díky pandemii lékaři i sestry také naučili. „Za celou svoji pracovní kariéru jsem nezažila takto obtížné měsíce. Nejhorší to bylo v tom, ne, že máme hodně pacientů, na to jsme i celkem zvyklí, ale že ty podmínky při ošetřování těchto pacientů byly velice náročné. A až na dřeň se odhalilo to, co dnešnímu zdravotnictví nejvíc chybí – kvalifikované sestry. Je to veliké ponaučení pro všechny,“ uzavřela Markéta Svobodová.

Kampaň na podporu zdravotníků

Akce deníku Blesk s názvem „Děkujeme“ odstartovala v pátek, 16. dubna tohoto roku. Zapojili se do ní nejen jednotlivci, kteří své obrázky posílali poštou nebo elektronicky, ale také různé dětské instituce, jejichž příběhy jsme vám v Blesku zprostředkovali.

„Uvědomujeme si, že zvláště pro děti je situace velmi náročná. Přerušily se jejich kontakty se spolužáky, s kamarády, často i s prarodiči. Zrušily se jejich kroužky a omezily obvyklé aktivity, Musejí se vyrovnávat s proměněnou atmosférou v rodinách a jejich strach a obavy jsou o to horší, že situaci nemohou nijak ovlivnit, nebo jí lépe porozumět. Proto jsme se rozhodli zapojit právě je,“ vysvětlil šéfredaktor Blesku Radek Lain. Podařilo se, dětský úsměv a pohlazení v podobě koláží, vzkazů a obrázků se dostal tam, kde udělal tu největší službu. DĚKUJEME!

Video
Video se připravuje ...

Dojetí a emoce v nemocnici! Dárečky pro obětavce z první linie: Adrianka (11) poděkovala zdravotníkům v Krnově Karel Janeček

Fotogalerie
17 fotografií