Co je psáno, platí
Je cena uvedená u zboží nižší než ta, kterou vám stánkař účtuje?„Pokud zjistíte odlišnosti v cenách ještě před zaplacením, máte na výběr, zda se dožadovat ceny uváděné u zboží, nebo si ho jednoduše nekoupit,“ uvádí právník. Může být problém přesvědčit obchodníka, že ho uvedená cena zavazuje a že vám za ni musí výrobek prodat.
Rada: „Cenu uvedenou u zboží můžete vyfotit a obratem dát podnět České obchodní inspekci k provedení kontroly,“ radí Mgr. Zelený.
Jídlo, které není k jídlu
Nedá se klobása jíst? Je trdelník připálený a langoš jako z gumy? Žádná vyhláška neurčuje obsah masa nebo suroviny, ze kterých má být pochoutka vyrobena. Můžete je ale reklamovat.
„Stánkaři odpovídají za to, že prodávané pokrmy i nápoje mají sjednané vlastnosti – ať už jde o složení uvedené někde na ceduli, nebo informaci pouze ústně předanou. Pokud vlastnosti nebyly specifikovány, měly by odpovídat povaze zboží a zvyklostem – tedy např. že bramboráky budou z brambor,“ říká právník.
Rada: Výhrady řekněte prodejci hned. „Při reklamaci můžete žádat nápravu, například ohřátí klobásy nebo výdej nové. U závažných nedostatků, které se nedají uspokojivě napravit, můžete odstoupit od smlouvy a požadovat vrácení peněz. Případně máte právo na přiměřenou slevu,“ dodává.
Čokoláda: Pozor na náhražky
Čokoláda za hubičku? Pozor! „Pod lákavě vyhlížejícím obalem můžete narazit na náhražky, které jsou na první pohled od pravé čokolády k nerozeznání,“ varuje Mgr. Zelený. „Figurky z pravé čokolády na čokoládu upozorňují v názvu. Ve složení najdete rovněž cukr a mléčné složky, nebude však chybět ani kakaová hmota a informace o jejím množství. Pokud se v názvu výrobku místo slova čokoláda objevuje např. »kakaová pochoutka«,, pravděpodobně jde o náhražku čokolády,“ uvádí.
Rada: Čtěte informace uvedené malým písmem na zadní nebo spodní straně staniolového obalu. Etiketa pak musí obsahovat větu „kakaové sušiny nejméně x %“. Na druhém místě ve složení bude kakaová hmota nebo kakaové máslo, nikoliv rostlinný tuk.
Svařené víno: Jistota je jen teplota
Nechutná svařák po víně a v grogu není žádný rum? „Bohužel české právní předpisy složení ani kvalitu svařáků nijak neurčují,“ říká právník. „Pro svařák není stanoven žádný minimální obsah vína nebo alkoholu. To stejné platí pro grog i punč,“ uvádí. Jedinou podmínkou, kterou musí splňovat, je minimální teplota 60 °C. Rada: „Když svařák chutná jako šípkový čaj se skořicí, co nejdříve ho obsluze vraťte,“ radí právník. Ve chvíli, kdy už máte vše vypito, nemá stížnost smysl.
Ořechy: Žluklé potěšení
Ořechy, které jsou staré, žluklé nebo napadené jsou leda na vyhození. Pokud chcete tuto pochoutku koupit na trzích, vybírejte ořechy v průhledných obalech, které vám umožní kontrolu.
Rada: Zkontrolujte, jestli nejsou příliš mechanicky poškozené, a hledejte v balení mrtvé či živé škůdce, případně stopy po nich, například pavučinky. Mrkněte i na datum minimální trvanlivosti.
Kapři: Švindly s váhou
Koupit kvalitního kapra nemusí být snadné. Někteří prodejci fixlují se špatně nastavenou váhou, váží kapra v míse se zbytkovou vodou nebo prodávají »unavené« ryby.
Rada: Pryč od kaprů, kteří mají zakalené oči, bílé flíčky, odřeniny nebo plavou břichem nahoru.
Neplatíte něco navíc?
Nestojíte o hlavu a vnitřnosti? Tak pozor, abyste za ně neplatili. Když prodejce rybu nejprve zváží, určí cenu a pak za poplatek vykuchá, zaplatíte plnou cenu před úpravou, ale hlavu a vnitřnosti nedostanete. Někdo je ale koupí a prodejce vydělá podruhé. „Ptejte se prodejce, jak cenu za vykuchanou rybu počítá,“ radí právník.
Kapsáři: Číhají na příležitost
Nepozornosti kupujících využívají kapsáři. Důležité je mít své věci neustále pod kontrolou a nenechávat peněženky a mobily v zadních kapsách kalhot nebo pootevřených taškách.
Rada: Jednoduchou prevencí jsou zapnuté zipy, ruce na kabelkách, batohy na přední části těla a prázdné kapsy. Hotovost a doklady se vyplatí mít oddělené od sebe.
Vánoční trhy pod dohledem policie: Náměstek zmínil speciální hlídky i dlouhé zbraně













