„Kijivu, tuším po desáté hodině večerní, začala být neklidná, před půl jednou se schovala do nejtemnějšího místa a odtamtud už vyšla s mládětem,” prozradil ředitel pražské zoo Bobek. Porod samotný byl podle něj dost rychlý. „Mládě začalo pít ještě před jednou hodinou ráno, takže opravdu to byla akce zkušené matky,” doplnil.

Bobek také prozradil, že se za Kijivu chodily během toho, co přiváděla mládě na svět, některé gorily dívat. Byly totiž zvědavé, co se děje. „Co se týká samce, tak ten se drží stranou, pozoruje a kontroluje situaci, snaží se zažehnat případné hrozící nebezpečí nebo to, co by za nebezpečí mohlo být považováno,” doplnil Bobek. 

Holka, nebo kluk?

Nejmladší mláďátko Kijivu je páté v pořadí, které přišlo na svět. V roce 2004 přivedla na svět Moju, první gorilí mládě, které bylo odchované v Čechách. O tři roky později se narodil sameček Tatu, který ale za nešťastných okolností umřel v roce 2012. Kiburi byl třetím mládětem, které Kijivu porodila, a spolu s Nuru, který byl jejím čtvrtým mládětem, dosud žijí v Zoo Praha. Teď dostali bratříčka. Nebo sestřičku?

Pohlaví novorozeného mláděte ještě není známo. Vědět ho zoo bude tak za dva až tři týdny. Podle mluvčího pražské zoo Filipa Maška ho zjišťují z krve pupečníku. 

Video
Video se připravuje ...

První hodiny novorozeného mláděte v Zoo Praha. Samice Kijivu porodila 12. dubna v noci. Martina Neckářová

Fotogalerie
23 fotografií