Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Ministryně pro potírání chudoby „odklonila“ desítky miliard ze státní kasy, říká policie

Autor: mav - 
19. dubna 2024
15:36

Nigerijská ministryně Betta Eduová (37) měla zlepšovat situaci těch nejbídnějších spoluobčanů, podle obvinění ovšem řešila hlavně situaci svojí. Na padesátku bankovních účtů si z eráru naposílala desítky miliard, říkají finanční detektivové.

Eduová v lednu dočasně přestala vykonávat funkci ministryně pro humanitární záležitosti a boj s chudobou, to kvůli podezření, že z veřejných peněz „odklonila“ 585 milionů nigerijských nair (11 mil. Kč) na soukromý účet. Nebyl veden na její jméno a hájila se, že šlo o „implementaci grantů pro zranitelné skupiny“. Prezident Bola Tinubu pak nařídil podrobné vyšetřování jejího ministerstva.

A finanční detektivové nyní hlásí ještě horší zjištění: Úřady zajistily neskutečných 30 miliard nair (568 milionů korun). „Momentálně vyšetřujeme přes 50 bankovních účtů, ke kterým jsme peníze vystopovali. To není žádná dětská hra, je to velká věc,“ uvedl Ola Olukoyede, předseda Výboru pro hospodářské a finanční zločiny (EFCC). A omlouvá své detektivy, že jim práce trvá. „Narážíme na tolik objevů, že jsme se v našem vyšetřování zasekli. Jestli to je o tom dostat lidi do vězení, tak nechť počkají, dbáme na řádný proces,“ cituje ho BBC.

Eduová je vystudovaná lékařka a epidemioložka, honosí se doktoráty z prestižních anglických škol. V letech 2019-2022 byla komisařkou pro zdravotnictví nigerijského státu Cross River. V čele komise pro boj s koronavirem tam roku 2020 čelila jiné aféře - lékařský svaz jí vyslovil nedůvěru kvůli etickým problémům při testování.

Důvěru své politické strany APC však neztratila, partajníci ji zvolili představitelkou ženského křídla. A federální ministryní se stala v srpnu 2023.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi