Javor Apartmán, do kterého nás Hejdovi před časem pozvali, byl pro Míru Hejdu v roli designéra premiérou a už tehdy bylo jasné, že jeho největší láskou je dřevo. Dalším jeho působištěm byly Krkonoše, kde vybavil romantičtěji laděný Yasmin Apartments, a teď se s námi můžete podívat na jeho poslední počin – v resortu Molo Lipno přímo u „českého moře“ se pustil hned do dvojice apartmánů, které jsou propojeny přes terasu. Díky tomu zde vznikla velkorysá čtyřicetimetrová oáza klidu obklopená zelení, za kterou stojí odborníci ze Zahradnictví Plzeň. Stejně jako na předešlých projektech spolupracoval i nyní Míra Hejda s Robertem Grossem z firmy WOWOOD, která zpracovává dřevo starých stromů, jež bylo nutné porazit při realizaci dopravních staveb, padly za oběť škůdcům nebo přírodním živlům. Tentokrát se pracovalo se dřevem z topolu. „Mám radost z toho, že se i napotřetí povedlo udělat něco zcela jiného a inovativního. Stále se v základu jedná o ruční práci se starým dřevem, která pro Molo Lipno Apartmán ale ani v náznaku nekopíruje předchozí projekty – Javor Apartmán a Yasmin Apartments,“ pochvaluje si autor originálního interiéru.

Všechny tváře dřeva

A ještě jednoho spolupracovníka si na Lipno Míra Hejda pozval. Byl to architekt Lukáš Janout (možná znáte jeho instagramový profil @delniq) a hned na začátku se shodli, že tento interiér by měl být mnohem modernější než například zmiňovaný Javor Apartmán, kde jednu z dominant tvořily dřevěné trámy. Architekt vypracoval rychlou studii, která ukazuje, kolik je toho vhodné do prostoru umístit, a načrtl designový směr. „Tento příběh mě utvrdil v tom, jak důležité je plánovat rekonstrukci předem včetně všech technických detailů. V tomto případě jsem do projektu vstoupil až ve fázi finálně hotového bytu k předání v developerském standardu, což velmi omezilo možnou kreativitu. Když už je jednou vymalováno, nechce se vám řezat do betonového stropu, abyste například posunuli kabel k lustru nad kuchyňským stolem. Podobně to platí i pro vybavení a barvy v interiéru, které už byly do jisté míry dány například zvolenou podlahou,“ říká Míra Hejda. Avšak právě k barvě podlahy se odstín vybraného topolového dřeva krásně hodí. Z něj je obložení, které už od předsíně prochází celým interiérem. Uplatnilo se také na nábytku – postelích na míru, skříňkách a policích nebo třeba v šatně, na jejímž místě měla být původně sauna, avšak úložné prostory se nakonec ukázaly jako praktičtější. Největším originálem je ale masivní topolový kmen, který společně s deskou z kaleného skla slouží jako dezénový stůl na terasu. Pláty z kmene stromu jsou pak jako deska použity v interiéru u jídelního stolu a konferenčního stolku, kde je spojila průsvitná pryskyřice.

Stavba není sen

Dřevo hraje hlavní roli samozřejmě také v kuchyni. Tentokrát však v tmavé barvě ořechu, kterou inspirovalo obložení fasády. Antracitová kuchyňská linka je doplněna spotřebiči skandinávské značky Asko. Ač je v exteriéru i interiéru tento apartmán spojený s přírodou, nechybějí moderní technologie, mimo jiné ovládání přes chytrou aplikaci Tesla Smart (zabezpečení, osvětlení apod.). Pojďme však ještě na chvíli ven, na terasu. Po celé její délce byly osazeny obří truhlíky se zelení, která odpovídá místní vegetaci. Aby rostliny dobře prospívaly, nechybí automatické zavlažování. Romantické večery si pak obyvatelé apartmánu mohou užívat u plynového ohniště. A pokud jim bude připadat Lipno daleko, lze se na terase i osvěžit – je tu totiž k dispozici venkovní sprcha. Vyzkoušet na vlastní kůži, jak se v tomto apartmánu bydlí, si můžete i vy, neboť se nabízí k pronájmu. A pokud vás tato realizace zajímá ještě podrobněji, podívejte se na pětidílný pořad Stavba není sen na TVbydleni.cz, kterým vás provede Míra Hejda osobně.

Další inspiraci o bydlení najdete v aktuálním vydání magazínu Blesk BYDLENÍ! Pořídit si ho můžete i v elektronické podobě nebo formou předplatného přímo ZDE!