Zemědělci přijeli 7. března vyjádřit nesouhlas s některými kroky vlády, která podle nich nehájí jejich zájmy. Agrární komora odhadla, že do Prahy tehdy dorazilo 3000 až 4000 zemědělců a 1000 kusů zemědělské techniky. Policisté zadrželi člověka, který před Strakovou akademií složil na ulici a tramvajové koleje hromadu hnoje. Později zadrželi také demonstranta, který se u úřadu vlády snažil přelézt zátarasy.

Na oznámení přestupků měla policie třicetidenní lhůtu. „Oznámili jsme dva přestupce z důvodu znečištění komunikace správnímu orgánu na Městskou část pro Prahu 1 a Magistrátu hl. m. Prahy. Jednoho pak pro porušení veřejného pořádku a občanského soužití na Městskou část Praha 1,“ shrnul nyní Daněk. Vysvětlil, že vedle dvou lidí, které zajistila na místě, oznámila policie úřadům ještě jednoho dalšího člověka, kterého nezadržela.

Video
Video se připravuje ...

Demonstrace zemědělců před Úřadem vlády (7. března 2024) Blesk.cz - Daniel Šesták

Podle zákona o pozemních komunikacích hrozí za znečistění nebo poškození dálnice, silnice nebo místní komunikace pokuta až do výše 300 000 korun. Přestupku proti veřejnému pořádku se dopustí mimo jiné ten, kdo neuposlechne výzvu úřední osoby, za což lze uložit pokutu do 10 000 korun. Přestupek proti občanskému soužití lze pak podle typu jednání potrestat pokutou až 10 000 nebo až 20 000 korun.

Fotogalerie
87 fotografií