Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

5 otázek k útoku v Rusku: ISIS vyhrožuje, že „zmasakruje“ Putina. Mučení teroristů zesílilo krvelačnost

  • Autor: DVL,swp - 
    27. 3. 2024
    05:00

    V současnosti probíhá v Moskvě soud, který má za úkol potrestat ty, kteří 22. března provedli děsivý teroristický útok v koncertní síni v Krasnogorsku. K útoku se prostřednictvím sociálních sítí přihlásil Islámský stát, který nyní vyhrožuje Vladimiru Putinovi „masakrem“. Kvůli čemu je ruskému prezidentovi vyhrožováno? Byli údajní útočníci mučeni? A proč ISIS cílil na Rusko?

  • 1.Rusové teroristy mučili

    Čtyři muži podezřelí ze šokujícího teroristického útoku v moskevské koncertní hale již zažili brutální zacházení ze strany ruských bezpečnostních složek. Internetem se začalo šířit video, ve kterém příslušníci bezpečnostních sil zadrželi údajného střelce Sajdakramiho Račabalizodu, a zdá se, že mu uřízli část ucha a pak ho nutili, aby ho jedl. Napsal o tom britský deník Daily Mail

    Další zadržený Šamsidin Fariduni byl spatřen, jak leží na podlaze, zatímco mu z úst tekla pěna a kalhoty měl stažené ke kolenům. Skupina, která ho zadržela, totiž připojila vojenské rádio pomocí drátu na jeho genitálie a pouštěla skrz ně elektrošoky, což je běžná metoda mučení, kterou ruské ozbrojené síly používají.

    Později se všichni čtyři podezřelí ukázali před moskevským soudem s otlučenými a pohmožděnými obličeji, což svědčí o tom, že byli těžce biti. Nicméně to může být teprve začátek jejich utrpení. Je totiž možné, že budou posláni do těch nejtvrdších ruských trestaneckých kolonií.

    Vladimir Putin zapálil svíčky za zemřelé při teroristickém útoku v Moskvě Vladimir Putin zapálil svíčky za zemřelé při teroristickém útoku v Moskvě | ČTK/Mikhail Metzel

  • 2.ISIS vyhrožuje, že Putina „zmasakruje“

    Islámský stát (ISIS) na mučení teroristů zareagoval. Vyhrožoval, že „zmasakruje“ Vladimira Putina, a řekl, že tato událost „zesílila jejich krvežíznivost“. ISIS ruského prezidenta vyzval, aby „přestal mučit islámské vězně“ a varoval, že fotografie a videa mučení jenom posilují „krvežíznivost tisícovek jejich bratrů“.

    „Všem divokým Rusům! Přestaňte mučit vězně ISIS. Dávejte pozor! Nemyslete si, že nemáme příležitost se vám pomstít za naše uvězněné bratry,“ řekl ISIS a vyhrožoval dalšími útoky. Informoval o tom britský deník Daily Mail

    Nicméně se nezdá, že by Rusové měli v plánu s mučením přestat. Současný místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv naléhal, aby bezpečnostní složky „zabili“ každého, kdo se teroristického útoku nějak zúčastnil. Když mluvil o čtyřech zadržených mužích, řekl: „Byli chyceni. Ti, co je chytili, odvedli dobrou práci. Měli by být zabiti? Rozhodně. A stane se tak. Ale je mnohem důležitější, aby byli zabiti všichni zúčastnění. Každý, kdo platil, sympatizoval, pomáhal. Zabít je všechny.“

    Podezřelí ze šokujícího teroristického útoku v moskevské koncertní hale již zažili brutální zacházení ze strany ruských bezpečnostních složek Podezřelí ze šokujícího teroristického útoku v moskevské koncertní hale již zažili brutální zacházení ze strany ruských bezpečnostních složek | ČTK/Alexander Zemlianichenko

  • 3.Mysleli jsme, že je to ohňostroj, říká svědkyně masakru

    38letá Jevgenija Rjumina byla po teroristickém útoku, kde zemřelo nejméně 137 lidí, mylně považována za mrtvou. Nyní promluvila o děsivých momentech, které zažila. Diváci, kteří nevěděli, co se děje, si mysleli, že je to ohňostroj.

    „Stáli jsme před vstupem do haly… slyšeli jsme zezadu střelbu. Nejprve si lidé mysleli, že je to ohňostroj nebo nějaký vtip. Všichni běželi. Teroristi přišli a stříleli lidi. Když jsem otevřela oči, viděla jsem tři lidi s kulomety. Tiše zabíjeli lidi. Šli po nás,“ vypověděla.

    Během masakru ztratila průkaz totožnosti, který jí vypadl z batohu. Teroristé na ni stříleli, ale jako zázrakem vyvázla bez zranění. „Jsem jednou z těch lidí, do kterých bylo stříleno v tom velmi hrozivém videu. Vypadl mi průkaz totožnosti, když jsem utíkala. Měla jsem štěstí,“ řekla. Neznámý muž jí poté pomohl z hromady těl, aby mohla utéct. Napsaly o tom britské noviny Daily Mirror.

    Následky útoku v ruském městě Krasnogorsk. Následky útoku v ruském městě Krasnogorsk. | ČTK / AP / Dmitry Serebryakov
     
  • 4.Proč ISIS zaútočil na Rusko?

    ISIS neuvedl motiv, proč zaútočil na koncertní halu Crosus City Hall. Avšak tvrdá ruská vláda nad muslimskou většinou v Severním Kavkazu, kde žijí i Čečenci, kteří vedli proti Rusku dvě války v devadesátých a nultých letech, a ruská podpora syrského prezidenta Bašára al-Asada během dlouhotrvající občanské války, džihádisty podnítily.

    „Hodně džihádistů z Kavkazu a Střední Asie odešlo na afghánsko-pákistánskou hranici, kde se smísili s tím, co je dnes Islámský státprovincie Khorasan (ISIS-K), a od začátku předali skupině protiruské názory,“ vysvětlil expert na terorismus a Blízký východ Daniel Byman.

    Během dlouhé vojenské intervence Ruska v Sýrii Putin opakovaně veřejně kritizoval ISIS, označil ho za nepřítele a v roce 2017 oznámil nad skupinou vítězství. Byman uvedl, že jádro teroristické organizace v Íránu a Sýrii považuje Rusko za hlavního nepřítele kvůli jeho důležité vojenské podpoře syrského režimu, napsal americký deník The Washington Post

  • 5.Nábor zkušených teroristů

    ISIS-K se zaměřil na nábor militantů ve Střední Asii, kde většina z nich mluví rusky, aby uskutečnili útoky, informuje Daily Mail

    ISIS-K je známý pro svou extrémní brutalitu a za posledních 18 měsíců prováděl velký nábor, který byl zaměřen na zkušené členy existujících teroristických buněk. Vyplývá to ze zprávy předložené v lednu Radě bezpečnosti OSN.

    Mnoho z nich jsou také ruskými státními příslušníky, což znamená, že se mohou hladce přesouvat mezi městy Ruska a vytvářet nové možnosti, jak na národ zaútočit.

    21:30
    27. 4. 2024

    Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

    21:25
    27. 4. 2024

    Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

    20:30
    27. 4. 2024

    Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

    Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

    Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

    Zobrazit celý online

    Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
    Video se připravuje ...

Uživatel_5646847 ( 31. března 2024 15:02 )

A tobě ty blbosti vytlouká Putin.Tak se tam odstehuj.

Uživatel_5646847 ( 31. března 2024 15:01 )

Dobrá odpověď.

Uživatel_5646847 ( 31. března 2024 15:01 )

A tebe platí rusáci za propagandu.

Uživatel_5646847 ( 31. března 2024 15:00 )

Běž si ty pitomosti psát do slovenských novin.

Uživatel_5646847 ( 31. března 2024 14:59 )

Vy jste mi nějak chytrý všechno Ukrajinci.

Zobrazit celou diskusi