Podle serveru jde o policisty Jana M. a Tomáše Ř. Loni v únoru vyjížděli k agresivnímu pacientovi s nadváhou, který ohrožoval personál. Policisté použili hmaty, chvaty a údery, aby ho dostali na zem, a také elektrický paralyzér. Policisté údajně po zákroku nezkontrolovali pacientův stav a ten následně zemřel. Jsou obžalovaní z usmrcení z nedbalosti.

Podle obžaloby, již má server k dispozici, policisté agresorovi nasadili dvoje pouta, jeden z nich následně vstal a druhý klečel muži mezi lopatkami, aby se nemohl hýbat. „Do té doby se (pacient) projevoval hlasitým intenzivním sténáním a chroptěním, avšak situace se náhle změnila a poškozený se přestal úplně projevovat a jakkoli hýbat,“ popisuje žalobce Jan Zdražil v obžalobě. Policisté to prý neregistrovali, policista na muži klečel celkem čtyři minuty. Jako příčina smrti bylo stanoveno udušení.

Žalobce také uvedl, že policisté měli postupovat jinak, očekával obezřetný přístup i s ohledem na to, že donucovací prostředky používají často a museli vědět, jakou hrozbu klečení na muži pro jeho zdraví představuje.

Případem se od ledna zabývá Obvodní soud pro Prahu 8, policisté však nejsou oproti zvyklostem postaveni mimo službu. „Služební funkcionář se po zvážení všech skutečností a okolností rozhodl policisty ponechat ve výkonu služby. Ve věci nejde o podezření ze spáchání úmyslného trestného činu,“ uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí pražské policie Eva Kropáčová.

Fotogalerie
4 fotografie