Jako první upozornil na zneužití slavnostního večera Nedělní Blesk a už na místě dal prostor k vyjádření jak herečce Táně Pauhofové, tak jejímu muži Jonatánu Pastirčákovi. Oba místo toho ale zbaběle utekli a vyjádření dali na sociální sítě až po dvou dnech! Jde o opravdové pokání, nebo jen snahu zachránit se před nálepkou podporovatelů terorismu?!

Stále častěji je v posledních letech přímý přenos Českého lva zneužíván k politickým vyjádřením a demonstracím politických názorů. Naprosto skandální je ale demonstrovat podporu Palestině, která barbarským útokem teroristů z Hamásu v jižním Izraeli loni v říjnu rozpoutala válečný konflikt. Islámští radikálové povraždili kolem 1 200 lidí a stovky dalších unesli jako rukojmí, izraelská vláda v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem (74) se od té doby pokouší hnutí Hamás zlikvidovat.

Neobtěžujte nás!

Redaktoři Blesku, kteří byli přímo na místě konání slavnostního vyhlášení, nejprve oslovili herečku Pauhofovou na červeném koberci, kde velmi mile prozradila, že se dlouho nezdrží a i s manželem vyrazí ještě v noci na Slovensko. Po skončení přenosu už byl ale postoj manželů ke komunikaci podstatně odmítavější! Když reportér Blesku oslovil Pauhofovou s prosbou o dotaz, poměrně ostře zareagoval Pastirčák ve snaze znemožnit položení jakékoli otázky.

„Nechte nás být! Neobtěžujte nás!“ vyštěkl a táhl svou ženu do zákulisí. Ještě o něco zrychlil v momentě, kdy se redaktor zeptal: „Proč jste přišel s vlaječkou podporující stát Palestina?“ Ten samý dotaz byl položen i jeho ženě, herečce Pauhofové, i ona však začala zbaběle odcházet a nedokázala postoj svého manžela vysvětlit. A na stejný dotaz nereagovala ani v pondělí. Co tedy podporuje?

Během pondělka ale přišel s vyjádřením k celé situaci na sociálních sítích hudebník Pastirčák. Více než snahu o světový mír ale připomíná hašení požáru na vlastním dvorku. „Chtěl bych se vyjádřit k bulvárním titulkům, které hlásají, že podporuji teroristy kvůli tomu, že jsem si na předávání Českých lvů vedle ukrajinské připnul na sako i palestinskou vlajku. Je to čiré nepochopení mého symbolického gesta,“ tvrdí partner ryšavé hvězdy filmů jako Román pro muže, Lída Baarová či Bábovky.

„Nepodporuji teroristy. Palestinská vlajka není vlajka hnutí Hamás. Chtěl jsem s ní vyjádřit podporu civilnímu obyvatelstvu Palestiny, o kterém se v českých a slovenských médiích hovoří velmi málo,“ argumentuje Pastirčák dál.

„Považuji za cynické, s jakou lehkostí přehlížíme obrovské množství civilních obětí, mezi kterými je velmi vysoký podíl žen a dětí, které rozhodně nemůže nikdo označovat za bojovníky Hamásu,“ uvedl Pastirčák a vymezil se rovněž proti blokování humanitární pomoci a jejímu zadržování na hranicích, kvůli němuž prý populaci v Gaze hrozí hladomor.

„Razantně odsuzuji jakékoliv násilí, ať už ho páchá jedna, anebo druhá strana. Avšak reakce Izraele na teroristický útok ze 7. října, ve své destrukci lidských životů a infrastruktury, přesáhla jakékoli omluvitelné meze. Stop krveprolití!“ napsal ještě hudebník na sociální sítě.

Pobouřený Martin Stropnický zdůrazňuje: Jsou to teroristé!

Celý incident neunikl ani bývalému velvyslanci v Izraeli Martinu Stropnickému (67). Ten se momentálně nachází v Tel Avivu, kde se lidé modlí za návrat svých dětí a blízkých z palestinského zajetí. To je to, co mu vhání slzy do očí! Na lidi podporující Palestinu má jasný názor. „Žijeme ve svobodné společnosti, tak každý má právo sdělit svůj názor. Dospěli jsme do stadia, že Hamás je teroristické hnutí, to nejsou radikálové, ale teroristé! Jeho podpora od nejrůznějších lidí pramení z humanismu, snažící se o ospravedlnění podpory vraždění nevinných lidí,“ sdělil Stropnický Blesku.

„Momentálně jsem v Izraeli a velmi těžce nesu demonstrace za propuštění unesených lidí Hamásem. Fotky dětí, žen, krásných mladých párů jsou vylepeny na každém kroku,“ popsal náladu v ulicích hlavního města Izraele bývalý velvyslanec. „Podporovatelům i tomu mladíkovi ze Lvů doporučuji nastudovat si historii. Bude ale muset jít dál, až k založení izraelského státu. Každopádně, tohle na filmové ceny nepatří,“ dodal Martin Stropnický.

Nikdo za nic nemůže?

ČFTA: Akademie se distancuje!

„Asi jde o pohled nějakého hosta večera, který nemá pranic společného s postojem České filmové a televizní akademie,“ říká Ivo Mathé (72), prezident ČFTA s tím, že více se nebudou vyjadřovat.

ČT: Jde to za pořadatelem

„Jakékoliv demonstrování politických postojů předávajících na slavnostním večeru je záležitostí České filmové a televizní akademie, která by měla pozvané upozornit na vhodnost jejich prezentace,“ odpověděla na dotaz Blesku Vendula Krejčová (48), tisková mluvčí ČT.

Ředitel ČT Jan Souček (49): Nevhodná symbolika

„Já si myslím, že je důležité rozlišovat události, kde je Česká televize producentem a kde je pouze tím, kdo divákovi záležitost zprostředkovává. V případě Českých lvů je producentem Česká filmová a televizní akademie. U moderátorů ČT, na obrazovkách ve zpravodajských a publicistických pořadech bych přítomnost symbolů, které se kloní na jednu nebo na druhou stranu podobně vyhroceného sporu, považoval za nevhodnou věc,“ okomentoval situaci generální ředitel ČT krátce po incidentu.

 

Fotogalerie
99 fotografií