Lubomír Vidlák (†29), Simonin biologický táta, byl nadaný herec a scénograf. Pocházel z Třebíče, působil v Horáckém divadle. „Rodina s malým dítětem bydlela na herecké ubytovně, bytů bylo v 50. letech málo a nebyly na něj peníze. Lubomír se šel 24. července 1958 osprchovat, a to se mu stalo osudným,“ prozradil deníku Aha! pamětník.

Z průtokového ohřívače ucházel plyn a nadějný herec, který už měl za sebou například filmy Zářijové noci (1957) a Tenkrát o Vánocích (1958), se v koupelně otrávil. Když ho našli, nebylo mu už pomoci. Jeho malé dceři Simonce byly tehdy pouhé tři roky.

Maminka se sice divadlem neživila, ale byla nadšená ochotnice. „Naštěstí pak poznala skvělého třebíčského lékaře Richarda Peka, znovu se vdala a porodila ještě syna Richarda,“ dodal ještě zdroj s tím, že lékař holčičku adoptoval a udělal z ní Pekovou

Herečka šla pak přímo ve stopách svého předčasně zesnulého otce, moravské publikum ji dobře zná. Vystudovala JAMU a pak v Brně v roce nastoupila do Divadla na provázku, poté přešla do Divadla bratří Mrštíků. Od roku 2007 je členkou HaDivadla.

Nejvyšší ocenění

Peková se objevila například ve snímcích Nuda v Brně, Zapomenuté světlo, Dědictví aneb Kurvahošigutntag a v seriálech Dáma a král, Vinaři a Četnické humoresky. Hlavní filmová role ale Simonu stále míjela. Přišla až symbolicky s filmem Přišla v noci.

A hned s první velkou rolí přišel i velký úspěch a získala Českého lva. „Je to jeden z největších zážitků v mém životě. Mám na krajíčku, ale to ženě mého věku odpustíte. Jsem žena epická a miluji potlesk,“ řekla Simona Peková. Její táta by měl radost!

Video
Video se připravuje ...

Jiří Bartoška na Českém lvu: Eben opět prokázal, že je absolutní jednička! 

Fotogalerie
123 fotografií