Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První rok s Petrem Pavlem v číslech: 600 naběhaných kilometrů, 18 zemí, 12 dopravních prostředků

  • Autor: max,ver - 
    8. 3. 2024
    07:45

    Zítra tomu bude přesně rok, kdy na Pražském hradě proběhla po deseti letech výměna na nejvyšším úřadu v zemi. Petr Pavel tehdy slíbil věrnost České republice a stal se hlavou státu. Jaký byl rok v pořadí se čtvrtým prezidentem?

  • 1.8 ústavních soudců a 109 soudců obecných soudů

    Jednou z největších pravomocí hlavy státu je jmenovat členy Ústavního soudu. Pavel měl to štěstí, že z 15 členů soudu jich měl možnost jmenovat rovnou 8 nových. A to včetně předsedy Josefa Baxy.

    Vedle ústavních soudců Pavel jmenuje také členy obecních soudů. V posledním roce převažovaly ženy – těch z celkového počtu bylo 74.

    Prezident Petr Pavel jmenoval Josefa Baxu novým předsedou Ústavního soudu (4.8.2023). Prezident Petr Pavel jmenoval Josefa Baxu novým předsedou Ústavního soudu (4.8.2023). | Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

  • 2.11 přijatých prezidentů

    Zatím poslední návštěvou na Hradě byl francouzský prezident Emmanuel Macron, se kterým si Pavel tiskl na uvítanou ruku rovnou celých 29 vteřin. Ani před Macronem se ale dveře na Hradě netrhly. Proběhlo setkání prezidentů visegrádské čtyřky či velké přivítání ukrajinské hlavy státu Volodymyra Zelenského.

    Volodymyr Zelenskyj dorazil na Hrad a přivítal se s českým prezidentem Petrem Pavlem (6. 7. 2023). Volodymyr Zelenskyj dorazil na Hrad a přivítal se s českým prezidentem Petrem Pavlem (6. 7. 2023). | Blesk: Jiří Koťátko

  • 3.12 dopravních prostředků

    Pavel je známým sportovcem i milovníkem adrenalinu. Během svého prvního roku mandátu tak jezdil na bruslích, koloběžce, skákal padákem, plul na deblkajaku či pramici. Také si zajezdil na motorce. Samozřejmostí je pak jízda vlakem, autem, tramvají či let vrtulníkem i vládním nebo dopravním letadlem.

    Petr Pavel zdolává divokou řeku. Petr Pavel zdolává divokou řeku. | kanoe.cz

  • 4.12 navštívených krajů a 18 zahraničních cest

    Česko je rozdělené do 14 krajů. Pavel jich za svůj mandát stihl navštívit většinu. Ve čtvrtek dokončil svoji oficiální dvoudenní návštěvu Středočeského kraje.

    Prezident nejezdil jen po českých regionech, ale také se ve velkém podíval do zahraničí. První návštěvou po inauguraci bylo tradičně Slovensko. Kromě klasických státních návštěv ve Francii, Dánsku nebo Itálii se ale prezident zúčastnil také summitu Rady Evropy na Islandu, korunovace Karla III. ve Velké Británii či shromáždění OSN v USA.

    Petr Pavel s britským králem Karlem III. Petr Pavel s britským králem Karlem III. | Kancelář prezidenta republiky

  • 5.88 podepsaných zákonů a 18 přijatých ministrů na Hradě

    Posledním krokem pro každý zákon, než vejde v platnost, je podpis hlavy státu. Těch Pavel rozdal rovnou 88.

    K roli prezidenta neodmyslitelně patří i kontakt s vládou. Pavel postupně jednal se všemi ministry, nechyběl novoroční oběd prezidentského a premiérského páru a v neposlední řadě na Hradě přijal i představitele opozičního hnutí ANO.

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na obědě u prezidenta Petra Pavla Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na obědě u prezidenta Petra Pavla | Soc. síť X - J. Lipavský

  • 6.150 veřejných projevů a 340 tiskových zpráv

    Během svého ročního mandátu toho stihl Pavel hodně namluvit. Spoustu práce mělo i tiskové oddělení prezidentské kanceláře, které zveřejnilo 340 tiskových zpráv o činnosti prezidenta a 700 fotografií.

    Petr Pavel během předávání státních vyznamenání 2023 Petr Pavel během předávání státních vyznamenání 2023 | Blesk/Michal Protivanský

  • 7.600 uběhnutých kilometrů

    Ani v úřadu Pavel sport nezanedbává. Od svého nástupu do funkce pravidelně běhá, a to nejen sám, ale občas i se zaměstnanci své kanceláře nebo členy Hradní stráže. Základní trasou pro ně je více než kilometr a půl dlouhý Jelení příkop, který vede ke Královskému letohrádku.

    Prezident Petr Pavel při ranním běhu Prezident Petr Pavel při ranním běhu | Facebook Petra Pavla

  • 8.168 profesorů

    Akademická obec neměla zrovna nejlepší vztahy s minulým vedením Hradu. To se s příchodem Pavla zlepšilo, a tak nejvyšší akademický titul dostali i ti, kteří na něj čekali osm let, jelikož je odmítl jmenovat Miloš Zeman.

    Prezident Petr Pavel se zúčastnil slavnostního jmenování a předání dekretů profesorkám a profesorům (12.12.2023). Prezident Petr Pavel se zúčastnil slavnostního jmenování a předání dekretů profesorkám a profesorům (12.12.2023). | ČTK/Michaela Říhová

  • 9.850 žádostí o milost

    Zatímco Zeman převedl agendu milostí hlavně na ministerstvo spravedlnosti, Pavel si pravomoc vzal zpět. Během roku ji ale zatím ještě ani jednou nevyužil. „Žádosti byly postoupeny k dalšímu řízení,“ uvedla k tomu prezidentská kancelář.

  • 10.Zajímavosti z Hradu

    • V Lánech se neprohání jen divoká zvěř, ale i čtyři slepice, které za rok dohromady snesly 370 vajíček. V zahradách Pražského hradu i lánského zámku je navíc i 20 včelstev. Na dohled od katedrály pak stojí i zapomenutá památka – Masarykův včelín.
    • Kromě tuny jablek vypěstovali hradní zahradníci 250 kilogramů kořenové zeleniny, 500 kilogramů brambor či 740 kilogramů hroznového vína. Významní hosté mohli z hradní kuchyně dále ochutnat přímo ze zahrádky místní meruňky, švestky, třešně, květák, dýně, ředkvičky nebo různé bylinky – od rozmarýnu přes mátu až po koriandr.
    • Dalo by se říct, že Pražský hrad je s 29 347 sbírkovými předměty jedno velké muzeum. Jen za poslední rok jeho pracovníci zaevidovali 332 nových přírůstků. Jedním z těch nejvýznamnějších byl psací stůl podle návrhu architekta Josipa Plečnika, který zrekonstruoval velké části celého hradního areálu.

    • Mezi nemovitostmi prezidentské kanceláře není jen Pražský hrad, ale i zámek v Lánech. Tam v lánské oboře zahradníci vysázeli bezmála 300 tisíc sazenic. Dalších 393 581 pak vysázeli v lese mimo oboru. Listnáčů přitom bylo mnohonásobně víc než jehličnanů.
    • Obrazy, gobelíny, rámy, zrcadla i vzácný starožitný nábytek – to vše se potřebuje udržovat nebo vrátit zpět k životu restaurátory. Ti se věnovali také zpívající fontáně v Královské zahradě nebo kašně svatého Jiří na III. nádvoří. Celkem bylo za restaurátorské práce utraceno 3 829 561 korun. 
    • Pražský hrad je jedním z nejnavštěvovanějších míst v Česku. 6 935 000 návštěvníků během jednoho roku tak není žádným překvapením.

    Video  Prezident Petr Pavel na shromáždění na podporu Ukrajiny  - ČTK/Blesk
    Video se připravuje ...

roxin ( 8. března 2024 13:12 )

Jen to co slíbil když kandidoval a to bylo že bude ČESKO SBLIŽOVAT A ZATÍM HO ROZDĚLUJE, JEŠTĚ NEBYLO ČESKO NIKDY TAK ROZDĚLENÉ JAK ZA TÉTO PARTY HIC A TOHOTO SOUDRUHA AGENTA ESPÁVKA, a nikdy nebyly takové nepokoje jako nyní!!! 👎

dynaty ( 8. března 2024 12:09 )

👍

loupacek123 ( 8. března 2024 10:55 )

A co by sis představoval/a, že by měl konkrétně udělat pro obyčejné lidi?

Uživatel_5431833 ( 8. března 2024 10:51 )

Jojo, až na to, že vůbec
Má rekordní počet hlasů, Babiše drtivě porazil. Ale tak co, lůza to stejně nikdy nepochopí

Saša Krach ( 8. března 2024 10:32 )

Jak říkám mí voliči... Nelíbí se mi to, Ale...
Chtěl bych, Ale....
Je potřeba, Ale...
Vyslechne opozici, Ale....
No, dobrý program, Ale

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa