Vraceli se ze Znojma, kde Marsell a zpěvačka Lucie Bikárová vystupovali jako předskokani na koncertě Marsellova slavnějšího bratra Jana Bendiga (30). Na 107. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu měl ale vůz, který řídil Marsellův manažer Pepa, autonehodu. „Řidič vozu Renault jel v levém jízdním pruhu, nepřizpůsobil rychlost jízdy vozovce, dostal smyk a narazil do svodidel,“ řekla Blesku policejní mluvčí Dana Čírtková.

Bez zelené karty

„Oba spolujezdci byli převezeni k ošetření do jihlavské nemocnice, řidičnikoliv , “ dodala s tím, že dechová zkouška na alkohol i drogy byla negativní.

Zároveň ale poukázala na skutečnost, která rozhodně v pořádku není. „Policie přišla na to, že vůz neměl několik měsíců placené pojištění,“ řekla mluvčí. Manažer a řidič ale tvrdí, že o tom neměl tušení. „To, že auto nemá povinné ručení, jsme řešili na místě přímo s policií. Auto jsem si na tuto konkrétní cestu půjčil od strejdy. Takto jsem vše uvedl i policii a spolupracuji s nimi na řešení,“ vysvětlil Blesku. Blesk se s případem obrátil na renomovaného pražského advokáta Jana Černého. Za kým jde odpovědnost v případě, že si řidič půjčí auto a neví, že nemělo zaplacené pojištění?

Problém pro oba?

„Odpovědnost půjde za oběma, protože podle mého právního názoru ten co řídí, by si měl vzít veškeré doklady s sebou. A vaše povinnost jako řidiče je mít kromě malého techničáku také doklad o pojištění. Čili je tady dle mého odpovědný majitel a zároveň i řidič, protože ten na to měl přijít a vyžádat si všechny příslušné dokumenty,“ míní Černý.

 

Co hrozí za jízdu bez zákonné pojistky?

Pokud Česká kancelář pojistitelů (ČKP) zjistí, že někdo jezdí bez povinného ručení, může mu uložit pokutu ve výši 5 000 až 40 000 Kč. K tomu je dotyčnému ještě uložena povinnost uhradit příspěvek do garančního fondu ČKP, a to ve výši 30 až 93 Kč za každý den, kdy bylo osobní vozidlo nepojištěno. Denní sazbu určuje kubatura a typ vozu, u náklaďáků, autobusů a tahačů končí až u 563 Kč za den! „Pokud někdo nemá pojištěný vůz, nepřijde se na to včas, způsobí nehodu a zavinění je na jeho straně, tak to za něj zaplatí ČKP. Bude po něm ale požadovat náhradu včetně sankce,“ vysvětlil ještě pro Blesk advokát Černý.

Už to nejsou miliony

Do roku 2018 mohli kaskadéři, kteří jezdili s nepojištěným vozem, riskovat náhradu škod až v desítkách milionů korun, pokud by takovou způsobili. To bylo ale mnohdy likvidační, a tak novela zákona č. 168/1999 Sb. stanovila, že ČKP ze škody hrazené z garančního fondu vymáhá po hříšníkovi jednu třetinu škody, maximálně ale do výše 300 tisíc korun.

Bratr Jan: Hájí se v kauze mouka

Souběžně s bratrovou nehodou musel Jan Bendig řešit také svou kauzu »moučného atentátu« ze Slavíků. V neděli poprvé reagoval na slova policie, podle níž byl útok moukou objednaný přímo ze zpěvákovy strany. „Stále si stojím za tím, že jsem útok nepřipravoval a nedomluvil a nevěděl o něm,“ napsal zpěvák. „To, že je to tak uzavřeno, nechápu, ale právě proto jsme využili možnosti právního zastoupení a hodláme se v rámci správního řízení bránit. Musím však přiznat, že jsem ze všeho unaven a vyčerpán,“ dodal Bendig.

 

Video
Video se připravuje ...

Marsell Bendig vyhrál Českého lva: Co s Mišíkem prozradili o úspěchu filmu Banger? David Turek

Fotogalerie
42 fotografií