Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Češi pomáhají Ukrajincům: Pavlova výzva i varování Perebyjnise! Proč není podpora Ukrajiny pouhým darem?

  • Autor: simao,pah,ČTK - 
    1. 4. 2024
    05:00

    Hlubokou vděčnost Česku a zároveň prosbu o nepodléhání únavě vyjádřil v Epicentru na Blesk.cz bývalý velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis. O pomoci Ukrajině však pro Blesk promluvili i další – současný český velvyslanec v Kyjevě Radek Pech, ale také prezident Petr Pavel a jeho přítel po boku – diplomat Petr Kolář. Pavel v Hráčích mluvil i o možnosti přímého zapojení českých vojáků do bojů na Ukrajině.

  • 1.Fiala promluví v Blesku

    Česko se snaží pomáhat Ukrajině různě. Hodně se mluví o pomoci s dodávkami munice, na které apeluje jak premiér Petr Fiala (ODS), tak prezident Petr Pavel, jenž o nich mluvil i na Bezpečnostní konferenci v Mnichově.

    S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy EU přišel Fiala na mimořádném summitu Unie na počátku února. Pavel později v Mnichově informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 000 granátů pro Ukrajince.

    Česko funguje jako zprostředkovatel, který ví, co ukrajinská armáda potřebuje, a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení. Praha nechce ohledně iniciativy zveřejňovat více podrobností, obává se, že by to mohlo vést k nárůstu cen zboží.

    Právě Petr Fiala bude ve čtvrtek 4. dubna hostem pořadu Ptám se, pane premiére a odpovídat bude i na dotazy spojené s pomocí Ukrajině. Munice podle Fialy dorazí na místo v rámci týdnů až měsíců, což ovlivňuje situaci na bojišti už nyní.

  • 2.Petr Pavel v Hráčích

    Prezident Pavel přitom dál vyzývá k tomu, aby podpora Ukrajině neutichala. Ani přes únavu z vleklého válečného konfliktu. I v pořadu Blesku Hráči zmínil nutnost Ukrajinu podporovat dál.

    „Pokud bychom chtěli, a to já věřím tomu, že všichni chceme, aby na Ukrajině opět zavládl mír, tak si musíme říct, jakými cestami se k němu můžeme dostat. Tím, že budeme mluvit o tom, že ho chceme, tam ten mír nezavládne, tím, že přestaneme podporovat Ukrajinu, tam ten mír nezavládne, protože válka v takovém případě sice může brzo skončit, ale úplně jinak, než bychom si představovali, a ne dobře, protože v takovém případě by velice pravděpodobně Rusko plně ovládlo Ukrajinu, došlo by tam určitě k procesům, které bychom nemohli nazvat demokratickými a které už třeba Rusko jasně avizovalo v tom svém tzv. mírovém plánu, a celý ten vývoj by nás posunul o roky zpátky a museli bychom čelit mnohem větším bezpečnostním výzvám, než tomu bylo dosud,“ varoval Pavel.

    Přímé zapojení české armády? Ukrajina není v NATO, říká Pavel

    Rusko se dnes chová i vyjadřuje jako agresor a nelze předstírat, že je nějakým mírotvorcem, naopak napadené Ukrajině, která je obětí, je nutné dál pomáhat, vyzývá Pavel.

    Ale co přímé zapojení českých vojáků do bojů? „Já mám v této souvislosti celkem jasno. Přímé zapojení vojáků Aliance do boje je jenom tehdy, když bude rozhodnuto o článku 5. A článek 5 se vztahuje na členy. Ukrajina není členem NATO, a proto na ni ani nemůže být aplikován článek 5. Pokud nedojde k přímému napadení některého ze členských států NATO, tak nemůže dojít ani k legitimnímu nasazení bojových jednotek Armády ČR,“ upozornil Pavel a zmínil projevy Vladimira Putina či exprezidenta Medveděva, kteří hovoří o odvetných opatřeních přímo proti zemím NATO.

    „Úplně ignorovat rizika možného útoku proti některé členské zemi NATO nemůžeme, to by bylo velice krátkozraké,“ dodal Pavel.

    Video  Petr Pavel o zapojení českých vojáků v bojích na Ukrajině  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 3.Bývalý velvyslanec Perebyjnis

    Současný náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis v Epicentru na Blesk.cz vyjádřil hlubokou vděčnost za podporu, kterou Česká republika poskytla Ukrajině.

    „Já bych chtěl vyjádřit vděčnost české vládě a českému prezidentu za tu podporu, kterou poskytuje Ukrajině,“ říkal Perebyjnis a zavzpomínal na „nezapomenutelný zážitek“ před dvěma lety, kdy se 100 000 Čechů shromáždilo na Václavském náměstí a finanční příspěvky a dary proudily na účet ukrajinské ambasády.

    Otázka podpory a únavy

    Perebyjnis chválil českou společnost za schopnost rozlišit mezi dobrem a zlem. „To byla vlastně ukázka toho, jak zdravá je česká společnost, jak dobře umí rozlišit, kde je dobro, kde je zlo,“ podotýká.

    Přestože uznává, že „podpora může klesat, to jsme samozřejmě očekávali, protože je to přirozené, že taková únava bude postupně přicházet,“ přiznává, že je to smutné pozorovat a je to do určité míry zklamání. Věří však, že většina české společnosti Ukrajinu stále podporuje a chápe, že tato podpora není pouze darem, ale investicí do vlastní české bezpečnosti.

    Exvelvyslanec varoval před nebezpečím, které představuje Putinova agresivita: „Jak dlouho budeme udržovat Putina na našem území, tak dlouho vlastně Putin nepřijde za vámi.“ Také Perebyjnis zdůraznil, že hrozba není pouze vůči Ukrajině, ale i vůči dalším středoevropským státům. „Věřím, že ti, kteří nepodporují Ukrajinu, jsou menšinou, a že většina České republiky stále pevně podporuje Ukrajinu,“ uvedl.

    „Velmi důležité je cítit, že nejsme sami“

    Perebyjnis podotkl, že ač je klíčová vojenská pomoc západních partnerů, tak samozřejmě i malé věci, jako jsou powerbanky nebo drony, mají v době války velký význam: „Všechno je potřeba, každý může pomoct třeba nějakou maličkostí.“ Upozornil na skvělou práci organizací v České republice, které shromažďují finanční prostředky na tyto účely.

    „To nejdůležitější je nepodléhat únavě, protože únava se může cítit tady, protože opravdu bojujeme a opravdu je to těžké, ale doufám, že té únavě nebudou podléhat Češi a naši partneři v Evropě, protože pro nás je velmi důležité, abyste pokračovali, aby ta podpora vydržela co nejdéle, protože pro Ukrajince je velmi důležité cítit, že nejsme sami, že za námi stále stojíte,“ pronesl ve studiu Epicentra.  

    Video  Bývalý velvyslanec Ukrajiny: Mobilizace je nevyhnutelná. Každý by měl být připraven chránit svoji zem.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

     

  • 4.Český velvyslanec v Kyjevě

    O pomoci Ukrajině promluvil na výročí ruské invaze pro Blesk i český velvyslanec v Kyjevě Radek Pech.

    „Ukrajina se už od konce loňského roku nachází v situaci, kdy řada okolností je pro ni tíživých. Tohle je jeden z nich – nedostatek munice. Dalším momentem je otázka obnovy lidské síly, to znamená mobilizace dalších mužů do ukrajinské armády, momentálně se projednává novelizace mobilizačních zákonů v ukrajinském parlamentu. To jsou tedy dva momenty, které se týkají přímo toho vedení války, které jsou tady předmětem diskuze, kde probíhá nějaký vývoj. Samozřejmě Ukrajinci se cítí zklamaní a řekl to i prezident Zelenskyj během tiskové konference, tím, že ta pomoc v podobě munice a v podobě dodávek zbraní prostě není kontinuální, a je zřejmé, že se Ukrajině začíná toho střeliva v tuhle chvíli nedostávat,“ upozorňoval.

    „Ukrajinci nadále čekají, že pomoc bude pokračovat, protože jsou na tom závislí, a také vnímají tu svoji válku za evropskou budoucnost a za hodnoty, které s nimi máme společné, jako něco, čemu by měly západní země coby partneři a budoucí spojenci Ukrajiny věnovat seriózní pozornost,“ uvedl Pech.

    Česká iniciativa ohledně dodávek munice se setkala s velkou pozorností a podporou, uvedl. „Je vítané z ukrajinské strany, že to je cesta, která je schůdná, a že je třeba s těmi zeměmi, které jsou držitelé té munice, a s těmi zeměmi, které jsou ochotné i nákup financovat, dál jednat,“ podotkl Pech.

    Pomoc Ukrajině určitě má svou cenu, apeluje rovněž Pech. „Na každém kroku se tady setkávám s tím, že Ukrajinci jsou nám vděční za pomoc, kterou jí poskytujeme, a jsou si velmi dobře vědomi, ať už přijdu do jakéhokoliv sebemenšího místa, tak se s tím setkáváme. Navíc vidíme doma, že ta pomoc Ukrajině obecně sahá daleko za to, co zprostředkovává česká vláda pro Ukrajinu. Že je tady spousta jednotlivců, spousta spolků, nevládních organizací či jiných občanských sdružení, které tu situaci na Ukrajině vnímají vážně a snaží se jí pomoci. Takže to tady určitě vidět, vidět je a myslím, že tyhle vztahy mezi lidmi jsou pevné, to vědomí nějaké vzájemné závislosti v tomto složitém období pro Ukrajinu a já musím říct, že za ty čtyři měsíce, co jsem tady, jsem přesvědčen o tom, že pomoc Ukrajině má svou cenu a že Ukrajina se stává takovou zemí, jakou bychom si v Evropě přáli,“ dodal Pech.

    Video  Český velvyslanec v Kyjevě: Ukrajinci se cítí zklamaní. Za pomoc Čechů jsou ale velmi vděční.  - Bára Holá, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

e.lesanova ( 9. dubna 2024 17:04 )

Partička zbrojařských lobbistů si bere Čechy do nevymáchaných úst, prodlužovat konflikt na maximum a stále přitápět a žvanit. Kolář je neskutečný lidský odpad a jeho onuce PePa 107 raději bez komentáře 👎 Kdo má mozek, tak ví, že na UA munice a finance mizí kdoví kde, možná už "platíme" několikáté kolečko 👎 PePa 107 je jen šašek a poskok, prezidenta ČR postrádáme 👎

Uživatel_5648684 ( 2. dubna 2024 16:02 )

To by jste musela vidět videa z Kyjeva a jiných měst v západní Ukrajině, samé disco, procházky nočním Kyjevem, divadla, .......ty válka moc nezajímá, natož chytré Ukrajince, kteří nehodlají sloužit západu a radši utekli do Evropy.

Uživatel_5648684 ( 2. dubna 2024 15:58 )

Pavel a spol vymýšlí jak vyprovokovat Rusy k nějaké akci vůči státu NATO ( třeba i nechtěné, neúmyslné), aby mohli s Macronem poslat vojska na Ukrajinu. Byznys je byznys a Američané k tomu našli toho správného křiváka, propojeného se zbrojními podniky v ČR.

Uživatel_5648684 ( 2. dubna 2024 15:53 )

👍👍👍👍👍👍

Jirik-ta ( 2. dubna 2024 15:45 )

energie by stačily na to aby to tady exlo. K nám nepotřebuje ani plácčku na mouchy. fyjala ten nás uplácá těma všema nesmyslama.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa