Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Zodpovědný je Putin.“ USA kvůli Navalnému uvalí na Rusko sankce, EU předvolala ruského diplomata

Aktualizováno -
20. února 2024
20:41
Autor: ČTK, simao - 
20. února 2024
18:56

USA v pátek přijmou rozsáhlý balík sankcí proti Rusku v souvislosti s úmrtím vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného. Oznámil to dnes podle tiskových agentur Bílý dům, podle kterého nové kolo sankcí bude také reflektovat nadcházející dvouleté výročí od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Evropská unie si dnes kvůli úmrtí předáka ruské opozice Alexeje Navalného v sibiřské věznici předvolala ruského chargé d'affaires při EU Kirilla Logvinova, informovala agentura AFP. 

Významný kritik Kremlu Navalnyj podle ruských úřadů náhle zemřel ve vězení minulý týden. Okolo jeho úmrtí panuje řada nejasností a Západ ze smrti viní režim ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Z iniciativy (amerického prezidenta Joea) Bidena v pátek oznámíme velký balík sankcí, abychom dohnali Rusko k zodpovědnosti za to, co se stalo Navalnému,“ uvedl mluvčí Bílého domu John Kirby.

Půjde podle něj zároveň o reakci Washingtonu „na všechny kroky Moskvy, které jsou součástí kruté a brutální války“ na Ukrajině.

Podrobnosti chystaných sankcí Kirby odmítl sdělit. Agentura AP podotýká, že už nyní jsou americká sankční opatření vůči Rusku více než přísná.

Kirby na tiskové konferenci uvedl, že Washington nezná příčinu smrti Navalného, ale ať už je jakákoliv, viníka je třeba hledat v Kremlu. „Zodpovědný je Putin,“ řekl mluvčí.

EU předvolává ruského chargé d'affaires

Představitel unijní diplomacie Michael Siebert „vybídl Rusko, aby povolilo nezávislé a transparentní mezinárodní vyšetřování“ opozičníkovy smrti, a také, aby „bez dalších průtahů vydalo tělo zesnulého jeho rodině“.

Matka Navalného Ljudmila již vyzvala ruského prezidenta Vladimira Putina, aby jí úřady předaly synovo tělo; totéž žádá i vdova po Navalném Julija.

Varšava a Řím dnes oznámily, že v souvislosti se smrtí Navalného předvolaly ruské velvyslance. „Ministerstvo vyzvalo ruské orgány, aby převzaly odpovědnost za smrt Alexeje Navalného a provedly úplné a transparentní vyšetřování s cílem zjistit okolnosti a příčinu jeho smrti,“ uvedla polská diplomacie v prohlášení.

Stejný krok již v pondělí učinily také ministerstva zahraničí Německa, Francie, Švédska, Španělska a Nizozemska. Tyto úřady rovněž vyzvaly k objasnění všechny okolnosti úmrtí známého odpůrce Putinovy vlády.

Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Uživatel_5766095 ( 20. února 2024 23:11 )

Sankce jsou namístě, ale kolik Navalných zemřelo v roce 1968 v My Lai nám Blesk neprozradí.

Th0r_z_h0r ( 20. února 2024 23:02 )

A zaplatil to Putin 🤣 Krvavym rublem 🤣

Th0r_z_h0r ( 20. února 2024 23:01 )

USSA a EU, zacina byt ve svete povestny kul v plote. Poslednim hrebik do rakve je tzv. Ukrajina, kteta nas spolu s migranty posle do kolen. To je realita.

Omasta ( 20. února 2024 20:46 )

noty + návod

Uživatel_5682503 ( 20. února 2024 20:25 )

A to ste vymyslel sám alebo vám dali noty? 👎

Zobrazit celou diskusi