Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První odsouzený expremiér v ČR! Soud smetl Nečasovo dovolání kvůli křivé výpovědi ve prospěch milenky

Aktualizováno -
19. února 2024
20:15
Autor: ČTK - 
19. února 2024
19:46

Někdejší premiér Petr Nečas (ODS) neuspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu, uvedla dnes večer Česká televize (ČT). Za křivou výpověď v kauze zneužití Vojenského zpravodajství Nečasovi odvolací soud loni v květnu potvrdil roční podmíněný trest a peněžitý trest ve výši 100.000 korun. Nečas se tak stal prvním pravomocně odsouzeným bývalým premiérem České republiky v trestní kauze.

Dovolání podal Nečas už loni v květnu, k nejvyšší instanci do Brna doputovalo v září. Jeho právník Adam Černý dříve ČTK sdělil, že verdikt nad Nečasem je v rozporu s konstantní judikaturou Nejvyššího soudu. Nečas podle pravomocného rozsudku dvakrát křivě svědčil u soudu ve prospěch své manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové).

Obvodní soud i odvolací senát dospěly k závěru, že Nečas se snažil vyvinit svou manželku i tři její spolupachatele - vojenské zpravodajce. Soudy poukázaly na to, že Nečas měl v kauze Vojenského zpravodajství možnost odmítnout výpověď vůči blízké osobě, což neučinil. Zároveň byl řádně poučen o tom, že v takovém případě musí mluvit pravdu.

 

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance úřadu vlády. Nečas tvrdí, že požádal svou tehdejší šéfku kabinetu Nagyovou, aby mu zprostředkovala pomoc zpravodajců, protože cítil obavu o své bezpečí. Soudy ale dospěly k názoru, že iniciátorkou sledování byla výlučně Nagyová, která chtěla získané informace zneužít k osobnímu prospěchu. Kauza vedla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Video  Ministr Nekula končí! Nečas se ženou odsouzeni. A žralok v Egyptě neútočil poprvé?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Na základě Nečasových výpovědí z let 2015 a 2017 soud nejprve ženu opakovaně osvobodil. Nakonec ji justice potrestala nejpřísnějším možným podmíněným trestem a maximálním - tedy desetiletým - zákazem činnosti ve vedoucích funkcích státní správy. Stížnosti aktérů v roce 2022 definitivně zamítl Ústavní soud. Bývalý prezident Miloš Zeman pak Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost. Prominul jí zbytek zkušební doby.

Loni v prosinci pak odvolací soud potvrdil Nečasovi v jiné kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku se zkušební dobou na čtyři roky a peněžitý trest milion korun. Jeho spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostal dvouletý podmíněný trest a musí zaplatit 300.000 korun. Rozsudek, podle kterého se muži dopustili trestného činu podplacení, je pravomocný.

V případu figurovala i Nečasová, kterou prvoinstanční soud také potrestal dvouletým podmíněným trestem a třísettisícovým peněžitým trestem. Žena se ale proti verdiktu neodvolala a rozhodnutí nabylo právní moci už dříve. Trojice vinu od počátku odmítala.

 

PepekRes ( 3. března 2024 12:34 )

Hlavně z ODS jsou zloději

y1xcvbnm ( 21. února 2024 19:11 )

Teen se jim v tom seriálu povedl na 100 % podobou. Místo Josefíkové měla hrát třeba Procházková , ta má na to postavu a bylo to super IA !!

Uživatel_5634767 ( 21. února 2024 15:03 )

Ustrašený výraz až ubrečený má pořád. Většího p.o.s.e.ru a podpantofláka jsem neviděla. Jana s ním oře jak s otrokem a on drží.Bože to je bačkora, jak ten mohl být ve vládě?! Z takových se skládá naše vláda, potěš koště. 👎

xchtě ten má pořád

Gemino Gemello ( 20. února 2024 22:49 )

Tenhle už od pohledu ustrašený, zbabělý a submisivní jedinec byl premiérem naší země🙈

Roman.Krauskop ( 20. února 2024 15:17 )

Kriminálníci, STBácký udavač, fašoun Okamura a pod a pod... CO si Češi volí, TO si Češi zaslouží... 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa