Nebožačku kontaktovala podle policie údajná zaměstnankyně jedné bankovní společnosti a řekla jí, že někdo zneužil její občanský průkaz a že peníze na účtech jsou v ohrožení.

„Pracovnice banky poškozenou následně přepojila na krizového managera, který ženě ochotně vysvětlil, jak má postupovat, aby nepřišla o své úspory. Sdělil jí, že prostřednictvím bitcoinmatu musí peníze převést na rezervní účet. S tím jí také ochotně pomohl a zaslal jí QR kódy. Poškozenou poté kontaktoval další muž, který se vydával za policistu. Ten ji uklidnil, že postupuje správně,“ popsala podvod policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Žena pak ve 42 vkladech vložila do bitcoinmatu celkem jeden milion korun. Když druhý den zjistila, že byla podvedena, vše oznámila na policii. Ta připomíná, že banka ani policie nikdy po nikom nechtějí výběr hotovosti a její vklad do přístroje na virtuální měnu

Strmě stoupají

Policisté věc prověřují pro podezření ze spáchání podvodu a neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči dat. Případů internetové kriminality přibývá. Zatímco v roce 2020 policie v Plzeňském kraji vyšetřovala 302 případů takzvané IT kriminality, o rok později to bylo 479 případů, v roce 2022 už 887 případů a loni 945 případů.

„Internetová kriminalita nyní tvoří desetinu celkové kriminality v kraji,“ řekl už dříve náměstek pro službu kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství policie Michal Krejbich.

Dopadnout pachatele se podaří jen v malé části těchto případů, protože tyto podvody páchají mnohdy mezinárodní organizované skupiny z jiných částí světa.

VIDEO: Policejní zásah v bytě podvodníků, kteří rozesílali falešné sms a mámili z lidí přístup k bankovním účtům.

Video
Video se připravuje ...

Policejní zásah v bytě podvodníků, kteří rozesílali falešné sms a mámili z lidí přístup k bankovním účtům. PČR