První z obětí naletěl neznámému, který se mu do telefonu představil jako bankéř České národní banky. Poté ho vyzval k převodu peněz na bezpečnější účet.

„Poškozený podle instrukcí falešného bankéře a následně i jeho nadřízeného přeposlal v několika částkách na údajně bezpečné účty téměř devět set tisíc korun,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová. Účty byly tak "bezpečné", že se k nim nedostal ani majitel poslaných peněz.

Zaplatila soukromého pilota

Stokrát obehranému podvodu naletěla i žena, která si na sociální síti dopisovala s pohledným cizincem. Když řekl, že ji navštíví, zajásala a ztratila zbytky soudnosti.

„Muž jí však řekl, že musel najmout soukromého pilota, který požadoval zaplatit několik tisíc dolarů, a po schůzce měly být ženě peníze vráceny,“ řekla Brožová. Naivka peníze, více než 400 tisíc korun poslala. Od té doby se po nápadníkovi i penězích slehla zem.

Falešní dopravci

Ve srovnání s tím přišel muž, který uvěřil podvodnému dopravci a zprávě o zadržení přepravovaného balíčku „jen“ o 25 tisíc korun. Vyplnil totiž v odkazu veškeré údaje ke své platební kartě. Z té pak finance podvodník odčerpal.

Obdobně naletěl i muž, který prodával boty na internetovém portálu. Zájemce mu poslal obdobný odkaz, kde prodávající bezelstně vyplnil i údaje k platební kartě. Přišel o 25 tisíc korun.

Pořádně drahá koloběžka

Oči pro pláč zbyly i prodejci koloběžky. Na jeho inzerát reagoval zájemce, kterému muž poslal jméno a číslo svého účtu. U toho ale nezůstalo. Falešný kupující pak zaslal prodávajícímu odkaz na údajnou přepravní službu.

„Muž tam zadal přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a dále autorizační SMS zprávy. Poté z jeho účtu bylo odesláno několik plateb v celkové výši 275 tisíc korun,“ doplnila Brožová.

Chraňte si peníze

Policisté apelují na všechny, aby byli obezřetní a chránili svoje finanční prostředky.

„Nenechte se zlákat vidinou zbohatnutí nebo romantického vztahu. Neposílejte žádné peníze cizincům, které osobně neznáte. Nedávejte ani nezadávejte nikomu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, údaje k platební kartě, autorizační kódy ani hesla,“ zakončila policejní mluvčí.

VIDEO: Seniorka v Brně nesla v tašce životní úspory, málem naletěla podvodníkům.

Video
Video se připravuje ...

Seniorka v Brně nesla v tašce životní úspory, málem naletěla podvodníkům. Policie ČR