Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Smrt Navalného jako těžká rána Putinově opozici: Navážou vdova Julija či youtuber Katz na Navalného?

  • Autor: simao,ČTK - 
    26. 2. 2024
    05:00

    Ruská opozice je zdecimovaná. Rozprášená, někteří „bručí“ v ruském vězení, jiní utekli do zahraničí. Emigroval Michail Chodorkovskij, vlivný youtuber Maxim Katz žije v Izraeli, za mřížemi si tresty po vykonstruovaných procesech odpykávají Ilja Jašin či Vladimir Kara-Murza, jehož manželka má nyní obavu, že dopadne jako Alexej Navalnyj. I Karaz-Murza byl převezen do vězení na Sibiř... Na svobodě jsou Navalného spolupracovníci Kira Jarmyšová či Leonid Volkov. A také Navalného žena Julija, k níž nyní někteří také upínají svou pozornost. Sjednotí smrt opozičníka na daleké Sibiři ruské aktivisty a protirežimní politiky?

  • 1.Opozice v šoku: Najde společnou řeč?

    Alexej Navalnyj zemřel v ruském lágru na Sibiři a ochromená ruská opozice uvažuje, jak bude vypadat budoucnost bez něj. Smrt Navalného byla pro opoziční hnutí ránou. Byl zkrátka a jednoduše její hlavní postavou, upozorňuje americký NY Times.

    Po smrti Navalného je zde však jistá naděje, že se opozičníci, kteří jsou rozprášeni v exilu či v ruském vězení, dokážou sjednotit jako nikdy předtím. Problémem je podle NY Times však nejen to, že jde o značně nesourodou sestavu, ale také v tom, že k nim měl Navalnyj v minulosti poměrně rezervovaný vztah a nespolupracovali spolu výrazněji ani za jeho života.

    Navalnyj podle NY Times totiž „flirtoval s ruským nacionalismem, aby si získal širší příznivce“, a proto se jeho mnohdy konzervativnější postoje střetávaly s některými z požadavků liberálnějších aktivistů, upozorňuje americký list.

    Navalného popisuje do jisté míry jako „solitéra“, který jednoduše čněl nad všemi ostatními opozičníky. „Během své desítky let dlouhé politické kariéry vybudoval Navalnyj bezkonkurenční síť celonárodních aktivistických buněk, kanálů sociálních médií a mezinárodních spojenců, díky nimž se stal tváří opozice vůči Putinovi,“ píší v USA.

    Rozpaky pozůstatků opozice

    I proto nyní není už tak složitá situace v ruské opozici příliš růžová. „Všichni z opozice jsme v určitých rozpacích ohledně toho, co bychom teď měli dělat a jak (...) Opozice se vždy točila kolem Navalného, takže teď není úplně jasné, co se stane,“ vzkázal jeden z nich, aktivista, influencer a youtuber Maxim Katz, zástupce mladší generace ruských opozičníků, toho času pobývající v Izraeli.

    V minulosti se mluvilo o jakési opoziční koalici proti Putinovi, k jejímu sestavení se však stavěli různí představitelé opozice rozličně. 10 let ve vězení v minulosti strávil Putinův kritik a nestor ruské opozice Michail Chodorkovskij, který žije pro změnu v Anglii. Najdou společnou řeč? A jakou roli zaujme vdova po Navalném a neoficiální první dáma opozice Julija?

    Pomoci ruské opozici může i to, že mnozí opozičníci provozují své vlastní kanály YouTube nebo používají vlastní podcasty a jiné sociální sítě, jako je Telegram, aby dostali své zprávy mezi miliony diváků přímo v Rusku – navzdory tomu, že Putinův režim dál a dál zpřísňuje kontrolu nad tokem informací a postihuje jakoukoliv kritiku.

    Video  Analytik Havlíček o smrti Navalného: I pro mě to byl šok.  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 2.Youtuber Katz

    Maxim Katz (39) je youtuber, aktivista, programátor, ale také úspěšný pokerový hráč. Putina opakovaně kritizuje mj. za válku na Ukrajině. V Rusku loni v nepřítomnosti dostal 8 let za „falešné zprávy“ o invazi, žije v Izraeli.

    Narodil se totiž v Moskvě, ovšem židovskému otci a ruské matce. Do Izraele se přestěhoval již v osmi letech. „Nikdy se mi nelíbilo žít v Izraeli. Každý rok jsem jako dítě jezdil do Moskvy za prarodiči. A Moskva se mi vždycky moc líbila, opravdu jsem nerad odjížděl, cítil jsem se v Rusku jako doma,“ vzpomínal v minulosti Katz na to, že se mu vždycky líbilo v Rusku víc. „Nikdy jsem se necítil jako Izraelec a vždycky jsem měl pocit, že jsem na návštěvě,“ připouštěl v rozhovoru v roce 2023 pro echofm.online.

    I během pobytu v Izraeli se proto zajímal o ruské politické prostředí, ve kterém se po studiu začal i aktivně angažovat. Na začátku své politické kariéry se totiž zúčastnil volby poslanců místního zastupitelstva moskevského rajonu Ščukino. Působil v něm coby člen v letech 2012–2016.

    Členem politické strany Jabloko, jejímž předsedou je Nikolaj Rybakov a zakladatelem 71letý lvovský prozápadně orientovaný politik a liberální ekonom ukrajinského původu Grigorij Alexejevič Javlinskij, byl Maxim Katz v letech 2016–2020.

    Ruský youtuber Maxim Katz Ruský youtuber Maxim Katz | Instagram - M. Katz

  • 3.Chodorkovskij

    „Nezávisle na oficiální příčině nese za (Navalného) předčasnou smrt zodpovědnost osobně Vladimir Putin, který nejprve vydal pokyn k Alexejově otravě a pak ho nechal vsadit do vězení,“ uvedl dle BBC někdejší nejbohatší Rus a později vězeň Putinova režimu Michail Chodorkovskij, který nyní žije v exilu.

    V roce 2004 označil magazín Forbes Chodorkovského za nejbohatšího muže Ruska, jímž se stal mimo jiné jako šéf společnosti Jukos, největšího producenta ropy v Rusku. K pohádkovému majetku se tak Chodorkovskij dostal podobně jako další ruští oligarchové, kteří zbohatli na privatizaci v 90. letech. 

    Záhy se z něj ale stal nejslavnější ruský vězeň, když byl v roce 2005 odsouzen v mezinárodně kritizovaném procesu za daňové úniky, privatizační podvody, praní špinavých peněz a zpronevěru. Stalo se tak poté, co se znelíbil Kremlu kvůli své podpoře opozice a politickým ambicím. Propuštěn byl v roce 2013, kdy dostal od Putina milost.

    V kolonii na Dálném východě i za polárním kruhem

    Ruská opozice i organizace Amnesty International označily v minulosti Chodorkovského za vězně svědomí a oběť režimu prezidenta Putina.

    „Chodorkovskij je podvodník a jejich společnost byla zapletená nejen v podvodných operacích, ale i ve vraždách,“ tvrdil o něm naopak Putin. Připouštěl přitom, že osobní účast Chodorkovského v těchto zločinech nebyla prokázaná, ale vyjádřil pochybnost nad tím, že by pracovníci bezpečnostní služby Jukosu, kteří podle něj vraždy spáchali, jednali „z vlastního rozmaru“. 

    Chodorkovskij žije v exilu ve Velké Británii a založil nevládní organizaci The Dossier Centre, která se snaží mapovat trestnou činnost lidí napojených na Kreml. Za deset let za mřížemi Chodorkovskij vystřídal řadu cel a věznic, od pracovní kolonie nedaleko Čity na Dálném východě až po věznici v kolonii Segeža v polární Karélii.

    Michail Chodorkovskij Michail Chodorkovskij | ČTK / AP / Kin Cheung

  • 4.Julija Navalná

    Po smrti Alexeje Navalného se spekuluje, zda výraznější politickou roli nebude hrát jeho manželka Julija Navalná (47).

    „Když jsem se ty zprávy doslechla, říkala jsem si, jestli bych měla zůstat tady s vámi, nebo se vrátit ke svým dětem,“ říkala na Mnichovské bezpečnostní konferenci matka Dariji (23) a Zachara (15).

    „Pak jsem si ale řekla: Co by udělal Alexej na mém místě? Jsem si jistá, že on by zůstal stát tady na tom pódiu. Chci, aby Putin a celé jeho okolí věděli, že ponesou za to, co udělali naší zemi, mé rodině a mému manželovi, odpovědnost. A ten den přijde velmi brzy. Chci vyzvat světové společenství, aby se spojilo a porazilo tohoto hajzla,“ apelovala Navalná.

    Za svá slova a svůj postoj sklidila potlesk a uznání. Již v minulosti v době, kdy byl Navalnyj za mřížemi, promlouvala ke světu a apelovala na tlak na propuštění manžela, ale i na změny v Rusku. Navalného si ruská ekonomka a aktivistka brala za manžela v roce 2000. A po jeho boku se stala nekorunovanou první dámou ruské pozice.

    „Čelí okolnostem silnějším než ona, ale nějaký zázrak jí pomáhá porazit světové zlo,“ prohlásil o ní již v roce 2020 ruský spisovatel Dmitrij Bykov. Kreml se přitom obával již dříve, že se stane ruskou Svjatlanou Cichanouskou, což je běloruská opoziční politička.

    Julija Navalná s manželem Alexejem Julija Navalná s manželem Alexejem | Instagram

  • 5.Kira Jarymošová

    „Vyšetřovací výbor informoval matku a právníky, že vyšetřování smrti Navalného bylo prodlouženo. Neříkají, jak dlouho to bude trvat. Příčina smrti je stále ‚neznámá‘,“ uvedla v pondělí mluvčí Navalného týmu Kira Jarmyšová. „Lžou, kupují si čas pro sebe a ani se tím netají,“ dodala žena, která označila otevřeně Navalného smrt za vraždu.

    Na Navalného zavzpomínala na svém instagramu. „Alexej věřil ve vědu, v Boha, v lásku a v to, že Rusko bude svobodné. Také věřil, že je dobrý nápad poslouchat celý den z reproduktorů skladbu, která se mu obzvlášť líbila, například Santa Lucia od Quest Pistols. To je jedna z mála věcí, ve kterých jsem s ním, sedící ve vedlejší kanceláři, nesouhlasila,“ připustila spolupracovnice Navalného Jarmyšová.

    Kira Jarmyšová, mluvčí Navalného týmu Kira Jarmyšová, mluvčí Navalného týmu | Instagram - Kira Yarmysh

    Kira Jarmyšová, mluvčí Navalného týmu Kira Jarmyšová, mluvčí Navalného týmu | Instagram - Kira Yarmysh

  • 6.Leonid Volkov

    Vedle Jarmyšové do Navalného týmu patřil i někdejší člen Městské dumy v Jekatěrinburku Leonid Volkov (43), ruský aktivista a IT specialista. V minulosti působil mj. jako předseda volebního štábu Navalného, když se zesnulý opozičník ucházel o křeslo starosty Moskvy v roce 2013 nebo o post hlavy státu (2016–2018).

    „Každý prožívá smutek po svém. Neexistuje žádný správný nebo špatný způsob. Smutná policie jde do pekla. Každý se snaží svým vlastním způsobem zaplnit tuto hroznou prázdnotu. Někdo zmlkl. Někdo se potácí. Někdo píše příspěvek za příspěvkem. Někdo pije. Někdo zveřejňuje staré fotky nebo dopisy. A neuvěřitelní, úžasní lidé nosí květiny na provizorní památníky po celém Rusku. A po celém světě,“ komentoval Volkov na sociální síti X úmrtí Navalného.

    „Alexej Navalnyj chtěl jednu velmi jednoduchou věc: aby jeho milované Rusko bylo jen NORMÁLNÍ zemí. A za to ho Vladimir Putin zabil,“ je přesvědčený Volkov. I on sám v minulosti skončil ve vězení, a to hned několikrát. Je ženatý a má tři děti.

    Leonid Volkov Leonid Volkov | ČTK / AP / Jean-Francois Badias

  • 7.Kara-Murza

    Ruský soud loni v dubnu poslal na 25 let do vězení opozičního představitele, bývalého koordinátora opozičního hnutí Otevřené Rusko, publicistu a kritika Kremlu Vladimira Kara-Murzu, kterého shledal vinným mimo jiné z vlastizrady. Kara-Murza dlouhodobě vystupoval proti prezidentu Putinovi a lobboval u západních vlád za uvalení sankcí na Rusko a jednotlivé ruské občany za porušování lidských práv.

    Převoz na Sibiř

    Kara-Murza, který kritizoval i ruskou vojenskou agresi na Ukrajině, byl vzat do vazby v dubnu 2022 na základě obvinění z „šíření nepravdivých informací“ o ruské armádě při projevu před americkými zákonodárci.

    Putinův odpůrce svůj soud přirovnal k vykonstruovaným procesům za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina. V lednu 2024 vyšlo najevo, že byl Kara-Murza převezen do nové trestanecké kolonie v Omské oblasti na Sibiři.

    Manželka: Dvakrát ho otrávili

    Jeho manželka Jevgenija Kara-Murza Blesk Zprávám loni řekla: „Putinův režim mého manžela uchvátil jako osobního nepřítele. Manžel byl v opozici vůči tomuto režimu od nástupu Vladimira Putina k moci (...) Manžel byl poprvé otráven v květnu 2015. Skončil v kómatu s mnohočetným selháním orgánů. Měl štěstí, že přežil. Znovu se učil chodit. Ale pokračoval ve své práci a byl znovu otráven v roce 2017. Ruské orgány důsledně odmítají zahájení vyšetřování těchto útoků.“

    Stejně jako Navalného i Kara-Murzu ve vězení drží především na samotce. „Vedení věznice mu na rovinu řeklo, že ho nepustí ze samotky, protože se obává, že by svými názory mohl nakazit mysl ostatních vězňů,“ upozornila Kara-Murzova manželka.

    Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza u soudu (31. 7. 2023) Ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza u soudu (31. 7. 2023) | Reuters

  • 8.Ilja Jašin

    Moskevský opozičník, aktivista a bloger Ilja Jašin (40) byl za informaci o ruských zvěrstvech v Buči, kde Putinova armáda vraždila civilisty, poslán na 8,5 roku za mříže.

    „Za Putina nevyleze,“ tvrdila po verdiktu jeho matka Taťána. Jašin je bývalým spolupracovníkem zavražděného opozičního politika Borise Němcova. V minulosti působil v moskevské komunální politice.

    Do svého zatčení v červnu 2022 byl jedním z posledních opozičních politiků, kteří zůstávali v Rusku a otevřeně kritizovali ruskou invazi na Ukrajinu.

    Ruský opoziční Ilja Jašin u soudu Ruský opoziční Ilja Jašin u soudu | ČTK / AP / Yury Kochetkov

  • 9.Nobelisté Muratov a Orlov

    Že zásadní podíl na Navalného úmrtí měly podmínky ve vězení, se domnívá i držitel Nobelovy ceny a bývalý šéfredaktor ruského opozičního listu Novaja gazeta Dmitrij Muratov.

    „Byla to vražda,“ uvedl nobelista Muratov, který sám loni na podzim u soudu požadoval, aby nebyl na seznamu takzvaných zahraničních agentů, který spravuje ruské ministerstvo spravedlnosti. Jenže nepochodil.

    I proto, že dával rozhovory médiím ze zemí, které Rusko považuje za nepřátelské. Už z této povahy věci se novinář nemohl o Rusku vyjadřovat pozitivně, uvedl představitel ministerstva u soudu, kde trvalo pouhých pět minut, než jeho žádost zamítli.

    Orlovovi za kritiku invaze hrozí 5 let

    Muratov přitom nechyběl ani u letošního únorového začátku soudu s Olegem Orlovem, významným ruským obráncem lidských práv. „Je to zločin režimu, to je zřejmé,“ kritizoval Orlov smrt Navalného.

    Orlov je spjat s nevládní organizací na ochranu lidských práv Memorial, která dostala Nobelovu cenu za mír za rok 2022 a kterou o rok dříve ruské úřady zakázaly.

    Hrozí mu až pět let vězení za to, že opakovaně kritizoval invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Orlov před soudem zopakoval svou kritiku ruského válečného tažení a trval na tom, že je skutečným vlastencem. 

    Dmitrij Muratov (vlevo) a Oleg Orlov (vpravo) Dmitrij Muratov (vlevo) a Oleg Orlov (vpravo) | Reuters

Zobrazit celou diskusi