Zatímco za první i druhé světové války prokázal nesporné lidské kvality a hrdinskost, po válce se velkých poct nedočkal. Kutlvašr se po únoru 1948 stal obětí komunistického režimu. Za jeho služby vlasti ho komunisté poslali nejdříve do vězení v Mírově, později pak také do Leopoldova.

Z vězení byl propuštěn po amnestii v roce 1960, ale ještě jako důchodce musel kvůli velmi nízké penzi i s podlomeným zdravím pracovat jako hlídač a noční vrátný. A právě tuto činnost nevykonával nikde jinde než v Nuselském pivovaru. Pomník, jehož podoba bude hledána v umělecké soutěži, má za cíl důstojně připomenout generálův odkaz a vyzdvihnout důležitá témata jako je hrdinství a lidství.

Připomínka hrdiny

„Zeptejte se svých dětí, jestli jim ve škole vyprávěli o generálu Kutlvašrovi. Jde o jednu z klíčových osobností českých dějin ve 20. století. Výrazně se zasloužil o to, že žijeme ve svobodné zemi, a jeho jméno nesmí být zapomenuto, podobně jako v případě hokejistů vězněných komunistickým režimem, po nichž jsme nedávno pojmenovali nové ulice na Nové Waltrovce,“ říká David Musil, zástupce generálního ředitele společnosti Penta Real Estate, která areál bývalého pivovaru revitalizuje.

„Chceme splatit dluh statečnému vojákovi a vlastenci, který v legiích bojoval za svobodu své země a v době Pražského povstání řídil ozbrojený odpor proti nacistické přesile,“ uvedl radní pro kulturu Prahy 4 Petr Tomáš Opletal (TOP 09).

„V roce 1949 byl odsouzen na doživotí za velezradu a z hodnosti generála byl degradován na vojína. Z hrdiny, který bojoval u Zborova, podílel se na obraně Transsibiřské magistrály, po níž se československé legie vracely do Československa, a pomáhal osvobodit Prahu, udělali komunisté ve vykonstruovaném procesu zrádce národa,“ dodal Opletal.

Umělecká soutěž

Soutěž bude dvoufázová – zájemci o účast musí podat své koncepty pomníku do 18. 4. 2024. Následně porota vybere až sedm konceptů, které autoři rozpracují ve druhé fázi do podrobnějšího návrhu. Finální podobu pomníku bychom měli znát v červnu 2024, kdy porota vybere vítěze soutěže. Realizace díla se předpokládá v prvním čtvrtletí roku 2025.

Soutěžní porota je složená jak ze zástupců zadavatele, městské části Praha 4, hlavního města a autorů revitalizace pivovaru ze CMC Architects, ale i odborníků z řad umělců architektů. Předsedkyní poroty se stala kurátorka Marie Foltýnová z Galerie hlavního města Prahy, dalšími členy budou mimo jiných vojenský historik a ředitel památníku Lidice Eduard Stehlík a praprasynovec generála Kutlvašra Pavel Švec.

Video
Video se připravuje ...

Hrdina československého odoje Heliodor Píka se stal jednou z prvních obětí zmanipulovaného politického procesu Videohub

Fotogalerie
13 fotografií